«Όσο περισσότερα θα κατανοούμε, τόσα περισσότερα θα πρέπει να ερμηνεύσουμε»: Μπ. Γκόλντστεϊν, διευθυντής του προγράμματος Europa Clipper

«Όσο περισσότερα θα κατανοούμε, τόσα περισσότερα θα πρέπει να ερμηνεύσουμε»: Μπ. Γκόλντστεϊν, διευθυντής του προγράμματος Europa Clipper
Jet Propulsion Laboratory scientist Barry Goldstein, project manager for NASA's Phoenix Mars Lander, stands in the mission control room at JPL in Pasadena, California May 23, 2008. The spacecraft is scheduled to touchdown on the arctic plains of Mars on May 25, 2008. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES)
Jet Propulsion Laboratory scientist Barry Goldstein, project manager for NASA's Phoenix Mars Lander, stands in the mission control room at JPL in Pasadena, California May 23, 2008. The spacecraft is scheduled to touchdown on the arctic plains of Mars on May 25, 2008. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES)
Mario Anzuoni / Reuters

Ο Διευθυντής του νέου διαστημικού προγράμματος της JPL-NASA “Europa Clipper” κ. Μπάρρυ Γκόλντστεϊν, μίλησε αποκλειστικά στον εκδότη της «Ενημέρωσης Πελοποννήσου» Κώστα Πρώιμο, για την ανωτέρω μεγάλη διαστημική αποστολή και για τους Έλληνες φίλους του.

Σκοπός την ακόλουθης και αποκλειστικής συνέντευξης, που ο Διευθυντής του νέου Διαστημικού Προγράμματος της ΝΑSA κ. Μπάρρυ Γκόλντστεϊν, ευγενώς παραχώρησε στον εκδότη της «Ενημέρωσης Πελοποννήσου» Κώστα Πρώιμο, είναι η επιθυμία για κάτι το διαφορετικό… Που να μην περιορίζεται (ως είθισται) στα γήινα και τα καθημερινά, παρά να επεκτείνεται τούτη τη φορά, πολλές δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα, στην διαλεύκανση μυστηρίων που βρίσκονται κρυμμένα και θαμμένα, στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος… Εξάλλου, κατά γενική ομολογία των ειδικών, η σωτηρία του πλανήτη Γη και η διαιώνιση του ανθρωπίνου γένους, θα διασφαλιστούν μέσα από την αξιοποίηση των γνώσεων και των στοιχείων, που θα τεθούν στην διάθεση των γήινων ερευνητών και επιστημόνων, τα οποία αποτελούν, μόνον ένα απειροελάχιστο κομμάτι της αλήθειας, που βρίσκεται «εκεί έξω…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποια είναι η θέση σας στην JPL- NASA; και ποιες οι ευθύνες που απορρέουν μέσω αυτής;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Είμαι ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος “Εuropa Clipper”. H συγκεκριμένη μεγάλη αποστολή, αποτελείται από το διαστημικό σκάφος που φέρει δέκα ειδικά όργανα μετρήσεων για ερευνητικούς σκοπούς, με εκτιμώμενο χρόνο εκτόξευσης στις αρχές του Ιουνίου 2022… Η Ευρώπη είναι ένας από τους μεγάλους δορυφόρους του Δία, διαθέτει χαρακτηριστικά που δείχνουν στους ειδικούς επιστήμονες πως ενδέχεται το έδαφος της να ελλιμενίζει μορφές ζωής… Το «Europa Clipper» θα εξερευνήσει τις δυνητικές βιολογικές συνθήκες αυτού του συναρπαστικού φεγγαριού. Ως Διευθυντής προγράμματος, είμαι υπεύθυνος για όλο το τεχνικό μέρος, την σχεδίαση, το χρονοδιάγραμμα και την οικονομική απόδοση αυτής της αποστολής.»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Υποθέτω πως υπάρχουν πραγματικά υψηλά κίνητρα για έναν ερευνητή, ώστε να συνεχίζει μια ατέρμονη προσπάθεια ερμηνείας του αγνώστου… Μπορείτε να αναφέρετε τα πιο σημαντικά;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Δεν είμαι ερευνητής, συνεπώς δεν θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους της Ερευνητικής Κοινότητας… Ωστόσο, μέσω της δικής μου οπτικής, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης να αναζητά συνεχώς ερωτηματικά και να ψάχνει απαντήσεις, αυξάνοντας συνεχώς τις γνώσεις μας για το Σύμπαν… Αυτή η θεμελιώδης ανθρώπινη περιέργεια, δίνει το έναυσμα για ολοένα και περισσότερες, φιλόδοξες αποστολές, προς εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Σε πόσα διαστημικά projects έχετε ηγηθεί στην μέχρι τώρα καριέρα σας;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Το πρόγραμμα του «Europa Clipper» αποτελεί την δεύτερη αποστολή, της οποίας έχω το προνόμιο να διευθύνω...Ωστόσο, επί συνόλω της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, έχω συμμετάσχει σε δεκάδες αποστολές…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποια ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή στην οποία ηγηθήκατε;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: « Ήμουν τότε διευθυντής, στο επιτυχημένο διαστημικό πρόγραμμα «Phoenix lander» που προσεδαφίστηκε στον Άρη… Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή προσεδάφισης, βορείως του αρκτικού κύκλου του Άρη…

Μεταξύ των επιστημονικών ερευνών που διεξήχθησαν, θα σας αναφέρω την ανακάλυψη της ύπαρξης νερού, τις παρατηρήσεις μορφών υγρασίας, την παρατήρηση κατακρήμνισης του Άρη, τις μετρήσεις ανθρακικών αλάτων στην επιφάνεια και υπερχλωρικών οξέων στο χώμα, των οποίων το μίγμα χρησιμοποιείται για τις πυραυλικές μηχανές στερεού καυσίμου, ενώ αποτελούν πηγές θρεπτικών συστατικών για γήινους οργανισμούς…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Πόσα Κέντρα διαθέτει συνολικά η ΝASA; Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τον συγκεκριμένο ρόλο της JPL;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Υπάρχουν συνολικά δέκα Κέντρα της ΝΑSA στις ΗΠΑ...O συγκεκριμένος ρόλος της Jet Propulsion Laboratory’s (JPL) είναι κυρίως η μη επανδρωμένη εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. Επίσης, εντός του βασικού τομέα των ευθυνών μας είναι η ανάμιξη στην εξερεύνηση εξωπλανητών, αστροφυσικών φαινομένων και άλλων ευρείας μορφής και διαφορετικών εξερευνητικών σχεδιασμών…»

KΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Μπορείτε να αναφέρετε τις διαστημικές αποστολές στις οποίες συμμετείχε η JPL-NASA τα τελευταία 35 χρόνια;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Η JPL έχει ηγηθεί μερικών εκ των μεγαλυτέρων και πλέον φιλόδοξων αποστολών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, κάποιες από αυτές τις αποστολές συμπεριλαμβάνουν και το «Galileo orbiter», που ταξίδεψε στα πολλά φεγγάρια του Δία, ενώ πραγματοποίησε έρευνα στην ατμόσφαιρα αυτού του γιγαντιαίου πλανήτη αερίων … Την πρόσφατη επιτυχημένη αποστολή του Cassini, που ταξίδεψε και εξερεύνησε μέχρι και το σύστημα /σύμπλεγμα του Κρόνου. Η συγκεκριμένη αποστολή, του Cassini, περιέλαβε το αναπτυχθέν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Διαστήματος (ΕSA) “HuygensProbe” (εξερευνητικό όργανο), το όποιο προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Τιτάνα. Επίσης πολλές αποστολές στον Άρη, με διαστημικά σκάφη που είτε τέθησαν σε τροχιά, είτε προσεδαφίστηκαν με επιτυχία, αρχής γενομένης με το πρόγραμμα VIKING στα τέλη του 1970… Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το «Mars Global Surveyor», «Mars Pathfinder lander», Mars Odyssey orbiter, Mars Exploration Rovers (Spirit and Opportunity), Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Phoenix Lander και τοτελευταίο μας, με την επωνυμία, «Curiosity». Επιπλέον, η αποστολή του JUNO παραμένει σε τροχιά παρατήρησης γύρω από τον Δία. Μέσα στο πέρασμα των τελευταίων τριών δεκαετιών, έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες αποστολές και θα συνιστούσα στους ενδιαφερόμενους να ψάξουν στο σάιτ της JPL-ΝΑSA για να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα…».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποια θα εκτιμούσατε ως την πιο επιτυχημένη μη επανδρωμένη αποστολή των τελευταίων τριάντα ετών;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση… Καθώς το μέγεθος του ορισμού μιας επιτυχίας μετριέται διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο. Όλες οι αποστολές που έχουμε υλοποιήσει, έχουν συνεισφέρει με τον τρόπο τους στην απόκτηση περαιτέρω σημαντικών γνώσεων για τον άνθρωπο, με ευεργετικά οφέλη για όλη την ανθρωπότητα και θα ήθελα να αποφύγω μια κατάταξη της αξιολόγησή τους…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποιες είναι οι προσδοκίες για το εγγύς μέλλον;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Εάν με ρωτάτε σχετικά με το «Εuropa Clipper», η ευχή μου είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και να εφαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας για την αναμενόμενη εκτόξευση το δυνατόν συντομότερο...Εάν πετύχουμε την εκτόξευση τον Ιούνιο του 2022, τότε θα μπορέσουμε να φθάσουμε στο σύστημα του Δία, στις αρχές του Ιανουαρίου 2025».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Έχετε μπει σε διαδικασίες ανεύρεσης νέων και ταλαντούχων στελεχών, πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Εξ΄ όσων γνωρίζω, αυτή την χρονική περίοδο όχι…»

KΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Πόσο μεγάλο είναι το διαστημικό πρόγραμμα ΕUROPA CLIPPER1;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΣΤΕΪΝ: «Από οικονομικής απόψεως, το κόστος του όλου εγχειρήματος θα αγγίξει τα 3 δις. Δολάρια… Αν και δεν διανύουμε ακόμη την περίοδο μέγιστης απόδοσης για την ολοκλήρωση του εν λόγου διαστημικού προγράμματος, ήδη απασχολείται μια ομάδα πεντακοσίων ατόμων… Οι στόχοι της επικείμενης διαστημικής αποστολής, είναι η χαρτογράφηση της επιφάνειας της Ευρώπης, ώστε να προσδιοριστούν τα χημικά και τα φυσικά της χαρακτηριστικά… Αυτές οι μετρήσεις, θα διανύσουν ένα μακρύ δρόμο αξιολόγησης για να αποδειχτεί εάν τελικά, υπάρχουν μορφές ζωής κάτω από τον πάγο της Ευρώπης…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποιοι θα είναι οι συντελεστές- συμμετέχοντες, στην άνωθεν διαπλανητική μη επανδρωμένη αποστολή;

MΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Οι σχεδιαστές της αποστολής και της κατασκευής του διαστημικού σκάφους είναι η JPL και η ΑPL που βρίσκεται στην Βαλτιμόρη του Μaryland. Τα ειδικά επιστημονικά όργανα θα κατασκευαστούν από την JPL, APL, το Πανεπιστήμιο της Arizona State, το Πανεπιστήμιο του Colorado και του Southwest Research institute. Σε αντίθεση δεκάδες εταιρείες θα αναλάβουν τις συναρμολογήσεις άλλων συστημάτων… Η λίστα είναι πολύ μεγάλη…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Η JPL -NASA συνεργάζεται με άλλες διεθνείς Διαστημικές Εταιρείες όπως την Ευρωπαϊκή (ESA) ή την Γιαπωνέζικη;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Ναι, πολλές αποστολές μας τυγχάνουν σημαντικών συνεργασιών με διεθνείς μας εταίρους.. Όπως ανέφερα παραπάνω, το Cassini υποστηρίχθηκε από το the Huygens probe της ΕSA που προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα. Το «Galileo» είχε σύστημα προώθησης της Γερμανικής Εταιρείας του Διαστήματος. Σχεδόν όλες οι μεγάλες αποστολές, έχουν υλοποιηθεί με τις συνεργασίες και προμηθευτές από όλο τον κόσμο. Επιπροσθέτως, σε όλα τα προγράμματα που εγώ συμμετείχα, είχαμε μέλη επιστημονικών ομάδων από πολλές χώρες…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Από ποια περιοχή των ΗΠΑ κατάγεστε; Τι σας έφερε στην JPL- NASA; Μήπως ήταν αυτό που λέμε τύχη, ή κάτι άλλο;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Είμαι από το Brooklyn της Νέας Υόρκης...Βρέθηκα να δουλεύω για την JPL- NASA λόγω του πάθους μου για την Αστρονομία και την εξερεύνηση…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Στις ΗΠΑ, οι επαγγελματίες συνήθως αλλάζουν εταιρείες κάθε 7 χρόνια… Εσείς έχετε παραμείνει στην JPL τριάντα πέντε έτη… Γιατί αυτό;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Έχω παραμείνει στην JPL τόσο πολύ χρονικό διάστημα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους τους οποίους ήρθα… Είναι το μεράκι για την δουλειά που κάνουμε… θα προσθέσω επίσης και την τεράστια ικανοποίηση που προσλαμβάνω δουλεύοντας με ανθρώπους με κοινά οράματα, πάθος και αφοσίωση στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Τι καθιστά την JPL ως μοναδική;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Η JPL συνθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό, ενός κέντρου της NASA και ενός Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι συνεχώς προκαλούνται ως προς την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να αποδίδουν συνεχώς το καλύτερο, από μηχανολογικής σκοπιάς…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Μπορείτε να μας περιγράψετε μια συνηθισμένη ημέρα στην JPL;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: « Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που αντιμετωπίζουμε είναι πως δεν υπάρχουν συνηθισμένες ημέρες στην JPL…Ούτε οι δραστηριότητες μας είναι ομοίως επαναλαμβανόμενες… Ενώ θα ήταν ψευδές να ισχυριστώ πως όλες οι ημέρες είναι καλές, ωστόσο και τα όσα προβλήματα παρουσιάζονται μας βοηθούν ώστε να μην πλήττουμε ούτε δευτερόλεπτο…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Υπάρχουν Έλληνες στην στελεχιακή κοινότητα της JPL;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Εάν εννοείτε για τους Έλληνες που έχουν δουλέψει μαζί μας, ασφαλώς υπάρχει ο καλός μου φίλος Κώστας Παπαδόπουλος, που ήταν στην JPL-NASA πριν από δεκαπέντε χρόνια… Δεν έχουν πέσει στην αντίληψη μου Έλληνες αυτή την περίοδο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις ατόμων, που είναι Ελληνοαμερικάνοι, ή έχουν ρίζα και από την Ελλάδα…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Έχετε επισκεφτεί την Ελλάδα; Πρόκειται στο μέλλον;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Πριν από πολλά χρόνια, είχα πάει σε μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά… Ελπίζω σύντομα να επισκεφτώ τον φίλο μου Κώστα, στο Λουτράκι…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Πόσο κοντά πιστεύετε πως βρισκόμαστε εμείς οι γήινοι στην… «αλήθεια εκεί έξω»;

ΜΠΑΡΡΥ ΓΚΟΛΝΤΣΤΕΪΝ: «Αυτή είναι μια «βαθιά» ερώτηση, της οποίας την απάντηση ουδείς εκτιμώ πως γνωρίζει…. Θα σας πω την γνώμη μου… Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα πλησιάσουν την απόλυτη αλήθεια, ή την απόλυτη γνώση… Όσο περισσότερα θα κατανοούμε, τόσο περισσότερα θα πρέπει εκ νέου να ερμηνεύσουμε… Υποψιάζομαι πως πάντα έτσι θα συμβαίνει…»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ JPL-NASA Κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ.

Πηγή: Ενημέρωση Πελοποννήσου

Δημοφιλή