Υψηλοί τόνοι για τη μετανάστευση στο Ευρωκοινοβούλιο

Υψηλοί τόνοι για τη μετανάστευση στο Ευρωκοινοβούλιο
Syrian refugees arrive on a beach covered with life vests and dinghies on the Greek island of Lesbos.
Syrian refugees arrive on a beach covered with life vests and dinghies on the Greek island of Lesbos.
Sandor Csudai via Getty Images

Συζήτηση για τη μετανάστευση σε υψηλούς τόνους έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους εθνολαϊκιστές να δίνουν το «στίγμα» τους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τη σχετική πρωτοβουλία είχε η ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά» από την Ιταλία με πρώτο ομιλητή τον επικεφαλής του κόμματος Ματέο Σαλβίνι. Αυτό παρακίνησε και άλλους εθνολαϊκιστές από όλη την Ευρώπη να συμμετάσχουν σε μία ζωηρή ανταλλαγή απόψεων. Πολλές ήταν οι επικρίσεις για την ανοχή που είχε επιδείξει η ΕΕ και ιδιαίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην προσέλευση μεταναστών. Συντηρητικοί ευρωβουλευτές από την Πολωνία υποστηρίζουν ότι η χώρα τους δεν θέλει άλλους πρόσφυγες, γιατί, όπως ισχυρίζονται, έχει ήδη αφομοιώσει πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Αντίλογος από τον Γερμανό ευρωβουλευτή και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ: «Η κυρία Μέρκελ δεν τους προσκαλεί όλους, αλλά και δεν τους αφήνει και να πεθάνουν», επισημαίνει. «Όσο για την Πολωνία, έχει δεχθεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους μετανάστες από την Ουκρανία, κατά τον ίδιο τρόπο που και η Γερμανία έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους από την Πολωνία. Σας παρακαλώ να μην τα συμψηφίζουμε όλα αυτά».

Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί πιο μετριοπαθής, ίσως λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ο επικεφαλής της ιταλικής «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι δήλωσε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αντιτίθεται μεν στην «παράνομη» μετανάστευση, αλλά δεν έχει αντίρρηση για τη «νόμιμη» προσέλευση μεταναστών. Σκωπτικό το σχόλιο από τον Φρανκ ΄Ενγκελ, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο: «Εχουμε ακούσει και πιο δυσάρεστους λόγους από τον Σαλβίνι. Σήμερα τουλάχιστον είχε την καλoσύνη να μας πει ότι είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης. Είναι μία πρόοδος για τη Λέγκα του Βορρά, το οποίο είναι κάπως καλύτερο από το να μισεί κανείς κάθε είδους μετανάστευση. Αν μη τι άλλο είπε ότι δέχεται την ύπαρξη γυναικών και παιδιών που έχει αποδειχθεί ότι τρέχουν να ξεφύγουν από την φτώχεια, τη δυστυχία, τον θάνατο, τον πόλεμο. Για τη Λέγκα αυτό είναι μία τεράστια πρόοδος».

Δημοφιλή