Παράδοση στην Μόσχα, survivor Ολυμπιακός

Παράδοση στην Μόσχα, survivor Ολυμπιακός
Contra.gr

Ο Σωτήρης Γεωργίου ανησυχεί με την... απάθεια που δείχνουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού εκτός έδρας, κάνοντας τους Ροντρίγκεθ και Χάινς να μοιάζουν με... Γουέστμπρουκ και Σακίλ! Το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού, που πλέον έχει μάθει να ζει και να αναπνέει χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη.

Πάμε σε κοινό κείμενο, καθώς είχαμε την απεργία ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλή αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Τι μου έρχεται πρώτα στο μυαλό; Ότι μετά το ματς του ΠΑΟ στο ΣΕΦ πολλοί έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα για το που πάει ο Ολυμπιακός και πως θα σαρώσει ο "πράσινος" τυφώνας. Αυτά τα περίεργα και "οπαδικίστικα" παραπλανητικά που ακολουθεί και μέρος του Τύπου, όμως μετά από τρεις εβδομάδες Ευρωλίγκα βλέπεις τον Ολυμπιακό να πατά πάνω στις ράγες για τα καλ,ά παρά τα προβλήματα και τον ενισχυμένο, με διπλό στο ΣΕΦ Παναθηναϊκό, να εκτροχιάζεται. Πάμε όμως κατά χρονική σειρά από το τέλος.

ΠΑΟ ΣΕ... ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να προβληματίζει αγωνιστικά. Όπως είχαμε γράψει, πάλι καλά που πέρασε από το ΣΕΦ. Οι "πράσινοι" είναι ανέτοιμοι, δεν έχουν βρει χημεία και θέλουν πολύ δουλειά έχοντας χτυπητές αδυναμίες. Κοινώς χρειάζεται... μνημόνιο για να συνέλθει καθώς το ρόστερ είναι καλό. Αυτό που όμως προκαλεί ανησυχία είναι η αδιαφορία σε ένα βαθμό της ομάδας. Η παράδοση με την Μπαρτσελόνα, που είδαμε πόσες αδυναμίες έχει με τις ήττες της στην συνέχεια και χτες στην Μόσχα. Η ομάδα δεν πάλεψε, δεν ίδρωσε, δεν μόχθησε. Είχε τεράστιο πρόβλημα στην άμυνα για ένα ακόμα παιχνίδι. Ήδη ο κόσμος στα social media άρχισε το κράξιμο και ζητά παίκτες και ενίσχυση. Βεβαίως πρωτίστως θέλει δουλειά.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Το παιχνίδι στην Μόσχα δεν αντέχει σε κριτική, καθώς είχαμε παράδοση κανονική της ελληνικής ομάδας. Στο πρώτο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ που ερχόταν από μέτριες εμφανίσεις έκανε όργια. Είχε 9/13δ και 3/4τρ και ανάγκασε τον ΠΑΟ σε 7 λάθη που μετατράπηκαν σε εύκολα καλάθια. Ο Χάινς με 10π έδειχνε ΝΒΑερ και ο Ροντρίγκεθ από ασίστμαν έγινε σκόρερ με 3/3τρ, καθώς κακώς ο Πασκουάλ του έδινε ουσιαστικά σουτ και δεν τον είχε υπό επίβλεψη. Μάλιστα ο Ισπανός τεχνικός ξεκίνησε με τον αργό στα πόδια Βουγιούκα και έτσι οι Ρώσοι χτύπαγαν στο πικ εν ρολ και ξέχασε στο δεκάλεπτο τον καλύτερο αμυντικό του, τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Το 11-1 έγινε με 2τρ του Σίνγκλετον11-11, αλλά η ΤΣΣΚΑ απάντησε με το 30-15 στο 11' και το 39-21 στο 16'. Μετά χαλάρωσε, η είσοδος Όγκαστ, Λεκαβίτσιους και Ρίβερς έδωσε ανάσες και ο καυγάς (με αποβολές) Ντε Κολό - Γκιστ ευνόησε τον ΠΑΟ, που ροκάνισε την διαφορά (43-33ημ).Δεν μπόρεσε όμως να απειλήσει στο δεύτερο μέρος, καθώς απλά μείωνε κοντά στους 9-10π, αλλά δεν έδινε και την αίσθηση ότι μπορεί ανατροπή και η "αρκούδα" εκτόξευε αμέσως στους 15-20! Το τρομερό είναι ότι μετά από καιρό ο ΠΑΟ πήρε τα ριμπάουντ (29-32), αλλά το ματς δεν αντέχει σε κριτική. Ο Ροντρίγκεθ με 25π και 5/9τρ δεν είχε παίκτη να τον μαρκάρει και έδειχνε Ουέστμπρουκ και ο Χάινς με 9/10δ έμοιαζε με Σακίλ! Από τον Παναθηναϊκό διασώθηκε ο Ρίβερς και πάλεψαν Όγκαστ, Θανάσης, Λεκαβίτσιους. Αόρατοι Ντένμον, Γκιστ, Γκάμπριελ. Κουρασμένος ο Καλάθης, ελάχιστα έπαιξε ο Παππάς.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ

Τι χρειάζεται λοιπόν ο ΠΑΟ από εδώ και πέρα; Το ρόστερ δεν είναι κακό αν και δεν έχουν βγει ακόμα παίκτες αλλά χρειάζεται δουλειά, καθώς μην ξεχνάμε ότι όλες σχεδόν οι ομάδες ακόμα είναι ανέτοιμες. Βασικά έχει ηρεμήσει στον άσο με τον Λεκαβίτσιους πίσω από τον Καλάθη και θέλει να βρει δίδυμα στην περιφέρεια και στα χαμηλά σχήματα. Ο Παππάς μπερδεμένος, ο Ντένμον ψάχνεται καθώς δεν έχει ακριβή ρόλο. Ο Ρίβερς είναι ο πιο σταθερός, στο "3" Λοτζέσκι και Θανάσης βασικά πρέπει να συνυπάρξουν με τα 2αρια. Το πρόβλημα είναι στην φροντ λάιν. Τεράστια τρύπα στο σέντερ και το ριμπάουντ και ειδικά στην άμυνα στο πικ εν ρολ.

Ο Σίνγκλετον δεν έχει τα περσινά κέφια, ο Γκιστ έχει βαρύνει, ο Βουγιούκας δεν καλύπτει το 15λεπτο του Μπουρούση και ο Όγκαστ δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στις υψηλές απαιτήσεις. Με όλα αυτά υπάρχει θέμα στο "4" όταν δεν είναι εκεί ο Σίνγκλετον, αφού ο Γκάμπριελ ψάχνει ρόλο πλέον αποκλειστικά στην θέση αυτή αλλά δεν αισθάνεται άνετος. Κοινώς ο ΠΑΟ θέλει πρωτοκλασάτο παίκτη εκεί που δεν έχει και με την πτώση στο δίδυμο Γκιστ - Σίνγκλετον σε απόδοση τα κενά φαίνονται. Μια λύση είναι η απόκτηση ψηλού σε οποιαδήποτε θέση. Τον Ντένμον τον περιμένεις και πάνω απ' όλα δουλειά για να βρει η ομάδα χημεία και να δέσει με τον καθένα να παίρνει τον ρόλο του.

Ο ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας στο πρώτο κομμάτι της. Και αυτό καθώς έκανε το 3/3 σε μια σειρά πονηρών αγώνων με τις ισπανικές μέσα (και το ένα στην Κρήτη) και με την ενισχυμένη Μακάμπι στο Ισραήλ. Μεγάλη δουλειά έχοντας απουσίες. Χωρίς τον αρχηγό και ηγέτη Σπανούλη, αν και για μένα ο Ολυμπιακός συνολικά παίζει εξίσου καλά ίσως και καλύτερα χωρίς αυτόν. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τεχνοκρατικά, καθώς είναι μια πανέμπειρη ομάδα που ξέρει να κερδίζει παρά τα προβλήματα και τις απουσίες. Ο Σφαιρόπουλος επικράτησε κατά κράτος του Σπάχια στην μάχη των πάγκων και διάβασε πολύ σωστά το παιχνίδι. Τι έκανε; Έδωσε ντράιβ στους κοντούς της Μακάμπι που παίζουν μπάσκετ ΝΒΑ και τους περίμενε με βοήθειες. Πόσα να βάλουν;

Πάσα καλή δεν έχουν εξωτερική, καλούς σουτέρ ψηλούς δεν έχει η Μακάμπι και έτσι κόβοντας το πικ εν ρολ και γεμίζοντας την ρακέτα, θα την κατέβαζε όπως και έγινε στους 70-75π. Η Μακάμπι πήρε μόλις 5 επιθετικά ριμπάουντ, είχε μόλις 3/15τρ αφού δεν έχει περιφερειακό σουτέρ πλην Τζάκσον (ο Κόλε ψάχνει το ντράιβ) και ο Παραχούσκι εξαφανίστηκε από τον Μιλουτίνοφ και έπαιξε ελάχιστα κακώς βέβαια. Αν δει κανείς προσεκτικά την Μακάμπι, έχει δύο Αμερικάνους γκαρντ που δεν μπορούν να παίξουν πολύ ώρα μαζί και τον Τάιους στο σέντερ. Αθλητική ομάδα αλλά χωρίς πολύ τακτική. Και μετά μέτριους ρολίστες. Διάβασε το ματς ο Ολυμπιακός, κατέβασε ρυθμό, σωστά πήγε σε χαμηλά σχήματα με Μάντζαρη και Στρέλνιεκς, όταν στο παρκέ ήταν μαζί Τζάκσον και Κόλε και χτύπαγε μέσα στην ρακέτα με τον Πρίντεζη που δεν είχε αντίπαλο (21π).

Καλή δουλειά αμυντικά ο Παπανικολάου, ο Ρόμπερς μέτριος, όπως και ο Τόμπσον που έμεινε χαμηλά μιας και δεν του πήγαινε το ματς παίζοντας στο "2". Καλή δουλειά ΜακΛιν στο πρώτο μέρος βασικά και Αγραβάνης. Βέβαια οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να προβληματιστούν όταν το 63-69 στο 38΄έγινε θρίλερ με τον Κόλε να χάνει το τελευταίο σουτ. Το ματς με την Χίμκι την Πέμπτη στο ΣΕΦ είναι κλειδί για μια ονειρική αρχή με 4/4 σε πονηρή τετράδα και περιμένοντας πλέον να είναι μετά και πλήρης.

Δημοφιλή