Αν έχετε επισκεφτεί τον Πύργο του Άιφελ, σίγουρα έχετε παραβεί αυτόν τον νόμο

Αν έχετε επισκεφτεί τον Πύργο του Άιφελ, σίγουρα έχετε παραβεί αυτόν τον νόμο

Δεν υπάρχει περίπτωση αν βρεθείτε στο Παρίσι και να μην κάνετε μία βόλτα γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτεστε.

Αν και οι ίδιοι οι Γάλλοι, δεν ενθουσιάζονται με το θέαμα του πύργου του Άιφελ, ειδικά όταν φωτίζεται τη νύχτα, για τους επισκέπτες εξακολουθεί να είναι κάτι εντυπωσιακό. Αυτός είναι και ο λόγος που απαθανατίζεται και σε τόσες φωτογραφίες. Προσοχή, όμως, γιατί οι φωτογραφίες αυτές είναι παράνομες. Καλά ακούσατε! Μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά η «διανομή νυχτερινών φωτογραφιών του πύργου του Άιφελ αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείο με τις συχνότερες ερωτήσεις της εταιρείας που έχει τον Πύργο του Άιφελ και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του, Société d’Exploitation de la Tour Eiffel: «Η θέα από τον Πύργο του Άιφελ, είναι χωρίς δικαιώματα. Άδεια και δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται από το Société d’Exploitation de la Tour Eiffel για τη δημοσίευση φωτογραφιών του φωτισμένου Πύργου του Άιφελ.»

Όπως τονίζει η ιστοσελίδα Snopes ο Πύργος του Άιφελ είναι δημόσιο αξιοθέατο, το οποίο σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το βγάζει φωτογραφίες. Παρ' ολ' αυτά, τα φώτα που κοσμούν τον Πύργο τη νύχτα είναι πνευματική ιδιοκτησία του καλλιτέχνη.

Φυσικά, ποτέ κανείς δεν έχει πάει στο δικαστήριο για αυτόν τον λόγο, οπότε μπορείτε να τον φωτογραφίζετε άφοβα, αλλά μην πείτε ότι δεν σας ενημερώσαμε!