Σέντερ σαν τον Μιλουτίνοφ δεν υπάρχουν πλέον στην EuroLeague

Σέντερ σαν τον Μιλουτίνοφ δεν υπάρχουν πλέον στην EuroLeague
Eurokinissi

Eίναι άδικο να ξεχωρίσει κανείς έναν παίκτη από το εξαιρετικό ματς του Ολυμπιακού απέναντι στην Χίμκι, όμως τίποτα δεν θα ήταν ίδιο αν στο παρκέ του ΣΕΦ δεν υπήρχε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Οι ερυθρόλευκοι είχαν ξεκάθαρο πλάνο από την αρχή και χάρη στον 23χρονο Σέρβο, έκαναν περίπατο στο θεωρητικά πιο δύσκολο - ως τώρα - φετινό τους ματς στην EuroLeague.

Απέναντι, λοιπόν, στον Γιώργο Μπαρτζώκα που είναι φοβερός στο κτίσιμο ομάδων και αρέσκεται σε σέντερ που παίζουν με πρόσωπο και αλλάζουν τις ισορροπίες στην αντίπαλη άμυνα, ο Ολυμπιακός δεν μπήκε στη διαδικασία να προσαρμοστεί, αλλά έκανε το δικό του παιχνίδι. Εκανε την δύναμη της Χίμκι να μοιάζει με αδυναμία, διότι κτύπησε ακριβώς εκεί που έπρεπε.

Σέντερ να κοιτάξει στα μάτια τον Μιλουτίνοφ δεν είχαν οι Ρώσοι και ο Μιλουτίνοφ έκανε τη ζημιά από την αρχή. Ο,τι μπάλα πήρε την τελείωσε, δημιούργησε πρόβλημα στην άμυνα των φιλοξενουμένων και όλα πήραν το δρόμο τους. Ο Σέρβος έκανε δεύτερο καλό παιχνίδι μέσα στην ίδια εβδομάδα, ειδικά όμως κόντρα στην Χίμκι ήταν απολαυστικό και δικαιολογημένα αποθεώθηκε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού όσο ποτέ άλλοτε.

Τα 8 στα 8 δίποντα, άλλωστε, ήρθε το καθένα με διαφορετικό τρόπο. Στο ένας εναντίον ενός με σουτ, με χουκ, με το δεξί, με το αριστερό. Μετά ήρθε φόλοου κάρφωμα, σουτ από τα 6 μέτρα, σουτ χωρίς ισορροπία πέφτοντας προς τα πίσω.

Το ακόμα πιο σημαντικό είχε να κάνει με την άμυνα. Ο Μιλουτίνοφ έχει μάθε πλέον να παίζει άμυνα και με τα πόδια. Εδώ και καιρό το κάνει, πλέον το έχει τελειοποιήσει. Ο Ρόμπινσον μπορεί να είχε καλή συγκομιδή, στην πραγματικότητα όμως ο ΜακΛιν τον έβαλε στο παιχνίδι. Οταν βγήκε ο 23χρονος σέντερ και μπήκε ο Αμερικανός του Ολυμπιακού κατάφερε και έκανε αισθητή την παρουσία του ο Ρόμπινσον, ακόμα κι έτσι όμως δεν πόνεσε ποτέ τους ερυθρόλευκους.

Σε ένα ματς, λοιπόν, που πάρα πολλοί παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν αυτό ακριβώς που έπρεπε, ο Μιλουτίνοφ άγγιξε το τέλειο και έδειξε ότι δύσκολα τον χωράει η Ευρώπη. Είναι ένας σέντερ επιπέδου ΝΒΑ και αν οι ερυθρόλευκοι καταφέρουν να τον κρατήσουν για ακόμα ένα χρόνο, θα έχουν πετύχει ένα μικρό θαύμα. Κι όλα αυτά, συνδυάζονται με έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, γι αυτό ακριβώς ο Νίκολα αξίζει κάθε ευρώ από την αύξηση που που του έκαναν πριν από λίγο καιρό οι Πειραιώτες.

Ο Μιλουτίνοφ είναι ο καλύτερος σέντερ στην EuroLeague, ο Ολυμπιακός δικαιώνεται και με το παραπάνω για την επένδυση που έκανε πριν από μερικά χρόνια κι ας ήμασταν αρκετοί που αμφισβητήσαμε εκείνη την κίνηση το καλοκαίρι του 2015. Η απόσβεση γίνεται σε κάθε παιχνίδι πλέον για τους ερυθρόλευκους και οι περισσότερες ομάδες στην Ευρώπης ζηλεύουν τον Ολυμπιακό για τον σέντερ που έχει στο ρόστερ του. Διότι ο Σέρβος είναι εξίσου καλός και στις δύο πλευρές του γηπέδου, ο τρόπος που προστατεύει το καλάθι είναι υποδειγματικός, δίνοντας τις βοήθειες που κάθε περιφερειακός θέλει.

Κάπως έτσι οι ερυθρόλευκοι μετρούν 4 νίκες σε ισάριθμα ματς στην EuroLeague και προετοιμάζουν το έδαφος για μια ομαλή πορεία στην κανονική διάρκεια. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, τίποτα δεν κρίνεται σε ένα μήνα, αλλά ήδη οι βάσεις μπαίνουν. Κι αν συνεχίσει έτσι ο Ολυμπιακός, θα έχει και τα περιθώρια να ξεκουράσει παίκτες του. Ειδικά όταν μπει και ο Σπανούλης, που προς το παρόν δεν λείπει, αλλά όταν περάσει ο χρόνος και η κόπωση αρχίσει να απασχολεί όλους τους υπόλοιπους, ο αρχηγός θα είναι έτοιμος να βοηθήσει πραγματικά, δίχως να έχει πιέσει τον εαυτό του να επιστρέψει νωρίτερα.

Προς το παρόν ο Ολυμπιακός δεν έχει πρόβλημα λόγω των απουσιών, κερδίζει σεβασμό και ηρεμία και συνεχίζει να δουλεύει γύρω από τις αδυναμίες του. Μόλις περάσει και το ματς με τον Αρη στο Αλεξάνδρειο, θα μπορεί να σκεφτεί ακόμα καλύτερα τι και χρειάζεται κάτι άλλο το ρόστερ του, δίχως να επηρεάζεται από τα ως τώρα αποτελέσματα. Διότι είπαμε η σεζόν είναι μεγάλη, η ψυχολογία αλλάζει από μέρα σε μέρα και οι σωστές αποφάσεις λαμβάνονται πολύ πιο εύκολα όταν δεν υπάρχει πίεση.

ΥΓ.: Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έχει αλλάξει ρόλο, όμως παραμένει το πολυτιμότερο εργαλείο του προπονητή. Σωστά ο Σφαιρόπουλος τον αποθέωσε, διότι η αξία του 27χρονου πλέι μέικερ δεν μετριέται από καμία στατιστική.

Πηγή: Sport24.gr

Δημοφιλή