Δικογραφία για τα επεισόδια στη Σαντορίνη: Οι τραμπουκισμοί, η ματαίωση της παρέλασης και οι πολιτικές αντιδράσεις

Δικογραφία για τα επεισόδια στη Σαντορίνη: Οι τραμπουκισμοί, η ματαίωση της παρέλασης και οι πολιτικές αντιδράσεις
SOOC

Με αφορμή τα επεισόδια από μέλη της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της παρέλασης στο Εμπορειό της Σαντορίνης το Σάββατο το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του την ίδια ημέρα υποστήριξε ότι « οι θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας "την ημετέρα παιδεία"». Μία ημερα αργότερα, δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης σχηματίζεται, από το Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης. Ποιες οι πολιτικές αντιδράσεις για το θέμα.

Όλα άρχισαν όταν ομάδα ατόμων, σύμφωνα με την αστυνομία, προκάλεσε ένταση για το γεγονός ότι μια αριστούχος μαθήτρια με αλβανική καταγωγή θα κρατούσε σημαία στην παρέλαση. Γονείς διαμαρτυρήθηκαν και στάθηκαν στο πλευρό της ανήλικης ενώ καθηγητές δημιούργησαν αλυσίδα για να προστατεύσουν τους μαθητές. Ωστόσο, λόγω της έντασης που προκλήθηκε, η παρέλαση των μαθητών ματαιώθηκε.

Οι εγκληματικές ιδέες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του.

«Η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ανήμερα της επετείου μνήμης για την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Οι πολιτικοί απόγονοι εκείνων που σκόρπισαν τον τρόμο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα ρατσιστικά, μισάνθρωπα ιδεολογήματά τους, παρεμπόδισαν τις εκδηλώσεις μνήμης στη Σαντορίνη, διότι τη σημαία κρατούσε μαθήτρια αλβανικής καταγωγής. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας απέναντι στο δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού και τους εκπροσώπους του. Οι εγκληματικές ιδέες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία».

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, το νέο απαράδεκτο περιστατικό που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στη Σαντορίνη, αμαυρώνοντας την επέτειο αντίστασης του λαού μας στο φασισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Καλεί, όμως, την κυβέρνηση, εκτός από τη λεκτική αποδοκιμασία ανάλογων φαινομένων, να καταδείξει, επιτέλους, με πράξεις ότι μπορεί και θέλει να αποτρέψει την ανομία απ' όπου και αν προέρχεται».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η θρασύδειλη επίθεση των χρυσαυγιτών για να παρεμποδίσουν 11χρονη μαθήτρια που κρατούσε την ελληνική σημαία, αλλά και η δήλωσή τους ότι οι Έλληνες δεν πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά απλά “τον ιταλικό στρατό”, δείχνει το πραγματικό ναζιστικό τους πρόσωπο. Είναι πολιτικοί απόγονοι αυτών που ηττήθηκαν το 1940-45 με τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και θα ξαναηττηθούν από την οργανωμένη πάλη του λαού».

Το Ποτάμι καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την παρέμβαση ομάδας ακροδεξιών στοιχείων, επειδή η σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής. «Αυτό που κατάφεραν οι ανεγκέφαλοι και δήθεν “πατριώτες” είναι να ματαιώσουν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής ηρωικών στιγμών του έθνους, για τις οποίες«κόπτονται»...» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι «η πατριδοκαπηλία και η μισαλλοδοξία κάθε εθνικιστικής και ακροδεξιάς ομάδας εντός και εκτός της Βουλής, δεν έχει καμία θέση στην ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον στα ελληνικά σχολεία. Από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα όλων των παιδιών που μετέρχονται της ελληνικής παιδείας στα ελληνικά σχολεία, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας να τιμούν τα σύμβολα της χώρας. Χωρίς ενοχή αλλά και χωρίς ανοχή».

«Τα επεισόδια που προκάλεσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε χωριό της Σαντορίνης και είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η μαθητική παρέλαση για την επέτειο του έπους του '40 και του ηρωικού αγώνα των προγόνων μας κατά του φασισμού και του ναζισμού ήταν απαράδεκτα, θλιβερά και απολύτως καταδικαστέα. Όσοι καπηλεύονται το πατριωτικό συναίσθημα δεν έχουν θέση σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Τα επεισόδια που έγιναν κατά την παρέλαση στη Σαντορίνη σχολίασε με δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης από την Καισαριανή.

«Στη Σαντορίνη κάποιοι φασίστες τραμπούκοι θέλησαν να ορίσουν ποιοι είναι Έλληνες. Τους απαντούν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και το Σύνταγμα: Όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας», είπε συγκεκριμένα.

Νωρίτερα, τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν, αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος, κράτησε τελικά την ταμπέλα του σχολείου του κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, σε περιοχή της Δάφνης στην Αθήνα, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Αγγελόπουλος, θα υπάρξει ανακοίνωση, μόλις το υπουργείο λάβει αναλυτική πληροφόρηση από τους εμπλεκόμενους φορείς, αύριο, Δευτέρα.

Ο Αμίρ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει σχετικά με τη διαδικασία της κλήρωσης: «Εγώ δεν ήμουν ενήμερος ότι συμμετείχα στη διαδικασία, απλά μου είπαν ότι βγήκε το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παρελάσω μαζί με τους συμμαθητές μου», ενώ είχε σημειώσει ότι όλοι οι συμμαθητές του τού έδωσαν τα συγχαρητήριά τους.

Δημοφιλή