Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον Μάναφορτ, τον Παπαδόπουλο και τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον Μάναφορτ, τον Παπαδόπουλο και τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές
Donald Trump's campaign manager Paul Manafort looks down from the of the stage as Trump celebrates below after his acceptance speech at the Republican National Convention in Cleveland, Ohio, U.S. July 21, 2016. REUTERS/Aaron P. Bernstein
Donald Trump's campaign manager Paul Manafort looks down from the of the stage as Trump celebrates below after his acceptance speech at the Republican National Convention in Cleveland, Ohio, U.S. July 21, 2016. REUTERS/Aaron P. Bernstein
Aaron Bernstein / Reuters

Το όνομά του είναι Πολ Μάναφορτ, είναι ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και πλέον κατηγορούμενος για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένας από τους δύο πρώην συμβούλους του Τραμπ που εμπλέκεται στην έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο άλλος είναι ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος, επίσης πρώην σύμβουλος του Τραμπ, που δήλωσε ένοχος για ψευδείς καταθέσεις. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα για τη Ρωσία, ο Παπαδόπουλος ομολόγησε στις 5 Οκτωβρίου ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την υπόθεση, που αρκετοί πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση του Τραμπ.

  • Ο Μάναφορτ, 68 ετών, κλήθηκε να παραδοθεί στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.
  • Σε βάρος του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρικ Γκέιτς, συνεργάτη του σε επιχείρηση, απαγγέλθηκαν 12 κατηγορίες. Η παραπομπή περιλαμβάνει: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.
  • Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
  • Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.
  • Από την άλλη, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, που ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις.
  • Ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016» υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.
  • Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου φέτος, και αφού είχε ξεκινήσει η έρευνα για την ενδεχόμενη παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες. Φέρεται να είπε τότε ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν μη κατονομαζόμενο αλλοδαπό «καθηγητή» ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, με τη μορφή «χιλιάδων e-mail». Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι οι επαφές αυτές έγιναν πριν ενταχθεί στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.
  • Ωστόσο, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Παπαδόπουλος στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον «καθηγητή» αφού εντάχθηκε στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ και με τις ψευδείς δηλώσεις του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI για την ενδεχόμενη ύπαρξη διασυνδέσεων ή συντονισμού μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την (προεκλογική) εκστρατεία και τη ρωσική κυβέρνηση».
  • Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε κατ' επανάληψη να φέρει σε επαφή το επιτελείο του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και εργάστηκε για να πετύχει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
  • Αφού ανακρίθηκε από το FBI ο Παπαδόπουλος απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Facebook για να διαγράψει τις συνομιλίες που είχε με τον «καθηγητή».
  • Ο Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος από το Σικάγο που εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα. Συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα το 2016, ως σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
  • Είναι παραπάνω τρεις άνθρωποι είναι οι πρώτοι κατηγορούμενοι στην έρευνα του Μιούλερ.

Ειδικότερα για την υπόθεση Μάναφορτ:

  • Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς offshore που διαχειρίζονται οι Μάναφορντ και Γκέιτς. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνο αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποιήθηκαν για να αγοράσει ακίνητα, προϊόντα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Κατηγορείται ότι ξόδεψε 849.215 δολάρια σε ένα μόνο κατάστημα με ρούχα, 520.440 δολάρια σε ένα άλλο κατάστημα, περίπου 934.000 δολάρια σε ένα κατάστημα χαλιών, 62.750 δολάρια για ένα Mercedes Benz και 47,000 for a Range Rover.
  • Αναλυτές εκτιμούν ότι οι διώξεις θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες ως ένα μέσο πίεσης ώστε να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για την φερόμενη συνεργασία της καμπάνιας του Τραμπ και του Κρεμλίνου να επηρεάσουν τις εκλογές.
  • Ο Μάναφορτ είχε αναλάβει την εκστρατεία του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές από τον Ιούνιο του 2016 έως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οπότε και παραιτήθηκε μετά τις πρώτες αναφορές για τις σχέσεις του με το Ουκρανικό φιλορωσικό λόμπι.
  • Πριν είχε δουλέψει επί πολλά χρόνια ως λομπίστας και σύμβουλος για τους Ρεπουμπλικάνους.
  • Επίσης το 2004 υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που υπήρξε σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Τον Ιούλιο οι New York Times αποκάλυψαν ότι ο Μάναφορτ χρωστούσε τουλάχιστον 17 εκατ. δολάρια σε φιλορωσικά συμφέροντα, πριν αναλάβει την καμπάνια του Τραππ.
  • Το FBI έκανε την πρώτη έρευνα στο σπίτι του Μάναφορτ στις 26 Ιουλίου.
  • Ο ίδιος ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την έρευνα κατά του Μάναφορτ το καλοκαίρι, δήλωσε αρχικά έκπληκτος και στη συνέχεια επιχείρησε να λάβει αποστάσεις από τον πρώην συνεργάτη του λέγοντας ότι όταν στην εκστρατεία για μικρό χρονικό διάστημα.

(Με πληροφορίες από HuffPost, Buzzfeed, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή