Eυρωβουλευτές ζητούν να πάψει να δέχεται η ΕΚΤ συμβουλές από εταιρείες και ιδιωτικούς τραπεζικούς κολοσσούς

Eυρωβουλευτές ζητούν να πάψει να δέχεται η ΕΚΤ συμβουλές από εταιρείες και ιδιωτικούς τραπεζικούς κολοσσούς
johny007pan

Να πάψει να δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμβουλές από εταιρείες και ιδιωτικούς τραπεζικούς κολοσσούς, τους οποίους θα έπρεπε να εποπτεύει, ζητούν με κοινή ερώτηση τους προς την ΕΚΤ 39 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (GUE/ NGL, S&D, Greens), ύστερα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Οι 39 ευρωβουλευτές επικαλούνται την πρόσφατη έκθεση του Corporate Europe Observatory, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις σχέσεις της ΕΚΤ με τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα και όπως προκύπτει «από τους 517 εξωτερικούς συμβούλους των οποίων τις υπηρεσίες αγοράζει η ΕΚΤ, οι 508 είναι σχετιζόμενοι με τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα». Ανάμεσά τους είναι τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Deutsche bank, BNP Paribas, Citigroup, καθώς και η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Μάλιστα, σε σύνολο 144 συμβουλευτικών εταιρειών οι 64 δεν είναι καν εγγεγραμμένες στο μητρώο λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κοινή τους ερώτηση ζητούν να πληροφορηθούν, με βάση την εμπειρία του κραχ του 2008 καθώς και το καταστατικό της ΕΚΤ, ποια μέτρα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να πάψει να δέχεται συμβουλές από εταιρείες και ιδιωτικούς τραπεζικούς κολοσσούς, τους οποίους θα έπρεπε να εποπτεύει, αλλά και τι σχεδιάζει, ώστε όσοι της παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο λόμπι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημοφιλή