Γιατί πήρε τον Γουίλτζερ ο Ολυμπιακός

Γιατί πήρε τον Γουίλτζερ ο Ολυμπιακός
David Dow/NBAE via Getty Images
David Dow/NBAE via Getty Images
David Dow via Getty Images

Ο Ολυμπιακός δεν βιαζόταν να πάρει παίκτη για την θέση του Τιλί όπως είχαμε επισημάνει και ουσιαστικά αναφερθεί με τον ίδιο τρόπο και ο τεχνικός της ομάδας Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Αυτό όμως δεν απαγόρευε στην ομάδα να έχει τα μάτια ανοιχτά αν εμφανιστεί κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Κάποιος έτοιμος πρωτοκλασάτος παίκτης σε καλή τιμή βασικά από κοψίματα στο ΝΒΑ που όμως είναι απίθανο με τους Κινέζους να περιμένουν με ζεστό χρήμα. Όμως το να βρεθεί ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης που θα μπορεί να μπει στο πλάνο του Σφαιρόπουλο πάντα ενδιέφερε. Και στο γεγονός αυτό της επιλογής τελικά παίκτη έπαιξαν ρόλο δύο παράγοντες.

ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΙΚΤΗ

Αρχικά το ότι ο Τιλί δεν θα έμενε εκτός για 2-3 ή 3-4 μήνες αλλά για κάτι περισσότερο. Η επιστροφή του τοποθετείται στο μέσο Μάρτη και μέχρι να βρει ρυθμό καλές Απρίλη και όλα αυτά σε καινούργια γι αυτόν ομάδα που στην ουσία δεν είχε μάθει καν τα συστήματα. Αρχικά ο Σφαιρόπουλος είχε σκοπό να δώσει την θέση του Τιλί στον Αγραβάνη και να ανεβάζει όταν χρειάζεται τον Παπαπέτρου όπως και πέρσι.

Όμως ο Έλληνας τεχνικός άρχισε να σκέφτεται ότι το τρικ δεν θα ήταν τρικ αν το έτρεχε όλη την σεζόν ουσιαστικά και επίσης αν έχει ένα τραυματισμό ο Πρίντεζης και μείνει π.χ. ένα μήνα εκτός θα έπρεπε να στηριχθεί σε κρίσιμα παιχνίδια με δίδυμο Αγραβάνη-Παπαπέτρου.

Και ήθελε κάτι καλύτερο ειδικά όταν είδε ότι ο ΜακΛιν θα παίζει αποκλειστικά στο σέντερ. Και υπάρχει και μια παράμετρος ακόμα. Ο Σφαιρόπουλος δεν ήταν σίγουρος αν θα μπορούσε να βάζει για αρκετά λεπτά κάποιων εκ των Τόμπσον και Παπανικολάου στο "2" που ψηλώνει έτσι πολύ η ομάδα, αλλά γλιτώνει την συσσώρευση στο"3 " που με Παπανικολάου-Παπαπέτρου και Τόμπσον θα υπήρχαν παράπονα.

Βλέποντας όμως ότι το σχήμα με ψηλό παίκτη στο "2" τσουλάει, αποφασίζει να το στηρίξει για 10-15' φοβούμενος και τις απουσίες Σπανούλη και έτσι να μην ανεβάζει τον Παπαπέτρου στο "4"παρά μόνο λόγω ανάγκης. Άλλωστε και ο τελευταίος προτιμά την θέση "3"που αποδίδει καλύτερα

ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος πήρε τον αντικαταστάτη του Τιλί πάντως όχι ακριβώς για να αντικαταστήσει τον Γάλλο. Και αυτό καθώς ο Καναδός δεν έχει το αγωνιστικό στιλ του τραυματία Τιλί αλλά είναι πολύ καλύτερος εξωτερικός σουτέρ. Ο Τιλί σουτάρει από μακρυά αλλά ο Γκρεγκ Γουίλτζερ θεωρείται πολύ καλύτερος σουτέρ 3 πόντουςκαι από την περίμετρο γενικότερα.

Ο Σφαιρόπουλος θέλει να ανοίγει περισσότερο τις αντίπαλες άμυνες και να απειλεί περισσότερο από μακρυά και γι αυτό ήθελε και ένα παίκτη με αξιόπιστο μακρινό σουτ χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι αθλητικός και καλός ριμπάουντερ.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΓΟΥΙΛΤΖΕΡ

Ο Κάιλ Γουίλτζερ είναι ο γιος του του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, Γκρεγκ Γουίλτζερ, ο οποίος αγωνίστηκε στον Άρη στο παρελθόν (1987-1989) και είχε μεγάλη προσφορά στην χρυσή εποχή της ομάδας της Θεσσαλονίκης.Και έκανε καλή δουλειά με τους παλιούς να έχουν να λένε ότι ο Καναδός αν είχε ένα Αμερικανό καλό 4αρι δίπλα, ο Άρης δεν θα έχανε την κούπα.

Ο Κάιλ Γουίλτζερ ήταν πρωταθλητής στο NCAA με το κολέγιο του Κεντάκι και συμπαίκτης με τον σούπερ-σταρ των Πέλικανς, Άντονι Ντέιβις. Και ήταν συμπαίκτης με τον Χόλις Τόμπσον στο περασμένο καλοκαιρινό Summer League του Λας Βέγκας, στην ομάδα των Κλίπερς. Στο Κεντάκι δεν έκανε κάτι τρομερό αλλά στο επίσης πολύ καλό κολλέγιο το Γκονζάνγκα ήταν εξαιρετικός με 20 πόντους και 6 ριμπάουντ στην τελευταία του περίοδο.

Είναι άξιον απορίας πάντως γιατί δεν έγινε ντραφτ και το καλοκαίρι του 2016 δοκιμάστηκε από το Χιούστον αλλά δεν πήρε σοβαρό συμβόλαιο, έπαιξε 15 ματς απλά για παίξει και έβγαλε την σεζόν στην θυγατρική της ομάδας του στην D-League με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Μάλιστα συμφώνησε με το Τορόντο φέτος, αλλά δεν έπαιξε ποτέ. Ίσως δεν είναι τόσο δυνατός για το ΝΒΑ για την θέση "4"και δεν έχει και την δυνατή άμυνα στο παιχνίδι του. Με την λογική αυτή όμως μπορεί να ταιριάζει στην Ευρώπη καθώς έχει εξαιρετικές περγαμηνές για την γηραιά ήπειρο που τελικά μπορεί να είναι η ευκαιρία του να αναδειχθεί.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να περιμένει μόλις ενσωματωθεί ο Γουίλτζερ, να έχει ένα 10-15λεπτο με 8-9 πόντους και 3-4 ριμπαόυντ και 2-3 καλά μακρινά σουτ. Συνεπώς για την εποχή είναι μια πολύ καλή επιλογή που περιμένεις αν σου βγει.

Πηγή: Contra

Δημοφιλή