Βεβαιότητα για την αξιολόγηση στο ΥΠΟΙΚ. Τα σχέδια για την επόμενη ημέρα

Βεβαιότητα για την αξιολόγηση στο ΥΠΟΙΚ. Τα σχέδια για την επόμενη ημέρα
ATHENS, ATTICA, GREECE - 2016/05/26: Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) with Deputy Finance Minister George Chouliarakis during a joint press conference to inform about the outcome of the Eurogroup at the Finance ministry in Athens. (Photo by Panayotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
ATHENS, ATTICA, GREECE - 2016/05/26: Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) with Deputy Finance Minister George Chouliarakis during a joint press conference to inform about the outcome of the Eurogroup at the Finance ministry in Athens. (Photo by Panayotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Βεβαιότητα για θετική εξέλιξη της αξιολόγησης και μάλιστα εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει εκφράζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών τονίζοντας ότι «υπάρχει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψη ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Μέσα στο επόμενο διάστημα στόχος είναι να έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις ώστε να κλείσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα. Ο όγκος της δουλειά βέβαια είναι πολύ μεγάλος καθώς απομένουν 95 ανοιχτά προαπαιτούμενα. Μπορεί όλα να μην είναι της ίδιας δυσκολίας ή να μην έχουν την ίδια βαρύτητα, αλλά ο αριθμός και μόνο δημιουργεί προβληματισμό για το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Αναφορικά με τη διανομή του υπερπλεονάσματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ αισιόδοξος ότι το τελικό μέγεθος θα ξεπεράσεις το 1,1δις ευρώ. Όπως είπε μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών υπάρχει συμφωνία για το που θα πάει το κοινωνικό μέρισμα. Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι της μεσαίας τάξης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διανεμηθεί σε νέους και ανέργους.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν κριτήρια ώστε να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες, προσθέτοντας ότι με το υπόλοιπο μέρισμα θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλευρά των δανειστών, καθώς ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί πριν από τέλος του χρόνου. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της αποστολής στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εισηγήσεις είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό». Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου σημείωσε ότι αν και είναι νωρίς ακόμα για να πει κανείς, «τεχνικά» είναι εφικτό. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί SLA πριν το τέλος του έτους στη βάση της εφαρμογής ενός σημαντικού αριθμού προαπαιτούμενων», ανέφερε ο αξιωματούχος, ενώ υπενθύμισε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει αργότερα καθώς η εφαρμογή κάποιων προαπαιτούμενων έχει συχνά «νομικές ή διοικητικές δυσκολίες».

Η επόμενη ημέρα

Τα σχέδια για τη διάδοχη κατάσταση μετά την λήξη του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει. Στην κυβέρνηση επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μικρότερες εξόδους έως την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικά τα Ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί η απαιτούμενη ρευστότητα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη του 2018, αφού πρώτα θα έχει φανεί η δυνατότητα να επιστρέψει η Ελληνική Οικονομία στις αγορές, αλλά και να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την μεταμνημονιακή επαφή. Από αυτό θα κριθεί και το εάν θα υπάρξει «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα ή θα προτιμηθεί μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ως στήριγμα στην Οικονομία.

Δημοφιλή