Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος πλανήτης «τέρας» που δε θα έπρεπε να υπάρχει

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος πλανήτης «τέρας» που δε θα έπρεπε να υπάρχει
Πανεπιστήμιο Warwick/Mark Garlick

Είναι ενάντια στους νόμους της λογικής.

Παρότι έχουμε δει μόνο ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος που υπάρχει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν μία καλή ιδέα του τι θα μπορούσαν να βρουν εκεί έξω.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μαθηματικών, φυσικής και παραδοσιακής παρατήρησης οι ερευνητές έχουν διαμορφώσει μία θεωρία για το πως διαμορφώνονται οι πλανήτες, που μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ορθή.

Αλλά τώρα ένας γιγάντιος πλανήτης «τέρας» εμφανίστηκε στο διάστημα, σε σημείο που απλά δε θα έπρεπε να υπάρχει!

Σύμφωνα με τη βασική θεωρία εμφάνισης των πλανητών, όλοι οι πλανήτες εμφανίζονται γύρω από ένα αστέρα (όπως ο δικός μας ήλιος).

Και το μέγεθος του πλανήτη είναι ανάλογο του μεγέθους του αστέρα και του υλικού που ήταν διαθέσιμο για τη διαμόρφωση του πλανήτη.

Έτσι, θεωρητικά, ένας γιγάντιος πλανήτης, δεν μπορεί να υπάρχει γύρω από ένα πολύ μικρό αστέρα. Αντίθετα, ένας μικρός αστέρας θα έπρεπε να οδηγεί στη διαμόρφωση ενός μικρού βραχώδους πλανήτη.

Παρόλα αυτά το γιγαντιαίο νεφέλωμα, NGTS-1b, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε αμφισβητεί τα όσα ξέραμε μέχρι στιγμής, καθότι είναι τουλάχιστον στο μέγεθος του δικού μας Δία, ενώ ο αντίστοιχος αστέρας έχει ακτίνα και μάζα ίση με το 50% του ήλιου μας.

Ο καθηγητής Daniel Bayliss, κύριος ερευνητής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, είπε: “Η ανακάλυψη του NGTS-1b ήταν μία πραγματική έκπληξη για εμάς, ένας τόσο ογκώδης πλανήτης δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να υπάρχει γύρω από ένα τόσο μικρό αστέρα.”

Αυτός είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίστηκε από το ερευνητικό κέντρο Next-Generation Transit Survey, το οποίο χρησιμοποιεί 12 τηλεσκόπια για να παρακολουθεί συνεχώς τμήματα του σύμπαντος κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, το οποίο παρατήρησε μία πτώση του αστρικού φωτός καθώς ο πλανήτης περνούσε περιοδικά μπροστά από τον αστέρα.

Αντίθετα με το Δία, ο NGTS-1b βρίσκεται πολύ κοντά στον αστέρα του, σε απόσταση μόνο 3% της απόστασης μεταξύ Γης και ήλιου, και ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω του κάθε 2.6 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ένα έτος εκεί διαρκεί μόνο 2.6 γήινες μέρες.

Αυτή η ανακάλυψη δεν ήταν μια έκπληξη μόνο για την ομάδα αυτή, αλλά, επίσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι το μόνο του είδους του εκεί έξω.

Μάλιστα, μπορεί να ανακαλυφθούν πολλοί τέτοιο πλανήτες ακόμα, καθώς οι αστέρες όπως αυτός ο μικρός κόκκινος νάνος M είναι οι πιο κοινοί στο σύμπαν, σύμφωνα με την ομάδα.

Δημοφιλή