ΤτΕ: Έκλεισε η «ψαλίδα» των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

ΤτΕ: Έκλεισε η «ψαλίδα» των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Eurokinissi

Μειώθηκε οριακά το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων) το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 4,41% από 4,53% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων σε αντίθεση με αυτό των καταθέσεων που παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Πιο αναλυτικά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,29% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως αμετάβλητο παρέμεινε και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε στο 0,62%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,70%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,36%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,30%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,34%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε επίσης κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,01%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,15%. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,44%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 4,61%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,97%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,74%.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή