Γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν πως την 4η Νοεμβρίου θα ξεσπάσει Εμφύλιος Πόλεμος στη χώρα τους

Γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν πως την 4η Νοεμβρίου θα ξεσπάσει Εμφύλιος Πόλεμος στη χώρα τους
A rally attendee listens to an alt-right speaker during a free speech rally at Terry Schrunk Plaza in Portland, Oregon, on June 4, 2017. (Photo by Emily Molli/NurPhoto via Getty Images)
A rally attendee listens to an alt-right speaker during a free speech rally at Terry Schrunk Plaza in Portland, Oregon, on June 4, 2017. (Photo by Emily Molli/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Η 4η Νοεμβρίου για τους περισσότερους Αμερικανούς (θα) είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες (εντάξει με την εξαίρεση πως είναι Σάββατο). Ή μήπως όχι;

Ένα πέρασμα στις πιο «σκοτεινές» σελίδες του διαδικτύου εκεί που φωλιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας, και στήνουν παγίδες οι πιο ακραίες ομάδες της αμερικανικής κοινωνίας που κερδίζουν οπαδούς σπέρνοντας τον φόβο, την ανασφάλεια και το μίσος, έχει πείσει πολλούς για το αντίθετο. Γιατί τα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα, οι υποστηρικτές τους και οι συμπαθούντες της ρητορικής τους προετοιμάζονται για έναν νέο Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ που θα ξεσπάσει την 4η Νοεμβρίου.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν ενημερωτικές ιστοσελίδες που προσπαθούν να παρακολουθήσουν με ψυχραιμία αυτή την μαζική φρενίτιδα, η ακροδεξιά στις ΗΠΑ ξεκίνησε αυτή την αβάσιμη φημολογία περί τα τέλη Σεπτεμβρίου μέσα από διάφορες, ιστοσελίδες, αναρτήσεις ομάδων και οπαδών ομάδες στο Facebook και στο Twitter. Ουσιαστικά άρχισαν να προπαγανδίζουν πως η αντιφασιστικη οργάνωση ANTIFA θα πραγματοποιήσει συντονισμένες βίαιες διαδηλώσεις σε Πολιτεία. Σύμφωνα με αναφορές, τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων έχουν στη διάθεσή τους πυροβόλα όπλα και μαχαίρια και «σχεδιάζουν να σκοτώσουν όλους τους ψηφοφόρους του Τραμπ, Συντηρητικούς και κατόχους όπλων». Άλλες αναρτήσεις ανέφεραν πως όλο αυτό είναι «Άλλη μια απειλή κατά των λευκών και ορκίζομαι στο θεό πως θα πάρω ένα καταραμένο αυτοκίνητο και θα τους πατήσω όλους αυτούς τους γ.....». Φυσικά γίνονται πάντα και οι απαραίτητες συστάσεις «να μην βγει κανείς από το σπίτι του»

Εξαιρετικά δημοφιλής και μια ανάρτηση στο Infowars, υπό τον τίτλο «H Antifa σχεδιάζει “εμφύλιο πόλεμο” για να εκθρονίσει τον Τραμπ» όπως και ένα βίντεο που ανέβασε ο χρήστης Glock Fanboy με περισσότερες από 400.000 θεάσεις ο οποίος δηλώνει «ευτυχής» που ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος που τόσοι πολλοί περίμεναν εδώ και τόσο καιρό.

Καταλυτική, για την αναπαραγωγή της θεωρίας συνωμοσίας και ανάρτηση ενός βίντεο στη σελίδα που διατηρεί στο Facεbook η ομάδα Vets Before Illegals (Οι βετεράνοι πριν τους παράνομους) το οποίο «ενημερώνει» πως η Antifa έχει ήδη ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει έναν Εμφύλιο Πόλεμο.

Σε ελάχιστο χρόνο αυτές οι αναρτήσεις, πυροδότησαν ανησυχίες και σε ακόμη περισσότερες ομάδες πολιτών που μπορεί να μην είναι οπαδοί ακροδεξιών και ρατσιστικών ομάδων και της θεωρίας της «λευκής υπεροχής» αλλά σίγουρα είναι πιο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους «ειδήσεις». Για μια ακόμη φορά το Facebook, με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του αριθμού σχολίων και των κοινοποιήσεων αυτών των «ειδήσεων» και αναρτήσεων αποτέλεσαν έναν εύγλωττο «δείκτη» του πόσο ευάλωτη είναι μια μερίδα πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα αμφιλεγόμενα blogs.

Μια εξαιρετική και σε βάθος ανάλυση επί του θέματος προσφέρει ο Spencer Sunshine, συντάκτης μιας έκθεσης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για τις θεωρίες συνωμοσίας στους κόλπους της ακροδεξιάς. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για μια ισχυρή «αντικομουνιστική θεωρία συνωμοσίας» που «εξαπλώνεται με την ταχύτητα πυρκαγίας» και η οποία θέλει τους αντιφασίστες να εκκινήσουν μια σειρά ενεργειών για να ανατρέψουν τον Τραμπ. Και φυσικά όλα αυτά θα γίνουν αυτές τις μέρες αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση!

Βέβαια υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα...Όπως ότι η Antifa, που έχει κυρίως μπει στο στόχαστρο, μέχρι στιγμής δεν σχεδίαζε να πραγματοποιήσει πορείες την συγκεκριμένη ημέρα ενώ μικρές ομάδες αριστεριστών που θα κάνουν δεν έχουν δεσμούς με το αντιφασιστικό κίνημα. Υπάρχει βέβαια το Refuse Fascism που συνδέεται με το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα και έχει προγραμματίσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα βάζοντας στο στόχαστρο της τον Τραμπ, αλλά δεν έχει συνδεθεί με βίαια επεισόδια.

Βέβαια η αλήθεια είναι πως η πρόσφατη και αρκετά εντυπωσιακή πορεία τους στο Los Angeles βοήθησε της φαντασία των αντιφασιστικών ομάδων να «χτίσουν» τη θεωρία τους. Αυτό καθώς ένα από τα συνθήματα της πορείας ήταν «Νov 4, Ιt begins» (Στις 4 Νοεμβρίου ξεκινά), εννοώντας φυσικά την έναρξη των συντονισμένων προσπαθειών τους κατά του Τραμπ, αλλά με ειρηνικά μέσα.

Σύμφωνα δε με τον Spencer Sunshine, στην όλη ταχύτατη και ευρεία διάδοση της θεωρίας συνωμοσίας- έπαιξε και ο πολύ γνωστός στις ΗΠΑ ραδιοφωνικός παραγωγός, Αlex Jones, ο οποίος ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες συγκεντρώνει και τις ενσωματώνει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο στις αφηγήσεις του προς τους ακροατές. Και φυσικά δεν μπορούσε να αδιαφορήσει για μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει την 4η Νοεμβρίου να ξεκινά ένας Εμφύλιος Πόλεμος στις ΗΠΑ. Με το που το ανέφερε, όπως τονίζει ο Sunshine, η θεωρία εξαπλώθηκε. «Με το που λέει κάτι o Jones ακόμη περισσότεροι άνθρωποι το μαθαίνουν και φυσικά προσθέτουν και τα δικά τους στοιχεία».

Επειδή πάντως, μάλλον δεν θα ξεκινήσει ένας νέος Εμφύλιος Πόλεμος στις ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου και η ΑΝΤΙFA δεν θα σκοτώσει όλους τους ψηφοφόρους του Τραμπ, θα έχει ενδιαφέρον να περιμένουμε και να δούμε ποια θα είναι η νέα θεωρία συνωμοσίας που θα σκαρφιστούν οι εμπνευστές της παρούσας, για να δικαιολογήσουν πως τίποτα από όλα όσα προπαγάνδιζαν δεν συνέβη.

Υ.Γ. Ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει και μια παράλληλα αναπτυσσόμενη θεωρία συνωμοσίας πως το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει, επίσης την 4η Νοεμβρίου να προκαλέσει ένα συνολικά blackout στις επικοινωνίες. Αλλά δεν έχε αναφερθεί εάν θα γίνει προκειμένου να εμποδιστούν οι στασιαστές...

Πηγές: Guardian, Washington Post, Political Research Associates, Fox News

Δημοφιλή