Απολυτήριο Λυκείου με τέσσερα μαθήματα

Απολυτήριο Λυκείου με τέσσερα μαθήματα
Kostas Gavroglou, Minister of Education during discussion in the hellenic parliament on a draft law for austerity measures, in Athens on June 9, 2017. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
Kostas Gavroglou, Minister of Education during discussion in the hellenic parliament on a draft law for austerity measures, in Athens on June 9, 2017. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Ενα απρόσμενο δώρο ετοιμάζεται να δώσει φέτος για πρώτη φορά στους περίπου 100.000 μαθητές που φοιτούν στη Γ' τάξη του Λυκείου (Ημερήσιων και Εσπερινών ), το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει για φέτος την μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις, προκειμένου οι μαθητές της τάξης αυτής να ανακουφιστούν από τον μαραθώνιο των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται και τους εξοντώνουν κάθε χρόνο, καθώς έχουν εκτός από τις απολυτήριες εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, έρχονται αντιμέτωποι και με την «μητέρα των μαχών», τις Πανελλαδικές.

Τη σχετική εισήγηση έκανε στο υπουργείο Παιδείας το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και η πρόταση έχει κοινοποιηθεί στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, προς ενημέρωσή τους και σύντομα θα ανακοινωθεί και επίσημα.

Μέχρι τώρα οι μαθητές της Γ΄ λυκείου εξετάζονταν στις απολυτήριες εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα (14), ενώ από το φετινό σχολικό έτος (2017-18) θα εξεταστούν μόνο στα εξής τέσσερα μαθήματα:

α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), β) Μαθηματικά, γ) Ιστορία, δ) Βιολογία. Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο 1ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.

Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕ.Λ. πλην της Φυσικής Αγωγής προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και στο 2ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές, οι οποίες θα ανακουφίσουν τα παιδιά της Γ' λυκείου είχαν κριθεί αναγκαίες από πέρυσι και μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε οι μαθητές να εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα.

Ετσι τώρα φαίνεται ότι ήρθε το... πλήρωμα του χρόνου και όπως εξηγεί το ΙΕΠ οι αλλαγές αυτές θα γίνουν «για την έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διδασκαλίας στις τρεις τάξεις του Λυκείου, για τη βελτίωση της ποιότητάς της, καθώς και για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ τάξης για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι αναγκαία η αύξηση του διδακτικού χρόνου και στο Γενικό Λύκειο, όπως έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Γυμνάσιο. Η αύξηση αυτή όμως προσέκρουε στο γεγονός ότι η τελευταία τάξη του λυκείου έπρεπε να ξεκινήσει τις απολυτήριες εξετάσεις πολύ νωρίς, πριν από τα μέσα Μαΐου, ώστε να είναι εφικτό να ολοκληρωθούν και οι απολυτήριες και οι Πανελλαδικές εξετάσεις εντός του Ιουνίου». Οπως προσθέτει το ΙΕΠ, «αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζεται ο διδακτικός χρόνος και για τις Α' και Β' τάξεις του ΓΕΛ. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επίκειται τροποποίηση του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης εσπερινού ΓΕ.Λ.».

Πηγή: Έθνος

Δημοφιλή