Κατεδαφίζοντας την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα: Η επιχείρηση κατεδάφισης ελληνικών περιουσιών

Κατεδαφίζοντας την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα: Η επιχείρηση κατεδάφισης ελληνικών περιουσιών

Κάτι συμβαίνει στη Χειμάρρα. Κάτι συμβαίνει εδώ και καιρό και αφορά στην παραβίαση της δημοκρατίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής μειονότητας που ζουν εκεί. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια μεθοδευμένη επιχείρηση εκτοπισμού τους, σχεδιασμένη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, του κ. Έντι Ράμα, καθώς υπό το πρόσχημα της εφαρμογής ενός σχεδίου αστικής ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση κατεδάφισης αποκλειστικά ελληνικών περιουσιών.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Ράμα, του οποίου η κυβέρνηση και ο ίδιος, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για διακίνηση κάνναβης δισ. ευρώ και για τη μετατροπή της Αλβανίας σε παράδεισο για εμπόρους ναρκωτικών, προχώρησε στην καθαίρεση των 12 περιφερειαρχών και στην αντικατάστασή τους με 12 απόστρατους αξιωματικούς. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει κλιμάκωση του αυταρχισμού και του συγκεντρωτισμού, που σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του αλβανικού εθνικισμού και του ανθελληνισμού, δημιουργούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.

Οι πελάτες της αλβανικής Ριβιέρας

Οι κατεδαφίσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη δεν ήταν οι πρώτες είχαν προηγηθεί και άλλες. Οι προσπάθειες είναι συνεχείς, ενώ οι ιδιοκτήτες των περιουσιών που προσβάλλονται δεν κατέχουν νόμιμους τίτλους διότι αποτελούν πατρογονικές εστίες ή περιουσίες προ συστάσεως αλβανικού κράτους, εν έτη 1912. Ο δικτάτορας Χότζα δήμευσε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες και από το 1991 δεν υπήρξε καμία μέριμνα προκειμένου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, ενώ η αλβανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι η Χειμάρρα ανήκει στη μειονοτική ζώνη.

«Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κατοίκων της Χειμάρρας. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόσο μαζικό φαινόμενο μη έκδοσης τίτλων στους ιδιοκτήτες και όλο αυτό γίνεται υπό το πρόσχημα μιας κυβερνητικής πολιτικής που στόχο έχει την αστική ανάπλαση, την αναγέννηση της περιοχής. Όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας, η κυβέρνηση προχωρά σε δημεύσεις περιουσιών. Όμως από ποιον δημεύεις όταν δεν του αναγνωρίζεις την ιδιοκτησία. Επιπλέον ο Ράμα δημεύει όχι για δημόσιο σκοπό αλλά υπέρ τρίτων, των λεγόμενων στρατηγικών επενδυτών, αυτών που θα επενδύσουν στον τουρισμό»

Ποιοι είναι αυτοί; Ρωτάμε.

«Είναι πελάτες του κ. Ράμα. Όλο αυτό βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις, με αποτέλεσμα ο καταπατητής να έχει προνομιακή μεταχείριση και ο ιδιοκτήτης να αντιμετωπίζεται με μπουλντόζες.

Ένα από τα σχέδια του Ράμα είναι και η ανάπλαση του κέντρου της Χειμάρρας, συνεχίζει ο κ. Ντούλες και εξηγεί πως το 2012 υπήρχε ένα σχέδιο που το είχε προτείνει τότε ο δήμαρχος της περιοχής και το είχε εγκρίνει και η κοινότητα και προέβλεπε πως αυτό θα ετίθετο σε διαβούλευση. Όμως, συνεχίζει, αυτό έμεινε στα χαρτιά καθώς ανήλθε στην εξουσία ο κ. Ράμα και είπε εγώ θέλω άλλο σχέδιο ανάπλασης και σε αυτό συμπεριλαμβανόταν η κατεδάφιση 29 κτιρίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί επτά κτίρια, όμως αυτά που γλυτώνουν την κατεδάφιση είναι το κτίριο του ξαδέλφου του δημάρχου και της αδελφής του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Βάσει όλων αυτών τίθενται πολλά ερωτήματα όπως για παράδειγμα γιατί δεν προχώρησε η ανάπλαση όπως προέβλεπε το πρώτο σχέδιο που δεν έθιγε τα συμφέροντα των κατοίκων;» διερωτάται ο κ. Ντούλες και επαναλαμβάνει πως εδώ παρεμβαίνουν οι πελατειακές σχέσει που διατηρεί ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Αντί η ανάπλαση να είναι στην υπηρεσία των επιχειρήσεων της περιοχής και των κατοίκων, γίνεται σε βάρος αυτών και υπέρ των καταπατητών» τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιοχές που κατοικούν Έλληνες και όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει σε όλα τα τουριστικά θέρετρα μέχρι τον δήμο των Αγίων Σαράντα.

«Υπάρχουν προβλήματα σε όλες τις περιοχές με ελληνικό πληθυσμό, αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι η περιοχή είναι παραθαλάσσια» σχολιάζει, δεν είναι τυχαίο το ότι την Χειμάρρα την αποκαλούν και αλβανική Ριβιέρα. Φέρνει μάλιστα ένα παράδειγμα για μια ελληνική οικογένεια η οποία το 2014 είχε κτίσει με νόμιμο τρόπο μεζονέτες, μέσα στο δικό της οικόπεδο και ο Ράμα τις κατεδάφισε. Η οικογένεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο τους δικαίωσε τελεσίδικα, τους επιδίκασε αποζημίωση και επιστροφή των αδειών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απ΄όλα αυτά. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση παίρνει το οικόπεδο από τους ιδιοκτήτες και το δίνει στους επενδυτές.

Για ποια ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μιλάμε

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τον περασμένο Οκτώβριο, ο μόνος θεσμός που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στα διεθνή φόρα, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ήταν καταπέλτης αναφορικά με την πρακτική του Ράμα ενάντια στην ελληνική μειονότητα, λέει ο κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Τα γεγονότα μιλάνε τα γεγονότα από μόνα τους. Όταν σου γκρεμίζουν το σπίτι, σου παίρνουν το οικόπεδο τι άλλο σου μένει από το να φύγεις

Ωστόσο στην πολιτική που εφαρμόζει ο Ράμα υπάρχει μια αμφιθυμία καθώς αυτός είναι που υπερτονίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

«Θέλει πράγματι ο Ράμα την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ ή πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό τρικ;» διερωτάται ο κ. Ντούλες.

Όπως και να έχει πώς υποστηρίζει το «ευρωπαϊκό όραμά του»;

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για οράματα όταν έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο σαν τον Ράμα. Είναι απρόβλεπτος, αμετροεπής και το μόνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι άλλο από το να έχει τα ηνία της χώρας. Πρέπει να καταλάβετε πως όλη η προεκλογική του καμπάνια ήταν “δώστε μου πλήρη δικαιώματα πάνω στο τιμόνι της χώρας. Μην μου βάζετε συνοδηγούς”. Γι΄αυτό και τον αποκαλούν ειρωνικά, “ο μεγάλος τιμονιέρης.” Αυτός ο άνθρωπος έχει εμμονή να κυριεύσει τα πάντα. Μιλάει για ενσωμάτωση της χώρας με την ΕΕ και κατηγορεί τους άλλους, μαζί και εμένα, ότι εμποδίζουν την πορεία της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση. Ποιος; Αυτός που επέτρεψε την κανναβοποίηση της χώρας. Γιατί έχει επιδείξει τόση ανοχή στη διακίνηση ναρκωτικών;» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Καθαίρεσε όλους τους περιφερειάρχες και τοποθέτησε στη θέση τους 12 απόστρατους αξιωματικούς, συνταγματάρχες...Αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως οδηγούμαστε σε αυταρχικά και ολοκληρωτικά σχήματα

Σχέδιο αφελληνισμού

Ο κ. Ντούλες στην ερώτηση για το εάν υποστηρίζει ευθέως πως ο Ράμα έχει σχέδιο αφελληνισμού της Χειμάρρας λέει: «Τα γεγονότα μιλάνε τα γεγονότα από μόνα τους. Όταν σου γκρεμίζουν το σπίτι, σου παίρνουν το οικόπεδο τι άλλο σου μένει από το να φύγεις. Εγώ χθες συγκρούστηκα για άλλη μια φορά με τον Ράμα στη Βουλή. Ο ίδιος φώναζε και έλεγε “πρέπει να το καταλάβετε, δεν υπάρχει ελληνική παρουσία στη Χειμάρρα και μάλιστα κάλεσε την αντιπολίτευση, λέγοντας πως πρόκειται για εθνικό θέμα, να πάρει θέση, καθώς αυτή αντέδρασε με αυτό που γίνεται στην περιοχή. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος βάσεις υποκλοπών που έχουν γίνει από τις ιταλικές υπηρεσίες, εμφανίζεται ως διακινητής ναρκωτικών, έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό στοιχείο ως εχθρούς της Αλβανίας».

Το σχέδιο αφελληνισμού και της εχθρότητας κατά της Ελλάδας αποτυπώνεται και στα σχολικά βιβλία, μάλιστα το σχολικό επίσημο κείμενο του βιβλίου της γεωγραφίας παρουσιάζει τα αλβανικά εδάφη να περιλαμβάνουν τη Θεσπρωτία, τη Φλώρινα, την Καστοριά.

Αυτό μου το επιβεβαιώνει και γνώστης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Αλβανία, ο οποίος έχει μεταφράσει τα βιβλία της γεωγραφίας και της ιστορίας, λέγοντας πως σε αυτά γίνεται λόγος για την ύπαρξη της Τσαμερίας και ορίζουν ως το νότιο σύνορο της Αλβανίας το ποτάμι της Άρτας, ενώ υπάρχουν κεφάλαια που αναφέρονται στους «Έλληνες φασίστες που μαζί με τον Ζέρβα έσφαξαν τους δημοκράτες τσάμηδες».

«Δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των μαθητών, της νέας γενιάς με μίσος» προσθέτει ο κ. Ντούλες και σημειώνει πως «τους τσάμηδες» ο Ράμα τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Του ζητούμε να μας επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός τοποθέτησε 12 Αλβανούς αξιωματικούς σε θέσεις περιφερειαρχών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

«Καθαίρεσε όλους τους περιφερειάρχες και τοποθέτησε στη θέση τους 12 απόστρατους αξιωματικούς, συνταγματάρχες. Μεταξύ αυτών ανέλαβε περιφερειάρχης Τιράνων μια γυναίκα η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν στην ομάδα διαπραγμάτευσης Αλβανίας – Ελλάδας για την ΑΟΖ.

«Αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως οδηγούμαστε σε αυταρχικά και ολοκληρωτικά σχήματα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση καθώς ο Ράμα μπορεί να προβεί σε απρόβλεπτες κινήσεις ανά πάσα στιγμή και πρέπει να γνωρίζετε πως τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που ο Ράμα δεν θα κάνει πίσω εάν δεν βρει σθεναρή αντίσταση σε όλα τα επίπεδα, τόσο από τους κατοίκους της Χειμάρρας, όσο και από τους Χειμαρριώτες ανά τον κόσμο. Ο εφησυχασμός θα μας οδηγήσει σε εκπλήξεις» καταλήγει ο ίδιος.

Τα λάθη του Ράμα

«Η Χειμάρρα είναι το μόνο σημείο στα Βαλκάνια με συμπαγή ελληνική μειονότητα καθώς σε άλλα σημεία αυτή η μειονότητα έχει αλλοιωθεί. Οι αλβανικές κυβερνήσεις από το 2000 και μετά προσπαθούν να τη ξεριζώσουν και αυτό έγινε με άγαρμπο και χοντροκομμένο τρόπο», δηλώνει στη HuffPost Greece, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν ήταν πολιτική καμίας ελληνικής κυβέρνησης να υποθάλψει ένταση και επεισόδια στην περιοχή.

«Όμως αυτό που έγινε από το 2000 έως σήμερα ήταν ότι υπήρξε μια εσφαλμένη πολιτική εμφανούς καταστολής από τις αλβανικές υπηρεσίες η οποία προκάλεσε αυτή την ανάφλεξη. Η λέξη Χειμάρρα δεν υπήρχε στην ατζέντα και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή αυτής. Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την μεγαλύτερη ένταση δίνουν βάρος στην κατάσταση της μειονότητας, ενώ συνεχή είναι τα διαβήματα της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους Αλβανούς. Τελικά οι αλβανικές κυβερνήσεις, κυρίως οι Σοσιαλιστές, έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επεδίωκαν. Δηλαδή αντί να κρατήσουν μια ηρεμία που θα τους διευκόλυνε για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους, η βία και η έμφαση στη δημοσιοποίηση αυτής υποχρέωσε τον κόσμο να ασχοληθεί με τη Χειμάρρα» επισημαίνει ο κ. Μαλλιάς.

το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας έχει δηλώσει υποταγή στη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο ίδιος κάνει αναφορά στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη λέγοντας πως μόνο αυτόν λαμβάνουν υπόψη τα διεθνή φόρα καθώς όλοι οι άλλοι θεσμοί είναι υποταγμένοι στην εξουσία.

Υπογραμμίζει πως υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ ΕΕ, Ελλάδας και ΗΠΑ ακόμη και όσον αφορά στο συμπέρασμα ότι το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας έχει δηλώσει υποταγή στη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.

Επιπλέον ο κ. Μαλλιάς σημειώνει πως τον Ιανουάριο του 2016 ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ξεκίνησε μια πολύ γενναία πρωτοβουλία, η οποία εγκρίθηκε και προέβλεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο κρατών. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχε και ο κ. Μαλλιάς, με συμβουλευτικό ρόλο, ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει, ενώ προχωρούσαν οι συνομιλίες ο κ. Ράμα, μεταξύ άλλων έδωσε την εντολή να αρχίσουν οι κατεδαφίσεις θυσιάζοντας έτσι τις όποιες προσπάθειες.

«Καμία ελληνική κυβέρνηση, κανένας υπουργός και κανένας πρέσβης δεν θα μπορούσε να αναδείξει το θέμα της Χειμάρρας τόσο καλά όσο οι κυβερνήτες των Τιράνων

Μάλιστα ο κ. Μαλλιάς παραλληλίζει μέρος των καταστροφών της ελληνικής περιουσίας από τις αλβανικές αρχές με αντίστοιχες που καταδικάζει το ΝΑΤΟ σε Συρία και Ιράκ. «Είναι σπάνιο φαινόμενο να γίνονται τέτοια πράγματα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ» λέει και προσθέτει: «Η πολιτική της Αλβανίας αποδυναμώνει την πειστικότητα των επιχειρημάτων του ΝΑΤΟ έναντι άλλων κρατών όταν σημειώνονται παρόμοιες καταστάσεις».

«Καμία ελληνική κυβέρνηση, κανένας υπουργός και κανένας πρέσβης δεν θα μπορούσε να αναδείξει το θέμα της Χειμάρρας τόσο καλά όσο οι κυβερνήτες των Τιράνων. Εμείς απλά αξιοποιούμε τα λάθη τους» επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και καταλήγει λέγοντας:

«Τα τελευταία 8 χρόνια η Αλβανία θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι πολύ αδύναμη. Όμως κάνει ένα μεγάλο σφάλμα διότι δεν έχει διαβάσει σωστά τη σημασία των επισκέψεων του τέως Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, πέρυσι τον Νοέμβριο και του πρωθυπουργού, του κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες ημέρες. Επίσης φαίνεται ότι αγνοεί τελείως το πως αξιολογεί η Ουάσιγκτον τη σημερινή κυβέρνηση των Τιράνων και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τον κύριο Έντι Ράμα».

Δημοφιλή