Παρέμβαση Ντράγκι στο Eurogroup για τα μη εξυπηρετούμενα και την αποχή των συμβολαιογράφων

Παρέμβαση Ντράγκι στο Eurogroup για τα μη εξυπηρετούμενα και την αποχή των συμβολαιογράφων
SOOC

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, η οποία ήταν εξαιρετικά μικρής διάρκειας, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Παράλληλα, το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό. Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σημειώνουν επίσης ότι οι Θεσμοί διαβεβαίωσαν το Eurogroup ότι «όλα πήγαν καλά στην πρώτη κάθοδο των κλιμακίων». Περιγράφοντας τη στάση της ελληνικής πλευράς οι ίδιες πηγές σημείωσαν: «συνεχίζουμε χωρίς να βγάζουμε το πόδι από το γκάζι, υπάρχει δουλειά που έχει να γίνει».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συζήτηση για την Ελλάδα, το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποχή από τους πλειστηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, θα πραγματοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών -Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ζητώντας την αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής τους. Η απόφαση της αποχής λήφθηκε το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2017, με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, ενώ σήμερα γνωστοποιήθηκε στους συμβολαιογράφους.

Ένωση Τραπεζών: Είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής των συμβολαιογράφων

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού, είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες» τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αφορμή την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου για αποχή των μελών τους από πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΕΤ είναι η ακόλουθη:

Μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου για αποχή των μελών τους από πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα μέλη των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας απέχουν πλέον από τη διαδικασία, είτε αυτή διεξάγεται με φυσικό, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Επομένως, είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι.

Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες.

Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα.

Δημοφιλή