Ένταση στην Εξεταστική για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το δικαίωμα της σιωπής επικαλέστηκε η μάρτυς

Τεταμένο το κλίμα στην Εξεταστική Επιτροπή για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ
EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος

Σε τεταμένο κλίμα, όπως ήταν αναμενόμενο, και με διακοπή δυο φορές συνεδρίασε σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Το θέμα που απασχόλησε την επιτροπή ήταν οι καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη για «23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ» που σύμφωνα με τον κ. Πολάκη πρόκειται για «ρουσφέτια» του Άδωνιδος Γεωργιάδη επί υπουργίας του. Εξεταζόμενη μάρτυρας ήταν η Αικατερίνη Πολύζου η οποία εργάζεται στον Οργανισμό από το 2002, στο τμήμα οικονομικής διαχείρισης, ενώ από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνη του τμήματος.

Η κ. Πολύζου αρνήθηκε, καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, με την αιτιολογία πως ό,τι είχε να πει και να καταθέσει, το έχει καταθέσει στον εισαγγελέα στον οποίο έχει κληθεί δύο φορές σε ανωμοτί κατάθεση.

Λόγω της σιωπής αυτής της κ. Πολύζου, άναψαν τα αίματα μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Θεοφύλακτου και του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη όταν ο πρώτος κατηγόρησε την μάρτυρα κ. Πολύζου ότι «συνεννοείται με τους βουλευτές της ΝΔ».

Ειδικότερα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θεοφύλακτος-Καββαδία) είδαν σε αυτή την επιμονή της κ. Πολύζου «στο δικαίωμα της σιωπής», προσπάθεια συνεννόησης με βουλευτές της ΝΔ. Τότε ο κ. Μηταράκης ζήτησε εξηγήσεις και απείλησε με αγωγές τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεοφύλακτο. Ο τελευταίος με τη σειρά του τόνισε: «είναι ντροπή του κ. Μηταράκη. Να ντρέπεστε. Να συνεννοείστε με τη μάρτυρα για το τι θα κάνει». Τότε ο κ. Μηταράκη ζήτησε «τη προστασία της λειτουργίας της Βουλής».

Τελικά, παρενέβη ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης δίνοντας ένα τέλος στην αντιπαράθεση ώστε να συνεχιστεί η εξέταση της μάρτυρα.

Τι (δεν) είπε η μάρτυρας

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, η Αικατερίνη Πολύζου επέμεινε, μέχρι τέλους, στο δικαίωμα της σιωπής λέγοντας ότι ήδη τα έχει καταθέσει στον εισαγγελέα. «Επειδή είμαι στην οικονομική διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2007 μέχρι σήμερα και επειδή έχει δοθεί το σύνολο των στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές θα ήθελα να επιμείνω στο δικαίωμα της σιωπής» δήλωσε η κ. Πολύζου για να λάβει αφενός την απάντηση του προέδρου της Εξεταστικής, «εκ προοιμίου δεν θα δεχτούμε σιωπή και άρνηση» και αφετέρου του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα ο οποίος δήλωσε «για αυτά που δεν ελέγχεστε από τον εισαγγελέα έχετε την υποχρέωση να απαντήσετε». Στα παραπάνω η κ. Πολύζου επέμεινε λέγοντας ότι έχει συμβουλευτεί τη συνήγορό της να κάνει χρήσει του «δικαιώματος της σιωπής».

Κατά τα λοιπά, η κ. Πολύζου ερωτηθείσα από τον κ. Λάππα εάν οι 23 υπάλληλοι που προσελήφθησαν επί Αδ. Γεωργιάδη μεταπήδησαν στο υπουργείο υγείας ή είναι ακόμα σήμερα υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κ. μάρτυς απήντησε «πως δεν το γνωρίζει» ενώ ανέφερε ότι πληρώθηκαν από χορηγία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει από ποια χορηγία.

Σε ερώτηση της εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, εάν υπήρξαν περιστατικά έκτακτης ανάγκης τα οποία να απαιτούν απευθείας ανάθεση, απάντησε ότι υπήρξε η «γρίπη» και άλλα παρόμοια περιστατικά και προσέθεσε ότι «το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν το αρμόδιο όργανο να αποφασίζει και για την πολιτική και τους πόρους».

Από την μεριά του ο εισηγητής της Ένωση Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ρώτησε την μάρτυρα «για ποιο λόγο δεν ζητήσατε να γίνει έλεγχος για το 2012-2014» για να λάβει την απάντηση της κ. Πολύζου ότι «ζητήθηκε αλλά υπάρχει έλλειψη φυσικού αρχείου αφού έγινε κατάσχεση του συνόλου του αρχείου 2008-2015» ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε «εάν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για τις προσλήψεις» με την κ. Πολύζου να απαντά ότι «οι διαδικασίες ήταν διαφανείς».

Την Εξεταστική Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της κλήσης του μάρτυρα, επίσης για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρου Παπαδημητρίου ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν παρέστη αλλά έστειλε υπόμνημα. Στη σημερινή συνεδρίαση, δια της δικηγόρου, κατέθεσε «αίτημα αναβολής της κλήσης για λόγους υγείας» η οποία και δεν έγινε δεκτή από το σώμα, καθώς ο κ. Παπαδημητρίου δεν προσκόμισε χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο. Έτσι η επιτροπή αποφάσισε να τον ξανακαλέσει και αν μέχρι την Παρασκευή δεν έχει ανταποκριθεί να υπάρξει προσαγωγή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή