Πολάνσκι: Ο βιασμός που φέρεται να διέπραξε το 1972, έχει παραγραφεί

Πολάνσκι: Ο βιασμός που φέρεται να διέπραξε το 1972, έχει παραγραφεί
REUTERS/Arnd Wiegmann
REUTERS/Arnd Wiegmann
Arnd Wiegmann / Reuters

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το αδίκημα του βιασμού που φέρεται ότι διέπραξε ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι σε βάρος μιας 15χρονης το 1972 έχει παραγραφεί.

«Δεδομένου ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν πριν από 45 χρόνια» το αδίκημα, που την εποχή εκείνη τιμωρείτο με κάθειρξη 15 ετών, «παραγράφηκαν το αργότερο το 1987» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών του καντονιού της Βέρνης που είχε αναλάβει να ερευνήσει τις καταγγελίες της γυναίκας.

Η Ρενάτε Λάνγκερ, 61 ετών σήμερα, πρώην ηθοποιός και μοντέλο που γεννήθηκε στο Μόναχο, κατέθεσε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην ελβετική αστυνομία ότι την βίασε ο Πολάνσκι στο Γκστάαντ όταν ήταν 15 χρονών.

Η Λάνγκερ είναι η τέταρτη γυναίκα που κατηγορεί τον σκηνοθέτη για βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση. Το 1977 ο Πολάνσκι είχε ομολογήσει ότι είχε ερωτικές επαφές με μια 13χρονη στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες ενώ ο ηθοποιός έλειπε σε ταξίδι. Σε αντάλλαγμα για την ομολογία του, ένας δικαστής δέχτηκε να μην του απαγγείλει πιο σοβαρές κατηγορίες. Όμως ο σκηνοθέτης, φοβούμενος ότι ο δικαστής δεν θα τηρούσε την υπόσχεσή του και τον έστελνε στη φυλακή, έφυγε στη Γαλλία και αρνείται να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Το 2010 η Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Λιούις υποστήριξε ότι την βίασε όταν ήταν 16 ετών ενώ μια τρίτη γυναίκα, που είναι γνωστή μόνο με το μικρό όνομα «Ρόμπιν», τον κατηγόρησε τον Αύγουστο ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1973, όταν ήταν επίσης 16 ετών.

Η Λάνγκερ γνώρισε τον Πολάνσκι όταν ήταν μανεκέν. Με την προοπτική ότι θα μπορούσε να κερδίσει έναν ρόλο σε κάποια ταινία του, τον επισκέφθηκε στο Γκστάαντ, όπου εκείνος φέρεται ότι την βίασε. Είπε ότι αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της μετά τις αποκαλύψεις της «Ρόμπιν» και επειδή οι γονείς της δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι χαρακτηρίζει «αβάσιμες» τις κατηγορίες και των τριών γυναικών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή