Κοντονής: Δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη

Κοντονής: Δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη
SOOC

Ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου, αλλά αφού είχε συμπληρώσεις τις προϋποθέσεις για την απόλυσή του από τις φυλακές, διευκρινίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εκφράζοντας την ελπίδα «η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ».

Συγκεκριμένα, ο 58χρονος, καθ΄ ομολογίαν του, δολοφόνος της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, είχε αποφυλακιστεί το 2017, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, δηλαδή 6 χρόνια στη φυλακή και 3 χρόνια σε μεροκάματα (1.107 ), αφού το 2017 η ποινή του μειώθηκε κατά 8 χρόνια από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα:

-Συνελήφθη και προφυλακίστηκε το 2011 για «αγορά και κατοχή ναρκωτικών από κοινού (37,5 κιλά) από μη τοξικομανή». Από εκείνη τη μέρα άρχισε να μετρά ο χρόνος κράτησής του.

-Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του επέβαλλε ποινή 20 ετών. Στο μεσοδιάστημα άρχισε να εργάζεται, όπως έχουν δικαίωμα οι μη ισοβίτες κρατούμενοι.

-Το 2017, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε δραστικά την ποινή του στα 12 χρόνια κάθειρξη. Ο κατηγορούμενος επέστρεψε για λίγες ώρες στη φυλακή και αποφυλακίστηκε, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Κι αυτό, γιατί η αποφυλάκιση γίνεται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Ο κρατούμενος είχε εκτίσει ήδη 6 χρόνια πραγματικής κράτησης και 3 πλασματικής (μεροκάματα).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, γίνεται γνωστό ότι ο κατηγορούμενος για τη φρικτή δολοφονία στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών φυλακίστηκε το 2011 και τιμωρήθηκε αρχικά με ποινή 20 ετών και τελεσίδικα, το 2017 με ποινή 12 ετών. Με την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης είχε ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της συνήθους υφ΄ όρον απόλυσης κατ΄ άρθρα 105 επ. Ποινικού Κώδικα, δηλαδή τα 3/5 της ποινής του, καθώς είχε ήδη εκτίσει 9 χρόνια ποινής. Κατόπιν τούτου η αποφυλάκισή του, στις 15.6.2017, ήταν δεδομένη. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή των ν. 4322/2015 και 4411/2016 παρήλκε».

Και καταλήγει ο κ. Κοντονής: «Ελπίζουμε η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ».

Δημοφιλή