Υπάρχει ένα εστιατόριο στον Καναδά που προσπαθεί να καταπολεμήσει το στίγμα του AIDS με έναν διαφορετικό τρόπο

Υπάρχει ένα εστιατόριο στον Καναδά που προσπαθεί να καταπολεμήσει το στίγμα του AIDS με έναν διαφορετικό τρόπο
red aids ribbon in hand.
red aids ribbon in hand.
4421010037 via Getty Images

Στο Τορόντο του Καναδά υπάρχει ένα εστιατόριο που διαφέρει από τα συνηθισμένα. Κι αυτό γιατί όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στην κουζίνα του είναι θετικοί στον HIV. Το κατάστημα έγινε πραγματικότητα μετά τις εντατικές προσπάθειες μιας ομάδας 14 ατόμων να κάνουν πράξη το όνειρό τους, καταπολεμώντας τις προκαταλήψεις ενάντια στην ασθένεια.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει η Joanne Simons του Casey House, η οποία είχε την ιδέα για την κατασκευή του εστιατορίου. Να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο επτά Καναδοί την ημέρα διαγιγνώσκονται με HIV, ποσοστό που μειώθηκε ελάχιστα από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τον Guardian.

Παρά την τεράστια πρόοδο αναφορικά με τη θεραπεία της νόσου και την καλύτερη κατανόηση των στοιχείων που εξηγούν τα αίτια της, εξακολουθεί να υπάρχει στίγμα ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με την Simons η οποία επίσης εξηγεί πως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως αν έχουν συστηματικά επαφές με ασθενείς του HIV θα προσβληθούν κι οι ίδιοι.

Για του λόγου το αληθές παραθέτει το παράδειγμα των social media. Λίγο πριν τη διεξαγωγή των εγκαινίων και όταν όλα ήταν έτοιμα δεν ήταν λίγοι αυτοί που αντέδρασαν έντονα για την εργασία των ασθενών. Αυτό όμως, όπως τονίζει η υπεύθυνη, έδωσε αφορμή στην ομάδα να ξεκινήσει έναν δημόσιο διάλογο για το γεγονός.

«Υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις για το τι συμβαίνει εάν κάποιος που μαγειρεύει στην κουζίνα κοπεί με το μαχαίρι για παράδειγμα», σχολιάζει η Simons. «Απαντάμε όπως θα κάναμε σε κάθε περίπτωση με τον κάθε άνθρωπο. Ο καθένας οφείλει να απολυμαίνει καλά την περιοχή όπου γίνεται το ατύχημα, να πετά στα σκουπίδια ό,τι έχει αγγίξει με το αίμα και να καθαρίζει καλά τις επιφάνειες. Αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουν, ανεξάρτητα από το εάν είναι φορείς μιας ασθένειας ή όχι», συμπληρώνει.

Οι 14 εργαζόμενοι που εκπαιδεύτηκαν για να στελεχώσουν την κουζίνα πέρασαν ώρες με έναν από τους πιο γνωστούς σεφ του Τορόντο, το Matt Basile, προκειμένου όλοι μαζί να καταλήξουν για το ιδανικό μενού. Εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν εις πέρας την πρωτοβουλία.

Η Muluba Habanyama, είναι μια επαγγελματίας μαγείρισσα που έχασε και τους δύο της γονείς από AIDS. Μιλώντας για την ασθένεια αλλά και τη νέα της δουλειά αναφέρει πως από μικρή γνώριζε πως είναι θετική στo AIDS, ήταν όμως ένα μυστικό που θα έμενε μέσα στα όρια της οικογένειας. Η ίδια αναρωτιέται τι θα σκέφτονταν οι γονείς της για το εστιατόριο αν βρίσκονταν σήμερα στη ζωή.

Μάλιστα εξομολογείται πως έπεσε σε κατάθλιψη στην ηλικία των 19 ετών αφότου έχασε και το δεύτερο της γονέα από την ασθένεια. «Κανείς δεν ήξερε από τι έπασχε η μητέρα μου. Εγώ και η αδερφή μου μόνες μας έπρεπε να κανονίσουμε τα διαδικαστικά της κηδείας», τονίζει. Η κατάσταση αυτή την έκανε να αναθεωρήσει τα πάντα το 2014, όταν ουσιαστικά έπαψε να κρύβει πια την ασθένειά της.

Για το ίδιο συναίσθημα μιλά και ο 52χρονος Trevor Stratton, ο οποίος διαγνώστηκε με HIV πριν από 27 χρόνια. Ο ίδιος εργάστηκε συστηματικά ώστε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον ιό του AIDS. Τώρα εργάζεται στο Casey House για να συνεχίσει το έργο του.

Δημοφιλή