Απορρίφθηκε το αίτημα κλήτευσης Μητσοτάκη και Μπακογιάννη στη δίκη της Siemens

(Upd) - Απορρίφθηκε το αίτημα κλήτευσης Μητσοτάκη και Μπακογιάννη στη δίκη της Siemens
Eurokinissi

(UPD-) Απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το αίτημα για έξεταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη που υπέβαλε ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της Siemens, Γιώργος Σκαρπέλης. Το δικαστήριο, αποδεχόμενο την εισαγγελική πρόταση, απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Γιάννης Μαντζουράνης, με αιτιολογικό ότι οι καταθέσεις των δύο πολιτικών δεν θα εισφέρουν κάτι στη δίκη.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος «από την καταθεση της κ. Τσάκαλου δεν προκύπτει ότι η εξέτασή τους αναμένεται να συμβάλει στη διακρίβωση των κατηγοριών που έχουν αποδοθεί στους κατηγορουμενους, ούτε στην αποδόμησή τους».

Η διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Τσάκαλου, συνεχίζεται με την κατάθεση του Κυριάκου Μικέ, πρώην υπαλλήλου στο λογιστήριο της ελληνικής Siemens, κατά το χρονικό διάστημα 1990-2009.

Ο μάρτυρας, όπως και η κ. Τσάκαλου, έχει τεθεί σε πρόγραμμα αμνηστείας που εφάρμοσε η εταιρεία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων».

Νωρίτερα, ο συνήγορος του κατηγορούμενου για τα «μαύρα ταμεία της Siemens» Γιώργου Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης, ζήτησε να κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρόεδρος της ΝΔ και η Ντόρα Μπακογιάννη για τα δώρα που δέχθηκαν από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ειδικότερα, ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ ζήτησε την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο πολιτικών με τη γραμματέα του κ. Χριστοφοράκου, η οποία συνεχίζει την κατάθεσή της για τρίτη ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο κ. Μαντζουράνης έκανε λόγο για «σωρεία προσφορών» προς «τρυφερούς βλαστούς πολιτικής δυναστείας» που πρέπει να ερευνηθούν. Ανέφερε, επίσης, ότι «τα περίφημα τηλεφωνικά κέντρα» ήταν αξίας 137.000 ευρώ και τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έδωσε προκαταβολή γι αυτά λίγες μέρες αφού έφυγε ο κ. Χριστοφορακος από τη Siemens τον Δεκέμβριο του 2007, ενώ τα εξόφλησε μετά την έφοδο του εισαγγελέα στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας, τον Μάιο του 2008.

Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, καθώς -όπως τόνισε- δεν αφορά την κατηγορία, ωστόσο -όπως ανέφερε- η παροχή δώρων καταδεικνύει τη «γενικότερη στάση της Siemens σε θέματα χορηγιών και καλλιέργειας τοπίου».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του.

Δημοφιλή