Πρόταση νόμου ΝΔ για ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμες

Πρόταση νόμου ΝΔ για ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμες
eurokinissi

Από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ, τους βασικούς άξονες της πρότασης νόμου που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για το πως και σε ποιες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να κατευθυνθεί το πλεόνασμα.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πίσω στους πολίτες τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό που τους έκλεψε μέσω της υπερφορολόγησης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνοντας μεταξύ άλλων, να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους και τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ με ειδική πρόβλεψη το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνει όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%.

Τέλος η πρόταση του περιλαμβάνει να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως δε σε όσους το κράτος οφείλει συντάξεις.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των 13.070 συμμετεχόντων στη διαδικτυακή έρευνα του προσυνεδρίου για τους τομείς των επιχειρήσεων και το πώς μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σχετικού ερωτηματολογίου, το 93,2% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας διότι δημιουργούν νέες δουλειές, ενώ το 93,5% εκτιμά ότι η κρίση έπληξε πιο έντονα τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα διότι έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και χάθηκαν χιλιάδες δουλειές.

Μεταξύ άλλων στις απαντήσεις τους οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 62,1% πιστεύουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία, το 57% ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τη γεωγραφική θέση της χώρας ώστε να γίνει κόμβος διεθνούς εμπορίου και το 48,1% ζητά να δοθούν κίνητρα ώστε τα ελληνικά πλοία να στελεχώνονται με περισσότερους Έλληνες ναυτικούς για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στον κλάδο.

Όσον αφορά στον τουριστικό τομέα το 48,2% θεωρεί ότι η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, το 45,5% προτείνει την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το 35,2% ότι θα πρέπει να προσελκυστούν επενδύσεις και να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση υποδομών και το 31,% ότι είναι απαραίτητες καλύτερες υπηρεσίες από το δημόσιο (επέκταση ωραρίων μουσείων, πιστοποίηση χωρών εστίασης).

Τέλος, το 86,5% των ερωτηθέντων θεωρεί οτι η υψηλή φορολογία κρατάει τις τιμές ψηλά, ενώ ένα 65,5% εκτιμά ότι τα καρτέλ δεν αφήνουν τις τιμές να μειωθούν όσο θα έπρεπε.

Μαλιστα αναφορικά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων το 53,9% απαντά οτι ο κάθε καταστηματάρχης να αποφασίζει για το άνοιγμα του καταστήματος του την Κυριακή.

Δημοφιλή