Ραχόι: «Θέλουμε να ανακτήσουμε την Καταλονία της δημοκρατίας και της ελευθερίας»

Ραχόι: «Θέλουμε να ανακτήσουμε την Καταλονία της δημοκρατίας και της ελευθερίας»
PAU BARRENA/AFP/Getty Images
PAU BARRENA/AFP/Getty Images
PAU BARRENA via Getty Images

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος μετέβη σήμερα στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά αφότου η περιφέρεια της Καταλονίας τέθηκε υπό την επιτροπεία της Μαδρίτης, ζήτησε «να ανακτήσουμε την Καταλονία», «δημοκρατική και ελεύθερη», και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να μην εγκαταλείψουν την περιφέρεια.

Στη διάρκεια συγκέντρωσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματός του (PP) ενόψει των περιφερειακών εκλογών που προκήρυξε για τις 21 Δεκεμβρίου, ο Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε πως θέτοντας την περιφέρεια υπό επιτροπεία αποκατέστησε «τη νόμιμη και δημοκρατική τάξη».

«Θέλω να πω σε όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται ή εργάζονταν εδώ να μην φύγουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός την ώρα που περίπου 2.400 από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη αποχωρήσει μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης της 1ης Οκτωβρίου.

«Θέλω να πω επίσης σε όλους τους Ισπανούς να μην σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν καταλανικά προϊόντα», συνέχισε μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ που έγιναν έπειτα από το δημοψήφισμα αυτό.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τη Καταλονία όλων, δημοκρατική και ελεύθερη», δήλωσε. «Θέλουμε να ανακτήσουμε την Καταλονία της σύνεσης (...), των επιχειρήσεων, του δυναμισμού, που είναι φιλόξενη και ανοικτή, ασφαλής και αξιόπιστη», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «η Καταλονία είναι η Ισπανία και η Ισπανία είναι η Καταλονία».

Ο συντηρητικός ηγέτης, μαύρο πρόβατο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, βρέθηκε στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσει επισήμως τον επικεφαλής του κόμματός του ως υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση μιας ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, που είχε αποτέλεσμα η περιφέρεια να τεθεί υπό επιτροπεία από τη Μαδρίτη και να ανασταλεί ντε φάκτο η περιφερειακή αυτονομία της.

Ο Ραχόι προκήρυξε αυτές τις εκλογές αφού καθαίρεσε την αυτονομιστική κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν και διέλυσε το κοινοβούλιο της περιφέρειας αυτής, στην οποία ζει το 16% των Ισπανών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή