Την ημέρα ανεξαρτησίας της Πολωνίας, οι δρόμοι της χώρας γέμισαν ξενοφοβία και ρατσισμό

Την ημέρα ανεξαρτησίας της Πολωνίας, οι δρόμοι της χώρας γέμισαν ξενοφοβία και ρατσισμό

Το Σάββατο η Πολωνία γιόρτασε την ημέρα ανεξαρτησίας της και την αναγέννησή της ως έθνος το 1918. Πολλές εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, όμως -δυστυχώς- τα βλέμματα τράβηξε η πορεία που διοργάνωσαν ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες στο κέντρο της Βαρσοβίας, η οποία συγκέντρωσε περίπου 60.000 ανθρώπους.

Ξενοφοβικές εκφράσεις, θρησκευτικά και ακροδεξιά σύμβολα καπνογόνα και πανό με συνθήματα όπως «λευκή Ευρώπη των αδελφών εθνών» ήταν τα χαρακτηριστικά μιας συγκέντρωσης που ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη μια φορά ότι η Ευρώπη ολισθαίνει όλο και περισσότερο στην ακροδεξιά και το ρατσισμό.

Όπως αναφέρει ο Guardian σε σχετικό άρθρο του, στη συγκέντρωση των δεκάδων χιλιάδων συμμετείχαν τόσο οικογένειες όσο και νεαροί άνδρες οι οποίοι είχαν, σε πολλές περιπτώσεις, καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι κρατούσαν μπύρες στα χέρια, ενώ όλοι συγχρονισμένα φώναζαν συνθήματα όπως «Θεός, τιμή, πατρίδα», «Δόξα στους ήρωές μας», «Καθαρή Πολωνία, λευκή Πολωνία» και «Έξω οι πρόσφυγες».

Κάποιοι συμμετέχοντες φώναζαν το σύνθημα «Θέλουμε Θεό», μια φράση που συναντάται σε ένα παλιό πολωνέζικο τραγούδι και την οποία είχε επίσης κοινοποιήσει στο twitter του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία, νωρίτερα μέσα στο 2017. Οι κεντρικοί ομιλητές της συγκέντρωσης τάχθηκαν ενάντια στο φιλελευθερισμό και υπέρ των χριστιανικών ηθών.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή συγκεντρώσεις τέτοιου είδους στην Ευρώπη, γι' αυτό άλλωστε προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον και ενίοτε την επιδοκιμασία και άλλων ακροδεξιών αρχηγών στην Ευρώπη, όπως ο Tommy Robinson από τη Μεγάλη Βρετανία και ο Roberto Fiore από την Ιταλία.

Τα συστημικά ΜΜΕ της Πολωνίας, που πρόσκεινται στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα την αποκάλεσαν «μία μεγαλειώδη πορεία πατριωτών» και στις μεταδόσεις τους σχετικά με τη συγκέντρωση έκαναν λόγο για μια εκδήλωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των περισσότερων Πολωνών που ήθελαν να εκφράσουν την αγάπη τους για την Πολωνία και όχι για εξτρεμιστές. Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Mariusz Błaszczak, δήλωσε: «Ήταν ένα όμορφο θέαμα. Είμαστε υπερήφανοι που τόσο πολλοί Πολωνοί αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια γιορτή που σχετίζεται με την ημέρα ανεξαρτησίας της Πολωνίας».

Παρόλ΄αυτά, στην πόλη διαδήλωσαν και αντιφασίστες (εμφανώς λιγότεροι σε αριθμό ωστόσο). Οι διοργανωτές των δύο συγκεντρώσεων εσκεμμένα κράτησαν μακριά τις δύο πορείες, ώστε να αποφευχθούν επεισόδια. «Σοκάρομαι που που τους επιτρέπεται να διαδηλώνουν μια τέτοια μέρα. Πρόκειται για 50.000-100.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι χούλιγκαν, που καπηλεύονται την έννοια του πατριωτισμού», δήλωσε ο Briton Andy Eddles, ένας φιλόλογος που ζει στην Πολωνία τα τελευταία 27 χρόνια και συμπλήρωσε: «Για μένα, είναι σημαντικό να στηρίξουμε τον αντιφασιστικό συνασπισμό και να υποστηρίξουμε τους δημοκράτες συντρόφους που βρίσκονται υπό πίεση στην Πολωνία σήμερα».

Δημοφιλή