Συνεχίζεται το παζάρι με τα κλεμμένα κινητά εκεί όπου πουλήθηκε το κινητό της Δώρας Ζέμπερη

Συνεχίζεται το παζάρι με τα κλεμμένα κινητά εκεί όπου πουλήθηκε το κινητό της Δώρας

«Φίλε. Εδώ. Κινητό με 80 ευρώ. Αν θες i-Phone έχω με 120». Η φράση ανήκει σε ψηλό, μελαμψό άνδρα με μοδάτα γυαλιά ηλίου και ντύσιμο, ο οποίος πουλάει την πραμάτεια του ακριβώς έξω από το μαγαζί της οδού Σοφοκλέους 47, όπου πουλήθηκε το κινητό τηλέφωνο της Δώρας Ζέμπερη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο «Έθνος της Κυριακής», ευδιάθετος και με άνεση έμπειρου... πωλητή πλευρίζει έναν περαστικό που δείχνει ότι ενδιαφέρεται. Τα παζάρια αρχίζουν και το Samsung που κρατάει στα χέρια του πέφτει από τα 80 στα 60 ευρώ. Η συναλλαγή χαλάει όταν ο πελάτης βλέπει ότι η οθόνη είναι γραντουνισμένη. Ο ψηλός άνδρας γυρίζει το κεφάλι ελαφρώς απογοητευμένος αναζητώντας στο πλήθος άλλον υποψήφιο αγοραστή. Δίπλα του υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα δέκα άτομα που κάνουν την ίδια δουλειά.

Οι παραπάνω σκηνές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, μόλις δύο ημέρες μετά την εξιχνίαση της δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Στο σημείο όπου ο 58χρονος τοξικομανής Μ.Ε., δολοφόνος της Δώρας, πούλησε το κλεμμένο κινητό του θύματος για μόλις 20 ευρώ, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το αλισβερίσι κλεμμένων κινητών ξεκινά κάθε μέρα στις 12.00 το μεσημέρι και σταματά με τη δύση του ηλίου.

Ο φακός του «Έθνους» βρέθηκε στην οδό Σοφοκλέους και τους γύρω δρόμους μιλώντας με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί. Η κάθε οδός έχει τη δική της μορφή εγκληματικότητας, καθώς η περιοχή έχει μοιραστεί από τα κυκλώματα. Στην οδό Σοφοκλέους και τη Μενάνδρου πωλούνται κλεμμένα κινητά. Στη συμβολή των οδών Αριστοφάνους και Ευριπίδου συναντάς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας εμπόρους ναρκωτικών που πουλάνε ηρωίνη. Εκείνοι στέκονται στις γωνίες και οι τοξικαμενίς μαζεύονται γύρω τους σαν τις «μέλισσες» για να ψωνίσουν τη δόση τους.

Στην πλατεία Θεάτρου βρίσκονται έμποροι ψυχοτρόπων χαπιών και τοξικομανείς που παίρνουν τη δόση τους σε δημόσια θέα. Εκεί πολλοί από τους κατοίκους βάζουν θειάφι στο πάτωμα των εισόδων στις πολυκατοικίες, ούτως ώστε οι τοξικαμανείς να μην σπάνε τα ναρκωτικά στα μάρμαρα. Η ποιότητα και οι τιμές των ναρκωτικών στην Ομόνοια έχουν πέσει. Το αποτέλεσμα είναι κάποια από τα χάπια που πωλούνται για λίγα ευρώ να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη υπεριέγερση στους χρήστες.

Ο κάθε κάτοικος των οδών αυτών έχει να σου διηγηθεί και μία ιστορία. Η Βάσω Νικολακοπούλου είχε πέσει θύμα ληστείας στην οδό Αριστοφάνους: «Με απείλησαν στο δρόμο με μαχαίρι για να μου πάρουν την τσάντα. Αντέδρασα ασυναίσθητα και έδωσα ένα χαστούκι στο ληστή. Αμέσως το μετάνιωσα και σκέφτηκα ότι θα με μαχαιρώσει. Ευτυχώς δεν το έκανε. Τα περιστατικά είναι πολλά. Πριν λίγες ημέρες έσπασαν το παμπρίζ ακριβού αυτοκινήτου στην οδό Ευριπίδου, έκλεψαν πράγματα αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Ξήλωσαν ένα κολωνάκι από το πεζοδρόμιο και άρχισαν να καταστρέφουν το όχημα».

Ο Χρήστος Χριστόπουλος, είναι υπεύθυνος στο ξενοδοχείο «Ευριπίδης» στην ομώνυμη οδό. Το λάπτοπ που του έκλεψε από το ξενοδοχείο ένας Αλγερινός κατέληξε σε μαγαζί με μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη, όπως έγινε και με το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο της Δώρας Ζέμπερη: «Όταν μου έκλεψαν τον υπολογιστή προσπάθησα να τον βρω μέσω εφαρμογής που σου δείχνει τη γεωγραφική θέση της συσκευής. Ακολουθώντας τη διαδρομή που μου έδειχνε η εφαρμογή έφτασα σε μαγαζί της οδού Πειραιώς. Ο Αλγερινός το είχε πουλήσει εκεί και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία να του κάνει φορμάτ, προφανώς για να το μεταπωλήσει. Τελικά κατάφερα να το πάρω πίσω».

Ο κ. Χριστόπουλος προσθέτει ότι «η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα στο ξενοδοχείο, όπου πολλοί τουρίστες φτάνουν από το αεροδρόμιο και όταν έρχεται η ώρα να δώσουν την ταυτότητά τους, μου απαντούν ότι εκλάπη κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Επίσης, ενώ προσφέρουμε άριστες υπηρεσίες λαμβάνουμε αρνητικές κριτικές στο διαδίκτυο. Εκτιμώ ότι το κράτος μπορεί να βάλει μία τάξη στην περιοχή αλλά νομίζω ότι αυτό δεν γίνεται επειδή τους βολεύει να συγκεντρώνεται εδώ το έγκλημα για να είναι, σύμφωνα με το δικό τους σκεπτικό, ελεγχόμενο. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν στην περιοχή έμποροι ναρκωτικών που κάνουν την ίδια δουλειά τουλάχιστον πέντε χρόνια. Τους ξέρουμε. Μας ξέρουν».

Η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους γύρω από την πλατεία Θεάτρου και το Δημαρχείο Αθηνών δεν είναι όσο αισθητή θα ήθελαν οι κάτοικοι. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν τέσσερις έμποροι ναρκωτικών στην οδό Αριστοφάνους. «Γίνεται μία προσπάθεια αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Αστυνομία. Χρειάζεται συμβολή και άλλων φορέων. Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Εγώ μεγάλωσα τρία παιδιά εδώ, αγαπάω τη γειτονία μου και συνεχίζω να ζω εδώ από επιλογή», προσθέτει η κ. Νικολακοπούλου.

Πηγή: Έθνος

Δημοφιλή