ΗΠΑ: Το FBI διερευνά το θάνατο ενός λοχία που πιθανότατα σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος

ΗΠΑ: Το FBI διερευνά το θάνατο ενός λοχία που πιθανότατα σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος
SUTHERLAND SPRINGS, TX - NOVEMBER 6:An FBI investigator surveys the area in Sutherland Springs, Texas on November 6, 2017. (Photo by Carolyn Van Houten/The Washington Post via Getty Images)
SUTHERLAND SPRINGS, TX - NOVEMBER 6:An FBI investigator surveys the area in Sutherland Springs, Texas on November 6, 2017. (Photo by Carolyn Van Houten/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Αμερικανοί αξιωματούχοι διερευνούν τις μαρτυρίες τοπικών μαρτύρων σύμφωνα με τις οποίες ένας από τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος στο Νίγηρα, βρέθηκε με τα χέρια του δεμένα. Πρόκειται για τον λοχία Λα Ντέιβιντ Τζόνσον.

Μία κοινή ομάδα ερευνητών της αρμόδιας στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ (US Africa Command -Africom), αλλά και του στρατού του Νίγηρα επέστρεψε χθες Κυριακή στο Τόνγκο Τόνγκο, το χωριό που βρίσκεται κοντά στο σημείο που έγινε η επίθεση.

Σύμφωνα με την αναφερόμενη στρατιωτική διοίκηση, ελήφθησαν καταθέσεις από τους ντόπιους κατοίκους, ενώ έγινε φυσική εξέταση αρκετών περιοχών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σχετικά με την επίθεση. Επίσης έγινε και αναπαράσταση των ενεργειών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εκδήλωση της ενέδρας.

Το CNN είχε μεταδώσει το Σάββατο ότι η κοινή ομάδα των ερευνητών με στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και του FBI υπό την ηγεσία του διοικητή της Africom υποστρατήγου Ρότζερ Κλουτιέρ είχε φτάσει στο Νίγηρα. Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική διοίκηση, η επίσκεψη αυτή θα βοηθήσει στην συγκέντρωση πληροφοριών, ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες της επίθεσης.

Το τι συνέβη στον Τζόνσον και πως ακριβώς διαχωρίστηκε από την υπόλοιπη ομάδα των στρατιωτών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (Green Beret) μετά την επίθεση παραμένει ουσιαστικό μυστήριο για την εξέλιξη των γεγονότων. Το πτώμα του αναφερόμενου στρατιώτη εντοπίστηκε σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από το κεντρικό σημείο εκδήλωσης της ενέδρας, με συνέπεια τον θάνατο του ιδίου, αλλά κι άλλων τριών στρατιωτών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, αλλά και η εφημερίδα “The Washington Post” επικαλέστηκαν μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων κατά τον εντοπισμό του πτώματος του Τζόνσον, σύμφωνα με τις οποίες, τα χέρια του ήταν δεμένα. Η εφημερίδα επικαλέστηκε τις μαρτυρίες ενός τοπικού αγρότη κι ενός εμπόρου, σύμφωνα με τις οποίες το πτώμα του στρατιώτη εντοπίστηκε από παιδιά με τα χέρια του δεμένα πισώπλατα, ενώ αυτό το επιβεβαιώνει κι ένας τοπικός αρχηγός του χωριού. Παράλληλα, διερευνάται εάν οι χωρικοί πήραν το πτώμα πριν από την παράδοσή του στις δυνάμεις του στρατού του Νίγηρα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους το πτώμα του Τζόνσον εντοπίστηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της αφρικανικής χώρας, από στρατιώτες του Νίγηρα, περίπου 48 ώρες μετά την διαπίστωση ότι δεν είχε βρεθεί στο σημείο της ενέδρας.

Ο εκπρόσωπος της Africom, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, επικαλούμενος τον απαιτούμενο σεβασμό στις οικογένειες τους, αλλά και στους πεσόντες στρατιώτες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή