Bloomberg: Προς «χρυσή εποχή» η οικονομία της Ευρωζώνης

Bloomberg: Προς «χρυσή εποχή» η οικονομία της Ευρωζώνης
Euro Münze und Grafik mit steigender Kurve
Euro Münze und Grafik mit steigender Kurve
gopixa via Getty Images

Την ισχυρότερη ανάπτυξή της εδώ και μια δεκαετία βιώνει η Ευρωζώνη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg- με οικονομολόγους της Credit Suisse Group AG και του Oxford Economics να υποστηρίζουν ότι οδεύει προς μια «χρυσή εποχή» επέκτασης χαμηλού πληθωρισμού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η στροφή αυτή προκαλεί εντύπωση για μια περιοχή η οποία βίωσε τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και πέρασε σε κρίση δημοσίου χρέους, με ρεκόρ ανεργίας και κινδύνους προς την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης.

«Πρόκειται για ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ στα καλύτερά της» λέει ο Νέιθαν Σιτς, πρώην οικονομολόγος (διεθνής οικονομία) της Fed και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι φίλοι μας στην ήπειρο θα έπρεπε να τη χαρούν, ήταν μεγάλος ο “λιμός”».

Από πλευράς του, ο Άνχελ Ταλαβέρα, οικονομολόγος του Oxford Economics στο Λονδίνο, αναφέρει ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια για κάτι τέτοιο. Η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2017 στο 2,2% από μια εκτίμηση 1,7% τον Μάιο.

Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους οκτώ φορές φέτος. Δεδομένα που αναμένονται την Τρίτη θεωρείται πως θα δείξουν ότι η περιοχή έχει αποκτήσει περισσότερο momentum στο τρίτο τρίμηνο, αναπτυσσόμενη κατά 0,6%, με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

«Πάνω από τέσσερα χρόνια στην παρούσα επέκταση, οι περισσότεροι δείκτες υποδεικνύουν πως η Ευρωζώνη είναι ακόμα κάπου στα μέσα του κύκλου» είπε ο Ταλαβέρα. «Χωρίς κάποιο απρόσμενο σοκ, θα έπρεπε να δούμε αρκετά ακόμα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης».

Ακόμη, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε πως, από άποψης ισορροπιών και ευρωστίας, η οικονομία είναι στην καλύτερη κατάστασή της από τη «γένεση» του ευρώ το 1999, αν και κάλεσε τις κυβερνήσεις να προβούν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να το υποστηρίξουν αυτό.

Δημοφιλή