«Πονοκέφαλος» οι πλειστηριασμοί για την κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης με τους θεσμούς. Ενέργεια και επιδόματα στο επίκεντρο της ατζέντα

«Πονοκέφαλος» οι πλειστηριασμοί για την κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης με τους θεσμούς. Ενέργεια και επιδόματα στο επίκεντρο της ατζέντα
SOOC

Επιστροφή στην αξιολόγηση σήμανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στο δύσκολο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2017.

Αυτό σημαίνει ότι στις 15 ημέρες που απομένουν μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τις περισσότερες από τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων εξετάστηκε σε εσωτερικές συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου οι οποίες έγιναν τις προηγούμενες τρεις ημέρες, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των προαπαιτούμενων δράσεων. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύσκεψη και υπό τον πρωθυπουργό ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερωθεί για την πρόοδο της προετοιμασίας των αρμόδιων υπουργείων εν όψει του δεύτερου κύκλου των επαφών στην Αθήνα με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, σε σχέση με τα ανοιχτά ζητήματα του προγράμματος. Η αίσθηση που υπάρχει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι όλα θα είναι έτοιμα στις 27 Νοεμβρίου όταν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών.

Η τεχνική δουλειά μεταξύ των κλιμακίων των δύο πλευρών δεν έχει σταματήσει προκειμένου να προχωρά κανονικά η κατάρτιση των απαιτούμενων νομοσχεδίων και υπουργικών αποφάσεων που θα καλύψουν τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων της τρίτης αξιολόγησης.

Ενέργεια, επιδόματα και πλειστηριασμοί παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει «αναίμακτα» το επόμενο διάστημα. Τα θέματα αυτά κρύβουν δυσκολίες και σε διαπραγματευτικό, αλλά και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο καθώς το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τη «χρυσή τομή» για τη συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί τους δανειστές αλλά δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα στην ενέργεια φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως και για την μείωση του ποσοστού που έχει η ΔΕΗ στην αγορά. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των επιδομάτων καθώς η κυβέρνηση αναζητά 320εκα ευρώ ώστε να αποφύγει την περικοπή τους.

Μεγαλύτερος όμως πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελεί το θέμα των πλειστηριασμών. Οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι θεσμοί για το θέμα.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα το τεχνικό κομμάτι είναι το μικρότερο πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει κανονικά, ενώ το κράτος θα μπορέσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια και στα δικαστήρια και στους συμβολαιογράφους, ώστε να προχωρήσουν κανονικά τις διαδικασίες.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι διαδικασίες αφορούν τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και όχι τον πολύ κόσμο. Παράλληλα στην κυβέρνηση τονίζουν την άτυπη συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών ώστε να μην πλειστηριάζονται ακίνητα με αξία έως 300.000 ευρώ.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά από το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» και έτσι να βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Αυτός, όπως εξηγούν είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δημοφιλή