Παπανδρέου για Καραμανλή: Είναι λιποτάκτης, ανεύθυνος και μοιραίος

Παπανδρέου για Καραμανλή: Είναι λιποτάκτης, ανεύθυνος και μοιραίος
AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» τον χαρακτηρίζει: «Λιποτάκτη, ανεύθυνο και μοιραίο» και επιμένει πως αυτός ήταν που οδήγησε τη χώρα στα χέρια των δανειστών.

ΕΡ:Πάντως, τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το μνημόνιο, στο οποίο εσείς μας βάλατε; Τι απαντάτε;

ΓΠ: Μήπως να αλλάξετε την ερώτηση σας; Γιατί η αλήθεια είναι, μιας και γι’ αυτήν μιλούσαμε πριν, ότι στο μνημόνιο μπήκαμε γιατί η χώρα έπρεπε, προκειμένου να μη χρεοκοπήσει και να μην εγκαταλείψει την Ευρώπη, να καταφύγει σε αναγκαστικό δανεισμό. Δεν υπερδιπλασίασα εγώ το χρέος, ούτε και άφησα πίσω μου έλλειμμα 36 δις ευρώ. Στο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου 2011 εξασφάλισα τη συμφωνία που οδήγησε σε μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 100 δις ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το αύξησε κατά 80 δις. Ο κ. Καραμανλής δε, εγκλημάτισε κατά των Έλλήνων και της χώρας.

ΕΡ: Επιμένετε ότι ήταν αυτός που μας οδήγησε στα χέρια των δανειστών…

ΓΠ: Βεβαίως. Και δεν έχει αισθανθεί καν την ανάγκη να απολογηθεί. Λιποτάκτης, ανεύθυνος και μοιραίος…

ΕΡ: Σκληροί χαρακτηρισμοί

ΓΠ: Είναι όμως η αλήθεια. Αν υπήρχε άλλη επιλογή, πέραν του αναγκαστικού δανεισμού, θα την ακολουθούσαν οι επόμενοι. Όσον για το ότι θα βγούμε από το μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο, μόνο τούτο. Το μνημόνιο, είναι αποτέλεσμα του παρασιτισμού και του πελατειασμού. Όσο αυτά δεν αντιμετωπίζονται, οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά φαινόμενα. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι, η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα οδηγηθούμε σε μια επόμενη βιώσιμη ημέρα, μόνο εάν η χώρα αλλάξει εκ βάθρων. Αν βάλουμε οριστικά τέλος στις παθογένειες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που κρατά σε ομηρεία τους Έλληνες και τη χώρα…

ΕΡ: Σύστημα που αν θυμάμαι καλά το έχετε χαρακτηρίσει ως ιδιότυπο πελατειακό καπιταλισμό.

ΓΠ: Ακριβώς. Πολύ καλά θυμάστε. Το διακύβευμα κύριε Φελέκη, είναι η Δημοκρατία. Η οικονομική κρίση, είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός στρεβλού πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Θα το αλλάξουμε; Ιδού, λοιπόν…

Δημοφιλή