Μια ολόκληρη ημέρα, θρήνος και θάνατος, αγωνία και ελπίδα στα ερείπια που άφησε ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ στο Ιράν

Μια ολόκληρη ημέρα, θρήνος και θάνατος, αγωνία και ελπίδα στα ερείπια που άφησε ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ στο Ιράν

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Ιράν προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το βράδυ της Κυριακής μια περιοχή πάνω στα σύνορα με το Ιράκ. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς αγνοούμενων που αναζητούν τους αγαπημένους τους στα ερείπια κτηρίων ή ενημερώνονται πως είναι νεκροί...

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 415 νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες. Με την έλευση τς νύχτας, οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν επίσης το πρόβλημα των χιλιάδων άστεγων που θα κοιμηθούν για δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Κερμανσάχ του Ιράν όπου έχουν καταγραφεί και οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες αλλά και ζημίες.

"Οι άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από σκηνές, νερό και τρόφιμα" δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο στρατηγός Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. "Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα (...) άντεξαν αλλά τα παλαιότερα, ιδίως τα πλίνθινα, καταστράφηκαν ολοσχερώς", εξήγησε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η επιχείρηση απομάκρυνσης των χαλασμάτων να ολοκληρωθεί πριν νυχτώσει.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μεταδίδονται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πράγματι ότι πολλές πολυκατοικίες που χτίστηκαν σχετικά πρόσφατα δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Οι ιρανικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στο Γαλλικό Πρακτορείο και σε δημοσιογράφους άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης να επισκεφθούν την περιοχή.

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,3 βαθμών εντοπίστηκε κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων βόρεια του Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ, της πόλης που έχει πληγεί περισσότερο. Μόνο στην πόλη αυτή των 85.000 κατοίκων έχουν αναφερθεί 280 νεκροί. Νωρίς το πρωί οι διασώστες έβγαλαν ζωντανούς από τα συντρίμμια μια μητέρα με το μωρό της.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο και τα μισά σχολεία της περιφέρειας έχουν υποστεί ζημιές.

Στη γειτονική περιφέρεια Νταλαχού πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim που επικαλείται δηλώσεις ενός τοπικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αρχές έχουν στείλει στην περιοχή 22.000 σκηνές, 52.000 κουβέρτες, 17 τόνους ρύζι και περισσότερα από 200.000 μπουκάλια νερό. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Fars ακούγεται μια γυναίκα να διαμαρτύρεται στον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί-Φαίλ ότι οι κάτοικοι "δεν έχουν νερό".

Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ξανάνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει εξαιτίας κατολισθήσεων στην επαρχία Κερμανσάχ. Στο Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ δεν έχει επανέλθει ακόμη η ηλεκτροδότηση.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στην κυβένηση και τις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν "ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους" για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Περίπου 200 τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομεία της Τεχεράνης.

Στο Νταρμπαντιχάν, την κοινότητα του Ιράκ που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ένα φράγμα.

Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 150 μετασεισμοί και από αυτούς ο μεγαλύτερος ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Συρία και ο ΟΗΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην Τεχεράνη. Το Βερολίνο και τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρθηκαν επίσης να στείλουν βοήθεια στο Ιράν, εφόσον χρειαστεί.

Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στο Ιράν. Τον Δεκέμβριο του 2003 μια πολύ ισχυρή δόνηση ισοπέδωσε την πόλη Μπαμ, σκοτώνοντας 31.000 ανθρώπους.

Σεισμός Ιράν

Δημοφιλή