The Atlantic: Η μυστική αλληλογραφία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και του WikiLeaks

The Atlantic: Η μυστική αλληλογραφία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και του WikiLeaks
UNITED STATES - JULY 12: Donald Trump Jr., speaks at the 2016 Republican National Convention in Cleveland, Ohio on Monday, July 19, 2016. (File Photo By Bill Clark/CQ Roll Call)
UNITED STATES - JULY 12: Donald Trump Jr., speaks at the 2016 Republican National Convention in Cleveland, Ohio on Monday, July 19, 2016. (File Photo By Bill Clark/CQ Roll Call)
Bill Clark via Getty Images

Tη συνεργασία του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιου του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει ο γνωστός ιστότοπος διαρροών του Τζούλιαν Ασάντζ, WikiLeaks, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Atlantic, το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη μεταξύ τους αλληλογραφία.

Σύμφωνα με το The Atlantic, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 20ής Σεπτεμβρίου 2016, ο λογαριασμός Twitter του WikiLeaks είχε στείλει προσωπικό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, όπου αναφερόταν πως «μια ιστοσελίδα από επιτροπής πολιτικής δράσης κατά του Τραμπ, putintrump.org, πρόκειται να λανσαριστεί. Η επιτροπή είναι μια ανακυκλωμένη επιτροπή υπέρ του πολέμου στο Ιράκ. Μαντέψαμε τον κωδικό. Είναι “putintrump”. Δες το “About” για το ποιοι είναι από πίσω. Σχόλια;». Το επόμενο πρωί ο Τραμπ Τζούνιορ απάντησε «off the record, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, αλλά θα ρωτήσω. Ευχαριστώ».

Τα μηνύματα αυτά έχουν δοθεί από τους δικηγόρους του Τραμπ Τζούνιορ σε ερευνητές του Κογκρέσου, και, σύμφωνα με το The Atlantic, αποτελούν μέρος μιας μακράς επικοινωνίας ανάμεσα στον Τραμπ Τζούνιορ και το WikiLeaks που συνεχίστηκε ως τον Ιούλιο του 2017 τουλάχιστον. «Τα μηνύματα δείχνουν τo WikiLeaks...για το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως είχε επιλεγεί από τη ρωσική κυβέρνηση για να διαρρέει πληροφορίες που είχε αποκτήσει μέσω hacking, να επιζητεί ενεργά τη συνεργασία του Τραμπ Τζούνιορ».

Το WikiLeaks, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προέβη σε μια σειρά από όλο και πιο τολμηρά αιτήματα, όπως πληροφορίες για τις φορολογικές επιστροφές του Τραμπ, να ζητήσει ο Τραμπ από την αυστραλιανή κυβέρνηση διορισμό του Ασάντζ ως πρέσβη στις ΗΠΑ κ.α. Δικηγόρος του Τραμπ έχει δηλώσει πως «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν έχουμε προβληματισμούς σχετικά με αυτά τα έγγραφα και οποιαδήποτε ερωτήματα έχουν τεθεί για αυτά έχουν απαντηθεί εύκολα».

Αν και ο Τραμπ Τζούνιορ τις περισσότερες φορές εμφανίζεται να έχει αγνοήσει τα μηνύματα του WikiLeaks, σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να έχει ικανοποιήσει αιτήματα- και αυτό προκαλεί ερωτηματικά, καθώς, ως γνωστόν, το WikiLeaks έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, δημοσιοποιώντας emails που είχαν υποκλαπεί από τους servers της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, στα οποία εμφανίζονταν στελέχη της να κακολογούν τον Μπέρνι Σάντερς- ενώ επίσης, τον Οκτώβριο, δημοσιοποίησαν emails από τον λογαριασμό του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου ο Τραμπ Τζούνιορ φαίνεται να κάνει share/ σχολιάζει links που του είχαν σταλεί από το WikiLeaks, ενώ στις 8 Νοεμβρίου εμφανίζεται μήνυμα όπου το WikiLeaks γράφει πως «αν ο πατέρας σου “χάσει” νομίζουμε ότι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον εάν δεν το αποδεχτεί και περάσει χρόνο αμφισβητώντας τα ΜΜΕ και άλλου είδους “στησίματα” που έλαβαν χώρα- όπως έχει υπονοήσει ότι μπορεί να κάνει». Επίσης, μετά από μια μακρά περίοδο σιγής ή αναπάντητων μηνυμάτων από το WikiLeaks, τον Ιούλιο του 2017 (μετά από δημοσίευμα των New York Times για τη συνάντηση του Τραμπ Τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια), το WikiLeaks ξανάρθε σε επαφή, ζητώντας emails στα οποία αναφέρονταν οι Times και υποστηρίζοντας (όπως όταν ζητούσε φορολογικά έγγραφα του Τραμπ) ότι δημοσιοποίησή τους από το WikiLeaks στερεί αυτή τη δυνατότητα από τους αντιπάλους, ενισχύει την εικόνα αντικειμενικότητας του μέσου και επιτρέπει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Δημοφιλή