Σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων: Εφαρμογή «έξυπνου» δονητή ηχογραφούσε ήχους κατά τη χρήση του

Σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων: Εφαρμογή «έξυπνου» δονητή ηχογραφούσε ήχους κατά τη χρήση του
Woman using smartphone in bed
Woman using smartphone in bed
Erikona via Getty Images

Σάλο έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο αναφορά – την οποία επιβεβαίωσε η κατασκευάστρια εταιρεία- πως η εφαρμογή χρήσης ενός «έξυπνου» δονητή ηχογραφούσε και αποθήκευε τους ήχους που προέκυπταν κατά τη χρήση του.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το TheVerge: Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, χρήστης του Reddit υποστήριξε ότι η εφαρμογή χρήσης εξ αποστάσεως του δονητή της εταιρείας Lovense (με έδρα στο Χονγκ Κονγκ) κατέγραψε ήχους κατά τη διάρκεια μιας «συνεδρίας» χρήσης του, αποθηκεύοντας ένα ηχητικό αρχείο διάρκειας έξι λεπτών στο κινητό. Ο/η χρήστης είπε ότι έδωσε στην εφαρμογή πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα, αλλά μόνο για χρήση με το εργαλείο chat της εφαρμογής και την αποστολή ηχητικών μηνυμάτων κατόπιν σχετικής εντολής- όχι για συνεχή λειτουργία κατά τη χρήση του. Άλλοι χρήστες επιβεβαίωσαν παρόμοια φαινόμενα με τη συγκεκριμένη εφαρμογή sex toy.

Ένας χρήστης που ισχυρίστηκε πως εκπροσωπούσε την εταιρεία απάντησε και έκανε λόγο για μικρό «bug» στην εφαρμογή που επηρεάζει μόνο τους χρήστες Android. H Lovense επίσης υποστηρίζει πως δεν εστάλησαν δεδομένα στους servers της εταιρείας, και ότι το συγκεκριμένο ηχητικό υφίσταται μόνο προσωρινά, διαβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα λύνεται με update που κυκλοφόρησε.

Εκπρόσωπος της εταιρείας έστειλε δήλωση στο TheVerge, επιβεβαιώνοντας ότι ο προαναφερθείς χρήστης στο Reddit εκπροσωπούσε όντως την εταιρεία. «Δεν αποθηκεύουμε ηχητικά αρχεία στους servers μας. Για να δουλεύει η λειτουργία ήχου, πρέπει να δημιουργείται ένα τοπικό cache αρχείο. Αυτό το αρχείο υποτίθεται πως διαγράφεται στο τέλος κάθε “συνεδρίας” χρήσης, αλλά εξαιτίας ενός bug στην τελευταία έκδοση της εφαρμογής μας για Android, το αρχείο δεν διαγραφόταν επιτυχώς. Με αυτό το bug, το αρχείο cache αποθηκευόταν στη συσκευή του χρήστη μέχρι την επόμενη χρήση, οπότε και το νέο αρχείο γράφεται πάνω στο προηγούμενο» σημείωσε σχετικά, διαβεβαιώνοντας ότι το bug έχει διορθωθεί, και ότι το αρχείο cache διαγράφεται κανονικά πλέον στο τέλος της χρήσης.

Σημειώνεται πως περιπτώσεις σαν αυτή αυξάνουν τις ανησυχίες σχετικά με το αποκαλούμενο Internet of Things και τις «έξυπνες» συσκευές γενικότερα- και το κατά πόσον μπορούν να οδηγούν σε παραβιάσεις/ διαρροές προσωπικών δεδομένων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, νωρίτερα μέσα στο έτος άλλη μια εταιρεία «έξυπνων» sex toys – η Standard Innovation- αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων στους πελάτες της όταν ανακαλύφθηκε πως έστελνε δεδομένα των χρηστών πίσω στην εταιρεία.

Δημοφιλή