Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε εικόνα από βιντεοπαιχνίδι ως «απόδειξη» πως οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε εικόνα από βιντεοπαιχνίδι ως «απόδειξη» πως οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS
A US AC-130U Spooky gunship in flight. (Photo by Time Life Pictures/Us Air Force/The LIFE Picture Collection/Getty Images)
A US AC-130U Spooky gunship in flight. (Photo by Time Life Pictures/Us Air Force/The LIFE Picture Collection/Getty Images)
Time Life Pictures via Getty Images

Στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου πληροφορίας/ προπαγάνδας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης (και) για τη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε πρόσφατα «αποδείξεις» πως οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS- ωστόσο, όπως προέκυψε, μια από τις επίμαχες εικόνες δεν ήταν αυθεντική, αλλά προερχόταν από ένα βιντεοπαιχνίδι.

Το ρωσικό υπουργείο είχε ισχυριστεί πως η εικόνα απεικόνιζε ένα κονβόι του ISIS να φεύγει από μια συριακή πόλη την προηγούμενη εβδομάδα, με τη βοήθεια αμερικανικών δυνάμεων. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στην πραγματικότητα προερχόταν από το «AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron», ένα βιντεοπαιχνίδι για smartphones.

Η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήταν πως ένας εργαζόμενος ανέβασε τη φωτογραφία κατά λάθος- ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η Conflict Intelligence Team, που ειδικεύεται στη διασταύρωση πληροφοριών/ επικύρωση υλικού, σημείωσε ότι και οι άλλες τέσσερις έχουν λάθη, καθώς φαίνονται να προέρχονται από βίντεο του Ιουνίου του 2016, όπου η ιρακινή αεροπορία εμφανίζεται να πλήττει στόχους του ISIS στο Ιράκ.

Η επίμαχη φωτογραφία φαίνεται να έχει προέλθει από διαφημιστικό βίντεο στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού και το κανάλι του YouTube, και στη συνέχεια να περικόπηκε έτσι ώστε να μη φαίνονται «ενοχοποιητικά» (ως προς την προέλευσή της) στοιχεία. Ωστόσο, στη γωνία της φαίνονταν κάποιες λέξεις («development footage. This is a work in progress. All content subject to change»).

Ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέβασε νέα ανακοίνωση, με διαφορετικές φωτογραφίες, οι οποίες, όπως υποστηρίχθηκε, αποδεικνύουν επίσης τους ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν μονάδες του ISIS ώστε να ανακτήσουν τις μαχητικές τους δυνατότητες, να αναπτυχθούν ξανά και να χρησιμοποιηθούν υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή».

Επίσης, σε άλλο post (στο Facebook) αναφέρεται πως, όταν ο συριακός στρατός απελευθέρωσε, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, το Αμπού Καμάλ, ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ αρνήθηκε να συμμετέχει σε κοινή επιχείρηση εξόντωσης κονβόι των υποχωρούντων δυνάμεων του ISIS, επειδή «οι αντάρτες παραδόθηκαν εθελοντικά», χωρίς να διευκρινιστεί όμως «γιατί οι τρομοκράτες του ISIS έφυγαν από τη Συρία με οχήματα μάχης με βαρύ οπλισμό και ανασυντάσσονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο του συνασπισμού, προετοιμαζόμενοι για νέες επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού κοντά στο Αμπού Καμάλ». Επίσης, «για να επιτρέψουν στους τρομοκράτες να κρυφτούν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα, τα αεροσκάφη του συνασπισμού προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη δράση των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή».

Όσον αφορά στις προηγούμενες φωτογραφίες, σε δελτίο Τύπου αργότερα αναφερόταν πως έχει ξεκινήσει έρευνα πάνω στις πράξεις ενός εργαζομένου του πολιτικού προσωπικού ο οποίος «λανθασμένα επισύναψε φωτογραφίες».

Απαντώντας στις ρωσικές κατηγορίες, εκπρόσωπος του συνασπισμού είπε πως οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι «σχεδόν το ίδιο ακριβείς με τις αεροπορικές τους επιχειρήσεις».

«Σίγουρα δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, αλλά έχω δει την αναφορά ότι μία από τις εικόνες προήλθε από βιντεοπαιχνίδι. Οπότε, και πάλι, αυτό συνάδει με αυτά που έχουμε δεν να προέρχονται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ως αβάσιμα, ανακριβή, και, ξέρετε, εντελώς ψευδή» πρόσθεσε.

Στην απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, όπως παρουσιάστηκε από την εκπρόσωπος Τύπου της, αναφέρεται πως «ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκαν στο Βιετνάμ στην ιδιαίτερη πρόοδο στην εκστρατεία για την καταστροφή του ISIS. Πρόκειται για έναν κοινό στόχο των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ δεν θα σπαταλήσουν χρόνο στους παράλογους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μας κατηγορεί για συνεργασία με το ISIS, χρησιμοποιώντας εικόνες από βιντεοπαιχνίδια και παλιές φωτογραφίες από στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλη χώρα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην καταστροφή του κοινού μας εχθρού και να μην παίζουμε παιχνίδια».

Δημοφιλή