Ήρθε η πρώτη Μουσουλμάνα Barbie με χιτζάμπ και αυτή είναι η γυναίκα που την ενέπνευσε

Ήρθε η πρώτη Μουσουλμάνα Barbie με χιτζάμπ και αυτή είναι η γυναίκα που την ενέπνευσε

Η Ibtihaj Muhammad είναι μια γυναίκα που ξεπερνά εμπόδια σε όλη της τη ζωή και γράφει μέχρι σήμερα ιστορία με τις κατακτήσεις της. Η πρωταθλήτρια ξιφομάχος έγινε το 2016 η πρώτη Αμερικανίδα που φόρεσε χιτζάμπ ενώ διαγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Rio, και γύρισε στην Αμερική με το χάλκινο μετάλλιο στη ξιφασκία.

Η ζωή και τα επιτεύγματα της Muhammad ήταν αρκετά για την Mattel, την κατασκευάστρια εταιρεία της Barbie, ώστε να επιλέξει την νεαρή αθλήτρια ως βασική της έμπνευση για τη δημιουργία της νέας εμφάνισης της διάσημης κούκλας της, η οποία φόρεσε χιτζάμπ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μιλώντας για την τιμή που της έγινε από την Mattel, η Muhammad έγραψε στο Twitter της: «Σ' ευχαριστώ Mattel, που με έκανες το νεότερο μέλος της οικογένειας της Barbie Shero! Είμαι περήφανη που τώρα, τα μικρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να παίζουν με μια Barbie που έχει επιλέξει να φορά χιτζάμπ! Είναι ένα παιδικό μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Η σειρά «Shero» της Barbie -από το she (αυτή) και το hero (ήρωας)- τιμά τις γυναίκες που σπάνε τα στεγανά, ενώ προηγούμενα μοντέλα έχουν αναπαραστήσει την αθλήτρια της ενόργανης Gabby Douglaw και τη σκηνοθέτιδα του «Selma», Ava DuVernay.

Η Muhammad, η οποία επέμενε πως η κούκλα θα έπρεπε να έχει «μεγάλα, δυνατά πόδια», ζήτησε επίσης από τη Mattel να της προσθέσει μαύρο eyeliner μαζί με τη χιτζάμπ. «Πιστεύω πως είναι μια επαναστατική κίνηση για τη Barbie να παίρνει θέση σε αυτή τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε -και θα έλεγα πως, ως χώρα, (είναι επαναστατικό) να έχουμε μια κούκλα που φορά χιτζάμπ και να είναι η πρώτη του είδους της», είπε η Muhammad στο People.

Από την πρώτη εμφάνιση της Barbie από την Mattel το 1959, η διάσημη κούκλα έχει δεχθεί πολλές φορές κριτική για το γεγονός πως επιβάλει ανέφικτα στάνταρ ομορφιάς στα νεαρά κορίτσια. Φαίνεται όμως πως τα τελευταία χρόνια η Mattel έχει αρχίσει να μαθαίνει από τα λάθη της και να ανακαλεί τα κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα για την εμφάνιση της Barbie.

«Χρησιμοποιούμε αυτή τη σειρά για να δημιουργήσουμε ένα φωτοστέφανο πάνω από τη μάρκα μας», είπε η Lisa McKnight, ανώτερη αντιπρόεδρος της στρατηγικής πίσω από τη δημιουργία των κούκλων Barbie στη Mattel, στον New Yorker, ενώ πρόσθεσε πως ξέρει ήδη ποιες γυναίκες θέλει να αποτελέσουν έμπνευση για τα μελλοντικά μοντέλα της Barbie. «Η ιδανική τριπλέτα -κάποια σαν την Ibtihaj Muhammad, που έχει σπάσει τα όρια και εμπνέει τα κορίτσια, και που ως κορίτσι έπαιζε και αυτή με Barbie».