Έξοδος στις αγορές με ανταλλαγή ομολόγων. Πώς θα γίνει η διαδικασία και τι στάση θα κρατήσουν οι επενδυτές

Έξοδος στις αγορές με ανταλλαγή ομολόγων. Πώς θα γίνει η διαδικασία και τι στάση θα κρατήσουν οι επενδυτές
sooc

Η δυνατότητα εξετάζεται εδώ και καιρό. Οι προθέσεις των επενδυτών έχουν «μετρηθεί» και πλέον φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στις αγορές, έστω και αν αυτή τη φορά δεν προτίθεται το Δημόσιο να αντλήσει νέο χρήμα. Το εγχείρημα της «μίνι» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ίσως είναι ακόμα και θέμα ωρών ώστε να μπει σε εφαρμογή.

Η προεργασία έχει κρατήσει ιδιαίτερα πολύ καιρό με τους αρμόδιους να έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά κυρίως να έχουν αξιολογήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών να μετέχουν στην αναδιάρθρωση. Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του εγχειρήματος έχει δοθεί και από τον ESM και από την ΕΚΤ, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει προετοιμάσει πλήρως τις ανταλλαγές.

Το «Swap» όπως έχει συμφωνηθεί θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση περισσότερων από 20 διαφορετικών ομολόγων με την έκδοση τεσσάρων νέων. Το συνολικό χρέος φτάνει τα 30 δισ. ευρώ γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος του εγχειρήματος. Στόχος είναι με τη συγκέντρωση των εκδόσεων σε μικρότερο αριθμό με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνει όχι μόνο τους μικροεπενδυτές, αλλά και την ΕΚΤ εφόσον αποφασίσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσουν Έλληνες και ξένοι επενδυτές. Από ελληνικής πλευράς σημαντικό μέρος των ομολόγων διακατέχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας. Από την πλευρά των ξένων επενδυτών το ενδιαφέρον που θα δείξουν για να συμμετέχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, θα δείξει και τη στάση που κρατούν απέναντι στην Ελλάδα εν όψει και της επόμενης εξόδου στις αγορές για άντληση νέου χρήματος.

Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής οι είκοσι τίτλοι χαμηλής εμπορευσιμότητας και ιδιαίτερα υψηλών αποδόσεων, θα μετατραπούν σε 4-5 νέα ομόλογα διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα φτιαχτεί η καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, γεγονός που θα διευκολύνει και τις επόμενες εξόδους της χώρας στις αγορές.

Τα ομόλογα τα οποία σχεδιάζεται να ανταλλαγούν έχουν ονομαστική αξία 29,7 δισ. ευρώ, προέκυψαν το 2012 με το PSI, σε ποσοστό 60% βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds και το υπόλοιπο 40% σε Έλληνες μικροομολογιούχους, ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δημοφιλή