Καρτάλης: Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή. Βασική μέριμνα να μην μπαζώνονται τα ρέματα

Καρτάλης: «Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή. Βασική μέριμνα να μην μπαζώνονται τα ρέματα»
DIANEOSIS
DIANEOSIS
DIANEOSIS

Η καταστροφική καταιγίδα και οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν το βράδυ της Τρίτης τις περιοχές Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μαγούλα, άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ενώ στα σημεία βρίσκονται επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν τους πληγέντες και να εντοπίσουν αγνοούμενους, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στη HuffPost Greece για το ακραίο καιρικό φαινόμενο και τις κατάλληλες υποδομές που χρειάζονται ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα από τον καιρό.

Σύμφωνα με τον κ.Καρτάλη, η χθεσινή καταιγίδα πρόκειται για ένα τυπικό, ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα τέτοια εποχή και δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

«Το χθεσινό φαινόμενο δεν έχει κάποια σύνδεση με την κλιματική αλλαγή. Το μέγεθος της καταστροφής, της χθεσινής τουλάχιστον, οφείλεται στο γεγονός ότι είχανε επιχωματωθεί/μπαζωθεί τα ρέματα», λέει για την ισχυρή βροχόπτωση που πλήττει από χθες το βράδυ τη Δυτική Αττική.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει σήμερα μεγάλη καταστροφή, είναι γιατί το νερό δεν κατάφερε να κινηθεί «σωστά». «Οι καταστροφές επηρέασαν την κίνηση του νερού, το εγκλώβισαν και έτσι είχαμε πλημμύρες. Η βροχή σίγουρα ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες εποχές».

Για την αποφυγή παρόμοιων καιρικών φαινομένων στο μέλλον και των συνεπειών τους, είναι απαραίτητη η δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

«Οι κατάλληλες υποδομές πρέπει πρώτον να επιτρέπουν το νερό της βροχής να περιορίσει τις πλημμύρες. Δεν πρέπει να περιορίζεται η κυκλοφορία του νερού, δηλαδή η ροή του νερού στην επιφάνεια της γης από το μπάζωμα των ρεμάτων», εξηγεί ο κ.Καρτάλης. «Αυτή είναι η πρώτη και βασική μέριμνα για να μπορεί το νερό που πέφτει από τον ουρανό να διοχετευτεί στη θάλασσα, να φύγει χωρίς να πλημμυρίσει».

Δημοφιλή