Αγγλία: Τι λένε οι άνθρωποι πριν πεθάνουν; Νοσηλευτές αποκαλύπτουν τα τελευταία λόγια ασθενών τους

Αγγλία: Τι λένε οι άνθρωποι πριν πεθάνουν; Νοσηλευτές αποκαλύπτουν τα τελευταία λόγια ασθενών τους
Senior man holding hand of his ill wife, close up
Senior man holding hand of his ill wife, close up
KatarzynaBialasiewicz via Getty Images

Στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “What do people say before the die” του BBC, νοσηλευτές που βρίσκονταν στο πλευρό ετοιμοθάνατων ασθενών αποκαλύπτουν τα τελευταία τους λόγια και επιθυμίες.

Νοσηλευτές που βρίσκονταν στο πλευρό ετοιμοθάνατων ασθενών αποκαλύπτουν τα τελευταία τους λόγια. Τι μετάνιωσαν, οι μεγαλύτεροι φόβοι και οι μαρτυρίες από τον... παράδεισο.

«Κάποιες φορές θέλουν απλά ένα φλιτζάνι τσάι»

Οι ασθενείς, σύμφωνα με νοσηλευτές από το Royal Stoke University Hospital στο Staffordshire, συχνά εύχονται να δουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο για τελευταία φορά. Άλλοι απλά ζητούν να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι.

«Κάποιος ζήτησε να του φέρουν τα δύο σκυλιά του, στο κρεβάτι»

Μια νοσοκόμα περιέγραψε πως ένα άρρωστο ζευγάρι ζήτησε να βάλουν τα κρεβάτια τους δίπλα δίπλα για να μπορεί να κρατά ο ένας το χέρι του άλλου. Πέθαναν με 10 μέρες διαφορά. Η νοσοκόμα Angela Beeson θυμάται ότι τραγουδούσαν μαζί το “Slow Boat to China”. Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τη λύπη τους που η ζωή είναι τόσο σύντομη και πέρασαν δύσκολα πριν πεθάνουν.

Σε προηγούμενη έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα αναφέρεται ότι οι ετοιμοθάνατοι και όσοι περιμένουν τη θανατική ποινή είναι πιο αισιόδοξοι. Πολλοί ζητάνε τους συγγενείς τους και στρέφονται στη θρησκεία για να απαλύνουν το άγχος του θανάτου. Αποκάλυπτε επίσης ότι ο αριθμός των θετικών λέξεων που χρησιμοποιούν αυξάνεται καθώς πλησιάζει ο θάνατός τους.

«Δουλεύοντας στο περιβάλλον αυτό, πλέον δε φοβάμαι καθόλου το θάνατο»

Οι νοσηλευτές σημειώνουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένας «καλός θάνατος». Εξηγούν μάλιστα γιατί δεν πρέπει οι άνθρωποι να φοβούνται ότι θα πεθάνουν.

«Κάποιος είπε ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη. Κάνε τα πράγματα που θέλεις. Κάνε πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο», τονίζει η Dani Jervis. Η Angela Beeson προσθέτει ότι πολλοί δούλεψαν πολύ σκληρά και ξόδεψαν τη σύνταξή τους σε θέματα υγείας και δεν έκαναν πράγματα που ήθελαν. Οι νοσηλευτές παροτρύνουν τους ανθρώπους να μη φοβούνται τον θάνατο.

Ορισμένοι μάλιστα ασθενείς αναφέρουν ότι βλέπουν λάμψεις του παραδείσου λίγο πριν πεθάνουν και τις περιγράφουν υπέροχες.

Ένα είναι το σίγουρο, οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ανοιχτά για το θάνατο και να τον αποδεχθούμε ως μέρος της ζωής όλων μας. Μόνο έτσι θα απαλλαχθούμε από το άγχος και το φόβο που «τον συνοδεύει».

Δημοφιλή