Δούρου: Αναλαμβάνω τις ευθύνες της Περιφέρειας, εάν προκύψουν. Πατούλης: Υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής ευθυνών

Δούρου: Αναλαμβάνω τις ευθύνες της Περιφέρειας, εάν προκύψουν. Πατούλης: Υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής ευθυνών
Eurokinissi

«Aν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ» δήλωσε στον ΣΚΑΙ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν θα αναλάβει «τις ευθύνες όλων των αυτοδιοικητικών και πολιτικών που κρύφτηκαν τόσα χρόνια πίσω από ένα πολυδαίδαλο κράτος».

Η κ Δούρου υποστήριξε ότι βρήκε την περιφέρεια «γυμνή» όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα ενώ το φθινόπωρο του 2014, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κινητοποιήθηκε για την δρομολόγηση τέτοιων έργων.

Η περιφερειάρχης μίλησε επίσης για «τυμβωρυχία» από ορισμένους με τους οποίους θα ασχοληθεί, όπως είπε, όταν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πληγέντων.

Επίσης, η κ. Δούρου, με αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Δημητρίου, ζήτησε διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή. Η περιφερειάρχης ενημέρωσε για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 508.769.259 ευρώ, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Αντίστοιχα, έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολική χρηματοδότηση 48.870.137 ευρώ και 16 έργα στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ύψους 54.316.991 ευρώ. Ειδικά για τους δήμους της Δυτικής Αττικής, η σχετική χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ανέρχεται στο ποσό των 57.854.985 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Δούρου, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των έργων προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσει, οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, οι ενστάσεις, η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό κ.ά. Στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων, η κ. Δούρου ζήτησε τη συνδρομή του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, Δ. Τσαγκά, για τη διενέργεια αυτοψίας στο όρος Πατέρα και στις πληγείσες περιοχές με σκοπό τον εντοπισμό των αιτίων που συντέλεσαν στη μεγάλη αυτή καταστροφή και στην υποβολή σχετικών προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς για την αποφυγή παρόμοιου φαινομένου στο μέλλον.

Πατούλης: Υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής τεράστιων ευθυνών

Για υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής των «τεράστιων πολιτικών ευθυνών» που τη βαραίνουν για την καταστροφή κατηγορεί την περιφερειάρχη Αττικής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

Με αφορμή την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από την περιφερειάρχη Αττικής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει πρόκληση αυτήν την ενέργειά της για «ένα έγκλημα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο» όπως αναφέρει σε σχετική δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αυτές οι ευθύνες της κ. Δούρου «έρχονται να προστεθούν στις ευθύνες των κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί την περιφερειάρχη Αττικής να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων, όπως πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα τρία χρόνια της θητείας της στη Δυτική Αττική και στην υπόλοιπη Αττική, πόσα χρήματα έχει υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν, κ.ά.

Ο κ. Πατούλης περιόδευσε μέχρι αργά το βράδυ στις πληγείσες περιοχές, αφού επέστρεψε εσπευσμένα από τη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επικεφαλής κλιμακίου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, είχε συναντήσεις με τη δήμαρχο Μάνδρας Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, τη διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου, με στελέχη των δήμων και με ομάδες εθελοντών. Επιπλέον ενημερώθηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τις ενέργειες που υλοποιούνται για την άντληση υδάτων και την ασφάλεια των κατοίκων. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη της Αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο Μάνδρας, η κ. Κριεκούκη περιέγραψε την έκταση της καταστροφής και ζήτησε την αποστολή φορτηγών και μηχανημάτων για την απομάκρυνση της λάσπης και των μπάζων που έχουν κατακλύσει τους δρόμους, τα καταστήματα και τα σπίτια.

Με εντολή του κ. Πατούλη η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή