Περισσότεροι από τους μισούς Φινλανδούς πιστεύουν πως η σεξουαλική παρενόχληση ίσως και να οφείλεται σε παρεξήγηση

Περισσότεροι από τους μισούς Φινλανδούς πιστεύουν πως η σεξουαλική παρενόχληση ίσως και να οφείλεται σε παρεξήγηση
Scared woman raising hand up in defense afraid
Scared woman raising hand up in defense afraid
undefined undefined via Getty Images

Πολλές συγκρούσεις στη ζωή μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για την περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης, του βιασμού και ανάλογων πράξεων που προσβάλλουν την προσωπικότητα και αφήνουν επώδυνα σημάδια στην ψυχή. Με την εν λόγω ιδεολογία ωστόσο φαίνεται να διαφωνεί ένα μεγάλο ποσοστό Φινλανδών αφού θεωρεί πως πολλές φορές η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να είναι μια παρεξηγημένη υπόθεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Yle και Taloustutkimus συνολικά περισσότεροι από τους μισούς Φινλανδούς πιστεύουν πως η σεξουαλική παρενόχληση σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σκόπιμη. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως αποδεικνύουν παράλληλα πως στη χώρα έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ περίπου οι μισές από τις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα παραδέχτηκαν πως είχαν πέσει θύματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Ο Juho Rahkonen, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, εξέφρασε την έκπληξή του μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. «Κάποιος θα πίστευε πως ένας άνθρωπος που έχει υποστεί τέτοιες επιθέσεις θα ήταν κάθετος για τα κίνητρα, η έρευνα όμως μας απέδειξε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως τα πρωτοφανή αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονται στις αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το τι θεωρείται ακριβώς σεξουαλική παρενόχληση. Η ηλικία και το φύλο ήταν οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που επηρέασαν τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, αναφέρουν οι ερευνητές. Με βάση τα στοιχεία, το 46% των γυναικών μεταξύ ηλικίας 18-24 ετών όρισαν τα ανεπιθύμητα σχόλια ως σεξουαλική κακοποίηση, ενώ μόνο το 15% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών μοιράστηκαν την ίδια άποψη.

Εντωμεταξύ, το 90% των νέων γυναικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι τα σεξουαλικά υπονοούμενα είναι επίσης μια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 67% των ανδρών δεν σκέφτεται το ίδιο. Ο προσδιορισμός της έννοιας για το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο σύνθετος στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει η μελέτη είναι πως οι γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών είναι πολύ πιο ανεκτικές στα άσεμνα ανέκδοτα από τις νεότερες.

Παρόμοια μελέτη που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν η εταιρεία Yle αποδεικνύει πως η πλειοψηφία από τις γυναίκες που συμμετείχαν -περίπου το 80%- είπαν πως κάποια στιγμή στη ζωή τους υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συνήθως όχι μόνο λεκτική. Το 66% των ανδρών και το 78% των γυναικών σημείωσε πως θεωρεί συνηθέστερη μορφή παρενόχλησης τα αγγίγματα, ενώ δεύτερη πιο διαδεδομένη θεωρεί τα σεξουαλικά υπονοούμενα και τα αστεία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ταξινομήθηκαν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσης τους και το εισόδημα το οποίο λάμβαναν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από τις γυναίκες που ασχολούνται με τα οικοκυρικά και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο, το 49% δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν τους 12 τελευταίους μήνες. Μόνο το 12% των γυναικών με υψηλότερο εισόδημα παραδέχτηκε το ίδιο.

«Το μέγεθος του εισοδήματος δεν εξηγεί απαραίτητα τη διαφορά», είπε ο Rahkonen, ο οποίος βέβαια υπογράμμισε πως οι νεότερες γυναίκες είναι οι μεγαλύτεροι στόχοι των θυτών.

Κατά την έρευνα, οι συμμετέχοντες παράλληλα ρωτήθηκαν αν είχαν ποτέ υπάρξει στη θέση αυτού που παρενοχλεί. Περίπου το 16% των ανδρών παραδέχτηκε την πράξη του, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες κυμαίνεται στο 4%. Στην κατηγορία των νεαρών ανδρών ηλικίας 25-34 ετών, το 21% παραδέχτηκε πως έχει υπάρξει θύτης ενώ οι άνδρες ηλικίας 50-64 ετών παραδέχτηκαν το ίδιο σε ποσοστό 12%.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες- σε ποσοστό 53%- δήλωσαν πως θα καθιστούσαν τη λεκτική παρενόχληση ποινικό αδίκημα. Αξιοσημείωτο είναι πως σημειώθηκαν αποκλίσεις στα δύο φύλα όσον αφορά τις απόψεις τους για την ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Το 32% από τους 1000 ανθρώπους που έχουν υποστεί παρενόχληση απάντησε πως οι δράστες συνέχισαν να κάνουν ό,τι είχαν ξεκινήσει παρόλο που τα θύματα τους είπαν να σταματήσουν.

Δημοφιλή