Άλλοι 3.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στo Αφγανιστάν

Άλλοι 3.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στo Αφγανιστάν
A U.S. Navy Corpsman takes part in a helicopter Medevac exercise in Helmand province, Afghanistan July 6, 2017. REUTERS/Omar Sobhani
A U.S. Navy Corpsman takes part in a helicopter Medevac exercise in Helmand province, Afghanistan July 6, 2017. REUTERS/Omar Sobhani
Omar Sobhani / Reuters

Περίπου 3.000 ακόμη Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν πλέον αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, όπως όριζε η νέα στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αυτή τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα, γνωστοποίησε το Πεντάγωνο την Πέμπτη.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναθεωρήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια στους 11.000 πριν ο Λευκός Οίκος εγκρίνει την αποστολή των ενισχύσεων που ζητούσε ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο επικεφαλής της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή των ενισχύσεων στο Αφγανιστάν», δήλωσε ένα στέλεχος του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο νέος αριθμός» των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν «είναι πλέον περίπου 14.000», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσημα, οι ενισχύσεις αυτές έχουν αποστολή να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τον αφγανικό στρατό, ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν.

Ο στρατηγός Νίκολσον είχε γνωστοποιήσει ότι χρειάζονταν 16.000 άνδρες συνολικά στο Αφγανιστάν και άλλες χώρες μέλη του NATO έχουν δεσμευτεί να στείλουν κι αυτές ενισχύσεις στις δυνάμεις τους στην ασιατική χώρα.

Πέραν της αποστολής ενισχύσεων στο πεδίο, η νέα στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει επίσης μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία χωρίς κανενός είδους περιορισμό στη χώρα αυτή, σε αντίθεση με την πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε διατάξει μια προοδευτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων βάσει χρονοδιαγράμματος.

Πριν από επτά χρόνια, στο αποκορύφωμα του πολέμου, η δύναμη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αριθμούσε 100.000 στρατιώτες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή