«Έφοδος» του «Ρουβίκωνα» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Έφοδος» του «Ρουβίκωνα» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Έφοδο» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν μέλη του «Ρουβίκωνα» λίγο πριν τις 14.30.

Περίπου 15 άτομα εμφανίστηκαν στη λεωφόρο Μεσογείων και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πέρασαν στο εσωτερικό του υπουργείου. Εκεί πέταξαν φυλλάδια με συνθήματα κατά της συμφωνίας για την αναβάθμιση των αμερικανικών μαχητικών F-16. Στη συνέχεια, τράπηκαν σε φυγή βγαίνοντας και πάλι από την κεντρική είσοδο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει προσαγωγές.

Σε κείμενο του Ρουβίκωνα σχετικά με το περιστατικό γίνεται αναφορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου, υποστηρίζοντας πως «η συνέχεια του κράτους απο το 73 έως τώρα είναι ακριβώς κάτω από το χαλί που πατάμε», πως «επιλέξαμε μια παρέμβαση ενάντια στο βαθύ κράτος» και ότι ο στρατός «με τη μορφή του μηχανισμού πλέον παρά με τη μορφή κλίκας προσώπων, συνεχίζει να διατηρεί κεντρική θέση στο βαθύ κράτος». Παράλληλα, το κείμενο περιλαμβάνει τον ισχυρισμό πως «το Ελληνικό κράτος κάνει επιλογές εμπλοκής, τις οποίες θα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα λίγα χρόνια» και ότι η χώρα μας γίνεται «ενεργό μέλος ενός άξονα που περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πιθανόν σύντομα και την Σ.Αραβία» ο οποίος «αποκτά στοιχεία πολεμικού συνασπισμού».

«Όπως και το 73, έτσι και σήμερα το ερώτημα είναι και παραμένει τι θα κάνουν οι μεγάλοι παίκτες: οι κοινωνικές βάσεις όλων των ανταγωνιστριών δυνάμεων της περιοχής. Στην Ελλάδα του 73 η κοινωνική βάση βγήκε μπροστά για ένα σύνολο θεματικών και με ένα καλειδοσκόπιο απόψεων, στόχων και μέσων. Ηττήθηκε αλλά επηρέασε. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πολύ άσχημη πιθανότητα η κοινωνική βάση στην Ελλάδα να συνεχίζει να απέχει του μέλλοντός της και κάθε ελπίδας να το φέρει κάπως στα μέτρα της. Με μια πολυεπίπεδη ατζέντα ο κόσμος της εργασίας πρέπει να έρθει πάλι στο προσκήνιο με την ταξική, κοινωνική και πολιτική του συγκρότηση» αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο επίσης εκφράζεται αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το περιστατικό

«Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, μεσημβρινές ώρες, ομάδα πολιτών εισήλθε χωρίς άδεια στον προαύλιο χώρου του στρατοπέδου “ΠΑΠΑΓΟΥ” από την Πύλη Μεσογείων και πέταξε φυλλάδια. Ακολούθως απωθήθηκαν από προσωπικό ασφαλείας του στρατοπέδου και αποχώρησαν.

Για το περιστατικό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει ΕΔΕ για την διακρίβωση των συνθηκών και αιτίων και τον καταλογισμό ευθυνών. Επίσης έχει ενημερωθεί η Ελληνική Αστυνομία».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που παραβιάζονται τα μέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο. Η πρώτη ήταν το 2012 όταν εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισέβαλλαν στο υπουργείο κάνοντας για αρκετή ώρα κατάληψη στο χώρο. Το περιστατικό αυτό είχε γίνει αφορμή τότε για να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τοποθετήθηκαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Στρατού στην κεντρική πύλη επί της λεωφόρου Μεσογείων, ενώ στις σκοπιές άρχισαν να φρουρούν δύο φαντάροι αντί για ένας που ήταν πριν. Από το 2012 μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει άλλο κρούσμα εισβολής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μένει να διερευνηθεί το κατά πόσο στο διάστημα αυτό χαλάρωσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Δημοφιλή