Πλειστηριασμοί και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τα «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Πλειστηριασμοί και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τα «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Sooc

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος και αυτό εξαρτάται από εμάς». Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει κυβερνητικός αξιωματούχος μέσω της HuffPost Greece, απευθυνόμενος τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, με το κλίμα να είναι «συγκλίσεων» και όχι «διαφωνιών», γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης εντός τους χρονοδιαγράμματος που έχουν συνδιαμορφώσει κυβέρνηση και δανειστές.

Στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, κυβέρνηση και Θεσμοί συνεχίζουν να «κλείνουν» τα ανοιχτά μέτωπα ή όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «βρίσκονται λύσεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα». Είναι ενδεικτικό ότι πληροφορίες από την Ελληνική πλευρά αναφέρουν πως «οι δανειστές αρκετές φορές έχουν ρίξει «νερό στο κρασί τους», ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δανειστές θα κάνουν πίσω σε ότι εντοπίσουν να καθυστερεί ή να μην ολοκληρώνεται στην ώρα του. Η καλή διάθεση τους απέναντι στην κυβέρνηση και στην προσπάθεια που γίνεται από όλες τις πλευρές να ολοκληρωθεί εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση, τερματίζεται όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σε αυτά τα δύο θέματα (και σε μερικά ακόμα μικρότερης σημασίας) οι δανειστές απαιτούν να δοθούν λύσεις και η κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων έως την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την αξιολόγηση.

Η συμφωνία του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους συμβολαιογράφους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα φροντίσει για την ασφάλεια τους, θεωρήθηκε από την πλευρά των Θεσμών ως κίνηση καλής θέλησης από όλες τις πλευρές. Παρόλα αυτά οι Θεσμοί περιμένουν την 29η Νοεμβρίου προκειμένου να δουν αν θα ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία της προετοιμασίας για το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και ο ρυθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων θα κριθεί κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 27 Νοεμβρίου. Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν τις διεργασίες που ακολούθησαν το πρώτο ταξίδι των επικεφαλής στην Αθήνα, ώστε να δώσουν «γραμμή» σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων. Εκεί θα κριθούν και οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος, με τους Θεσμούς να επιμένουν ότι ο στόχος για το τέλος του Ιανουαρίου είναι απολύτως εφικτός .

Δημοφιλή