Spiegel: Μια ιδιότυπη συμμαχία Αθήνας–Βερολίνου

Spiegel: Μια ιδιότυπη συμμαχία Αθήνας–Βερολίνου
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 10 : German Chancellor Angela Merkel (L) talks with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) during the European Union (EU) Leaders Summit in Brussels, Belgium on March 10, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 10 : German Chancellor Angela Merkel (L) talks with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) during the European Union (EU) Leaders Summit in Brussels, Belgium on March 10, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Spiegel δημοσιεύεται άρθρο που κάνει λόγο για μια ιδιότυπη συνεργασία Βερολίνου-Αθήνας, η οποία φέρεται να βάζει ξανά την Ελλάδα στο παιχνίδι της διεκδίκησης της σημαντικής ευρωπαϊκής υπηρεσίας EMA.

«Η Γερμανία και η Ελλάδα θέλουν να μοιράσουν μεταξύ τους ορισμένες ευρωπαϊκές υπηρεσίες του Λονδίνου. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες οι οποίες λόγω του Brexit θα χρειαστεί να μετακομίσουν, οι κυβερνήσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη συμμαχία: οι Έλληνες θα στηρίξουν τη γερμανική επιθυμία να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (Εuropean Banking Authority) στη Φρανκφούρτη και ως αντάλλαγμα οι Γερμανοί θα στηρίξουν τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency) στην Αθήνα. Την επόμενη εβδομάδα οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν γι' αυτή τη μετεγκατάσταση. Η συμμαχία Βερολίνου-Αθήνας προκαλεί εντύπωση αφού για πολύ καιρό οι δύο χώρες είχαν εντονότατες διαφωνίες λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Για να δρομολογήσει τη συμφωνίας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο στην Ελλάδα είναι σχεδόν μισητό εξαιτίας της πολιτικής περικοπών κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να διερευνήσει το κοινό εγχείρημα. Η διπλωματική αυτή παράκαμψη στέφθηκε με επιτυχία».

Οδύσσεια το ταξίδι για τη «Τζαμάικα»

Κυρίαρχα θέματα στα σχόλια του γερμανικού τύπου όμως παραμένουν αφενός οι διερευνητικές επαφές που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να οδηγούν σε σχηματισμό κυβέρνησης και αφετέρου η ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Κλίμα στη Βόννη.

Για το πρώτο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Στο εθνόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγράφεται μια ωραία ρήση (…): e pluribus unum – από τα πολλά ένα. Αυτό είναι και ένα ωραίο σύνθημα για τις διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» στη Γερμανία.

[…] (Διότι) ο στόχος στο Βερολίνο είναι να συγκεραστούν τέσσερις εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις, προγράμματα και αιτήματα σε μια συμφωνία, ένα έγγραφο συμβιβασμού - e pluribus unum. Μέχρι τώρα αυτό δεν πετυχαίνει, κυρίως εξαιτίας των Χριστιανοκοινωνιστών: οι εσωκομματικές μάχες στη Βαυαρία τορπιλίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης. Γι' αυτό μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων εβδομάδων το συμπέρασμα κατ' αρχήν είναι: e pluribus nullum, e pluribus nihil – από τα πολλά τίποτα.

Στις διερευνητικές αναφέρεται και η εφημερίδα Sächsische Zeitung: «Εδώ και εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες του πόσο κουραστική μπορεί να είναι η δημοκρατία. Αφήστε τους να μαλώσουν. Δεν διατυπωνόταν τα τελευταία χρόνια συνεχώς η κριτική ότι δεν υπάρχουν αρκετές διαφωνίες στη χώρα; Δεν είναι καλό σημάδι όταν οι πολιτικοί μάχονται για τις θέσεις τους; Καλύτερα να μαλώσουν τώρα μέχρι τελικής πτώσεως και να βρουν μια λύση, παρά να ξεκινήσουν χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς μια πολιτική περιπέτεια που θα ήταν εξ' αρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Η δημοκρατία δεν χρειάζεται μόνο γερά νεύρα αλλά και υπομονή. Ας είμαστε λοιπόν υπομονετικοί. Για το αν τελικά άξιζε τον κόπο μπορούμε να μαλώσουμε μετά. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Διάσκεψη χωρίς εκπλήξεις

Η εφημερίδα Nürnberger Nachrichten ασκεί κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο και συνδέει τις διερευνητικές στο Βερολίνο με την εμφάνισή της στη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη: «Ούτε καν στη συμμαχία κατά του άνθρακα δεν συμμετείχε η Γερμανία. Η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση και έδειξε σ' αυτή τη δεύτερη συνάντηση την ίδια συμπεριφορά, που θα μπορούσε εν τέλει να προκαλέσει την αποτυχία της ‘Τζαμάικα': καμία δηλαδή βούληση για διαμόρφωση πολιτικής».

Τέλος και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει έναν απολογισμό για τη Διάσκεψη για το Κλίμα: «Ήταν μια διάσκεψη που δεν πρόκειται να μείνει στην ιστορία της διπλωματίας για το κλίμα. Στη Βόννη δε σημειώθηκε ούτε απροσδόκητη πρόοδος, ούτε και κάποια απόλυτη αποτυχία. Ούτε καν οι ΗΠΑ, ο μεγάλος άγνωστος στην εξίσωση της κλιματικής πολιτικής δημιούργησε πρόβλημα. Η διάσκεψη Νο. 23 ήταν η διάσκεψη με τα ψιλά γράμματα, της προετοιμασίας για κάτι μεγάλο. Δεν προβλεπόταν άλλωστε και κάτι διαφορετικό».

Πηγή: DW

Δημοφιλή