Μπουτάρης για τα περί «Μακεδονίας»: Το θέμα με όλα τα βρισίδια που ακούω με αφήνουν παγερά αδιάφορο

Μπουτάρης για τα περί «Μακεδονίας»: Το θέμα με όλα τα βρισίδια που ακούω με αφήνουν παγερά αδιάφορο
SOOC

Στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ και στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων αναφέρθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δηλώνοντας πως το ταξίδι στη γειτονική χώρα έγινε για να αναθερμανθούν οι σχέσεις μεταξύ της Θεσσαλονίκης και των Σκοπίων.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως το ταξίδι στα Σκόπια έγινε περίπου ένα μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Θεσσαλονίκη και την προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκε το σχέδιο του πλωτού ποτάμιου διαδρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τον Δούναβη.

Επίσης, στη διάρκεια των επαφών συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας με δήμους των Σκοπίων για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και καθαριότητας, διοργάνωσης πολιτιστικών φεστιβάλ και ανάπτυξης των δρόμων του κρασιού.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έρχονται ένα εκατομμύριο Σκοπιανοί είτε για διακοπές, είτε για διασκέδαση και είναι σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη. 'Οταν λέμε ότι θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει μητρόπολη των Βαλκανίων, δεν γίνεται αυτό στα λόγια. Πρέπει να αναπτύσσεις καλές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ.Μπουτάρης.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε ότι αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων ο κ. Μπουτάρης είπε: «Τον περίεργο θόρυβο που δημιουργήθηκε ότι είπα "Μακεδονία" τον περνάω παγερά αδιάφορος. Η αναζωπύρωση τέτοιων περιστατικών μόνο κακό κάνει σε αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης καλύτερων σχέσεων. Πριν φύγουμε μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που μας παρακινεί να κάνουμε τέτοιου είδους συνεργασίες με τα Σκόπια. Κάθε προσπάθεια σπίλωσης αυτής της κατάστασης είναι και εθνικά επικίνδυνη γιατί η θέση της Ελλάδας είναι μια σύνθετη ονομασία. Όταν έχουμε τους εθνικοκάπηλους, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κρατάμε στην επιφάνεια μια διαμάχη που πρέπει να πάψει. Να πάψει η διαμάχη και να βρεθεί λύση. Το θέμα με όλα τα βρισίδια που ακούω με αφήνουν παγερά αδιάφορο».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξη "Εντάξει" και βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, με ανακοίνωση του για το ίδιο θέμα ανέφερε: «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για πολλοστή φορά, δε χρησιμοποίησε την ονομασία ΠΓΔΜ για τη γειτονική χώρα. Και το έπραξε, μάλιστα, σε δηλώσεις προς όλα τα ΜΜΕ της χώρας αυτής. Τρέμουμε στην ιδέα του τι έχει πει στις συζητήσεις πίσω από τις κάμερες, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να αποκτήσει πολιτική ύπαρξη. Η επανάληψη αυτού του "λάθους" καταργεί τη γνωστή δικαιολογία του, πως, στο παρελθόν το διέπραξε από κεκτημένη ταχύτητα και αποδεικνύει ότι δε γνωρίζει ούτε ποιας πόλης δήμαρχος έχει εκλεγεί. Οι αναφορές και οι δηλώσεις του δημάρχου είναι εθνικά επικίνδυνες».

Δημοφιλή