Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου; Η Φιόρη Ζαφειροπούλου μας μιλά για το Fashion Revolution και τη διαφάνεια στην αλυσίδα της μόδας

Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου; Η Φιόρη Ζαφειροπούλου μας μιλά για το Fashion Revolution και τη διαφάνεια στην αλυσίδα της μόδας
Fashion Revolution Greece

«Η μόδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μολυντής του περιβάλλοντος μετά το πετρέλαιο και ο δεύτερος σε εμπορία ανθρώπων μετά το σεξ με 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε καταναγκαστική εργασία, κυρίως γυναίκες και παιδιά», λέει στη HuffPost η δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου, συντονίστρια του κινήματος Fashion Revolution στην Ελλάδα και συνιδρύτρια του κοινωνικού εργοστασίου μόδας SOFFA.

To Fashion Revolution είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που δραστηριοποιείται σε 95 χώρες και ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση του εργοστασίου ειδών ένδυσης Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, στις 24 Απριλίου 2013. Η καταστροφή των εγκαταστάσεων και ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων, έφεραν στην επιφάνεια μια άγνωστη-μέχρι τότε-πλευρά της βιομηχανίας της μόδας και της παραγωγής των ρούχων. «Επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους καταναλωτές προκειμένου να αλλάξει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο η μόδα φτιάχνεται, παράγεται και καταναλώνεται. Έτσι, τέθηκε το εξής απλό ερώτημα: “Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;”», εξηγεί η κα. Ζαφειροπούλου.

Το μήνυμα του Fashion Revolution είναι η διαφάνεια στην αλυσίδα της μόδας και κυρίως από ποιους και σε τι συνθήκες έχει γίνει η παραγωγή των ενδυμάτων. «Η μόδα έχει μια φοβερά σύνθετη και πολύπλοκη αλυσίδα παραγωγής όπου κάθε ένας επαγγελματίας ξέρει το πολύ μέχρι δυο στάδια πριν από αυτόν, με αποτέλεσμα να κρύβονται τεράστια ανθρώπινα και περιβαλλοντικά εγκλήματα κάτω από αυτή την αφάνεια», λέει η δρ Ζαφειροπούλου. Οι ιδρυτές των ομάδων δημοσίευσαν πέρυσι για δεύτερη συνεχή χρονιά την έρευνά τους, στην οποία αξιολογούν 100 μεγάλες και επώνυμες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και αλυσίδων «fast fashion». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ανταπόκριση των εταιρειών και των παραγωγών είναι μεγάλη όταν υπάρχει πίεση από το κοινό για γνώση της δημιουργίας αυτών που φοράει. «Το επόμενο στάδιο είναι πλέον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί άλλων οργανώσεων και φορέων να δουν αν σε αυτές τις δομές τηρούνται τα εργατικά δικαιώματα και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί», συμπληρώνει η κα. Ζαφειροπούλου.

Το Fashion Revolution στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το κίνημα άρχισε να μαθαίνεται περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που ενθάρρυνε την ομάδα να επεκταθεί, διοργανώνοντας περισσότερες δράσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, με τη συμμετοχή και στήριξη όχι μόνο ανθρώπων από τη βιομηχανία της μόδας, αλλά και επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και καταναλωτών.

Μια από τις κύριες επιδιώξεις του Fashion Revolution είναι να παροτρύνει τους καταναλωτές να προτιμούν τους εγχώριους σχεδιαστές που η αγορά των προϊόντων τους έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. «Το πιο βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως όταν αγοράζουμε κάτι που κοστίζει 2 ή 5 ευρώ δεν πρέπει να νιώθουμε περήφανοι ότι καταφέραμε κάποια φοβερή ευκαιρία. Πρέπει να ξέρουμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν πληρώθηκαν για τη δουλειά τους, πως το προϊόν που κρατάμε είναι αποτέλεσμα παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας».

Global Fashion Disruptors

Την Κυριακή 19 και Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, το Fashion Revolution Greece και το SOFE παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό τη Βιώσιμη & Ηθική Μόδα, σε μια γιορτή όπου θα προβληθούν οι ιστορίες εδραιωμένων αλλά και ανερχόμενων επαγγελματιών από το χώρο, προερχόμενοι από πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού Global Fashion Disruptors όπου συμμετείχαν οι φοιτητές του προγράμματος της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης και εκκόλαψης στο χώρο της βιώσιμης μόδας, SOFE.

«Ο στόχος είναι εκπαιδευτικός και ενημερωτικός μέσα από διάδραση και ψυχαγωγία. Συνδημιουργούμε το ρόλο που καλείται η μόδα πλέον να διαδραματίσει ως φορέας αλλαγής και φορέας πολιτισμού», λέει η κα. Ζαφειροπούλου.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις του διημέρου στην Αθήνα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και συζητήσεις με την καλλιτεχνική διευθύντρια και ιδρύτρια του παγκόσμιου κινήματος Orsola de Castro καθώς και άλλους συνεργάτες από το εξωτερικό, εργαστήρια βιώσιμης μόδας, πρεμιέρες διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ θα μπορέσουν να κάνουν και ανταλλαγή των ρούχων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων, μπείτε εδώ.