Στους 19 οι νεκροί στη Δυτική Αττική. Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Στους 19 οι νεκροί στη Δυτική Αττική. Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Στους 19 νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός της τραγωδίας στη Δυτική Αττική, καθώς το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκαν τρεις σοροί- ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.

Αρχικά ένα νεκρό άτομο, άνδρας, εντοπίστηκε από πυροσβέστες σε εξωτερικό χώρο, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας Αττικής, μίας από τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες. Όπως τόνισε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι προσπάθειες για την ανάσυρση του νεκρού άνδρα έγιναν με μεγάλη προσοχή γιατί στο συγκεκριμένο σημείο είχε σημειωθεί διαρροή προπανίου. Λίγη ώρα αργότερα οι σοροί δύο ανδρών εντοπίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στον κόλπο της Ελευσίνας. Οι σοροί ανασύρθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώμτατος και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότιι οι δύο σοροί που εντοπίστηκαν το πρωί από στελέχη του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας, ανήκουν σε έναν 59χρονο και έναν 29χρονο. Οι δύο τους αγνοούντο από περιοχές της Δυτικής Αττικής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Η μία από τις σορούς είχε σφηνωθεί σε δύσβατο σημείο στον βυθό της θάλασσας και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να ανασυρθεί.

Οι δύο άτυχοι άνδρες που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο για νεκροψία νεκροτομή αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους.

Εν τω μεταξύ οι εικόνες καταστροφής στη Δυτική Αττική θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Η απόγνωση των κατοίκων δεν μπορεί να περιγραφεί καθώς είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στους χειμάρρους λάσπης. Η Μάνδρα Αττικής έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή σύμφωνα με τη δήμαρχο της περιοχής.

Η δήμαρχος, η κυρία Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι είπε πως 2.000 νοικοκυριά έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά με «ζημιές που δεν επιδιορθώνονται και πρόσθεσε πως όλα τα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στον ρου των χειμάρρων έχουν επίσης καταστραφεί.

«Δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας», δήλωσε στο ίδιο μέσο επισημαίνοντας πως ο δρόμος είναι «κομμένος» από 4 βυτιοφόρα που έχουν θαφτεί στη λάσπη. «Που είναι το έργο της Αθηνών-Θηβών;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως η γραφειοκρατία καθυστερεί την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εξαγγελθεί.

Η υλοποίηση των έργων που αφορούν στη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να γίνεται με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις , «πνίγεται κόσμος σε όλη την Ελλάδα (…) δεν μπορεί για μία γνωμοδότηση του δασαρχείου να απαιτούνται 3 και 5 χρόνια», είπε.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στη Μάνδρα είναι μερικώς κατεστραμμένο, και το νερό από τις βρύσες δεν είναι πόσιμο, με αποτέλεσμα διάφοροι δήμοι της Αθήνας να έχουν αποστείλει υδροφόρες.

Σε εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες, παραμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από φορείς, εταιρείες και πολίτες.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Μάνδρας έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην πίνουν νερό, πριν διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την καταλληλότητά του, ενώ έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο μισό δίκτυο ύδρευσης του δήμου.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται, όσο επιτρέπει ο καιρός, οι αυτοψίες τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών , εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια 120 μηχανικών πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή 268 αυτοψίες στο δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως στον δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες - υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε.

Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθησαν στον δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες - υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Σημειώνεται πως η καταιγίδα που χτύπησε την περιοχή ήταν η τέταρτη πιο φονική καταιγίδα των τελευταίων 120 ετών. Ωστόσο ο ανθρώπινος παράγοντας και η αμέλεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο αφού όλοι κάνουν λόγο για μπαζωμένα ρέματα.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ζημιών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΕΡΤ. «Γίνεται διάνοιξη των ρεμάτων με μηχανήματα και έχουμε κάνει αναχαίτιση των χειμάρρων με σακιά άμμου στη Νέα Πέραμο, ενώ στη Μάνδρα όπου η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, οχυρώνουμε κάθε σπίτι ξεχωριστά, δήλωσε ο Νίκος Μαυραγάννης, προσθέτοντας πως όσοι πληγέντες το επιθυμούν μπορούν να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

«Αυτοί που χτίζουν σπίτι πάνω σε ρέμα έχουν πάρει υπογραφή πολεοδόμου, άρα λοιπόν όλοι έχουμε συνευθύνη», τόνισε ο κ. Μαυραγάννης. «Εφεξής, κανένα έργο δεν πρέπει να ξεκινά εάν εκκρεμούν έργα που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας», πρόσθεσε.

Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα 984 κλήσεις για παροχές βοήθειας

Η Πυροσβεστική έχει λάβει, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 480 κλήσεις για παροχές βοηθείας. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 190 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορές 56 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Δημοφιλή