Τριάντα μπάρμαν αποκαλύπτουν τι δεν πρέπει να παραγγείλουμε σε εστιατόρια και μπαρ

Τριάντα μπάρμαν αποκαλύπτουν τι δεν πρέπει να παραγγείλουμε σε εστιατόρια και μπαρ
REUTERS/Shamil Zhumatov
Shamil Zhumatov / Reuters
REUTERS/Shamil Zhumatov

To Business Insider ζήτησε πρόσφατα από περισσότερους από 30 μπάρμαν να εκμυστηρευτούν αυτό που θα ήθελαν να πουν στους πελάτες τους, αλλά δεν μπορούν.

Και οι αποκαλύψεις τους προκαλούν ανησυχία.

"Σχεδόν κανένα εστιατόριο ή μπαρ δεν καθαρίζουν τις μηχανές πάγου τους όπως συνήθως," δήλωσε ένας μπάρμαν. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να πίνετε μολυσμένα ποτά».

Οι Αμερικανοί αγαπούν τον πάγο. Και παρόλο που ίσως δεν το σκέφτομαι αυτόν τον τρόπο, ο πάγος είναι το έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στα εστιατόρια τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το νόμο, οι μηχανές πάγου πρέπει να καθαρίζονται από δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, ή "με μια συχνότητα απαραίτητη για να αποφευχθεί η συσσώρευση εδάφους ή μούχλας". Αν διαπιστωθεί ότι επιχειρήσεις ότι δεν απολυμαίνουν συχνά τις μηχανές πάγου τους, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από 100.000 δολάρια υπό κανονικές συνθήκες ή και 250.000 δολάρια για άτομα και 500.000 για επιχειρήσεις, εάν το αδίκημα επιφέρει το θάνατο. Ο μολυσμένος πάγος έχει συνδεθεί άλλωστε με πρόκληση τροφικών ασθενειών.

Αλλά, παρά τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές, ο πάγος έχει ιστορικό να προκαλεί τροφικές ασθένειες στις ΗΠΑ.

Επιδημιολόγοι στα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν εντοπίσει αρκετά κρούσματα γαστρεντερικών ασθενειών .

Το 2002, ένα υγιές αγόρι ηλικίας 15 ετών πέθανε μετά τη σύλληψη νοροϊού από τον πάγο που μολύνθηκε από άρρωστο υπάλληλο που δεν είχε πλύνει τα χέρια του.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το μη πλύσιμο των χεριών τους θα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο", δήλωσε στο NBC News η μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, Ντέμπρα Χάουφμαν.

Το 2008, οι ερευνητές της Πενσυλβανίας κατηγόρησαν έναν άρρωστο μπάρμαν και μια μολυσμένη μηχανή πάγου για την ασθένεια δύο νεόνυμφων και περίπου 70 καλεσμένων τους στο γαμήλιο πάρτι τους.

Μια μελέτη του 2011 που επικεντρώθηκε στους διανομείς πάγου και διεξήχθη στα καταστήματα τροφίμων του Λας Βέγκας διαπίστωσε ότι περίπου το 1/3 των εμπορικών μηχανών πάγου ήταν χώροι αναπαραγωγής επικίνδυνων βακτηρίων, ενώ το 72,2% περιείχε δείκτες ότι θα μπορούσαν αν βρίσκονται κολοβακτηρίδια.

Και μια έρευνα που διεξήχθη από την Daily Mail, όπου η δημοσίευση συγκέντρωσε πάγο από δέκα franchises για γρήγορο φαγητό στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι έξι από τα δέκα υποκαταστήματα εξυπηρετούσαν με πάγο πιο βρώμικο από δείγματα νερού που ελήφθησαν από τις λεκάνες τουαλέτας αυτών των υποκαταστημάτων.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε ένα ποτό σε ένα μπαρ, μπορεί να είναι καλύτερα να το παραγγείλετε σκέτο χωρίς πάγο!