Τουσκ: Η Πολωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ΕΕ

Τουσκ: Η Πολωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ΕΕ
REUTERS/Dario Pignatelli
REUTERS/Dario Pignatelli
Dario Pignatelli / Reuters

Σε μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του, που είναι κράτος – μέλος της ΕΕ, ότι υπηρετεί τα σχέδια της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο στόχαστρο του ευρωπαίου αξιωματούχου βρέθηκε το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης που κυβερνά τη χώρα, για μία σειρά ζητήματα.

«Συναγερμός! Διαμάχη με την Ουκρανία, απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απομάκρυνση από το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία, επίθεση στον ιδιωτικό τομέα και τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», γράφει στα πολωνικά ο Τουσκ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

«Στρατηγική για το δίκαιο και τη δικαιοσύνη ή το σχέδιο του Κρεμλίνου; Μεγάλες οι ομοιότητες» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το tweet του Τουσκ είναι το τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση της Βαρσοβίας μετατοπίζεται προς τον αυταρχισμό.

Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι επιθέσεις του Πολωνού πολιτικού προϊδεάζουν για μία επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Πολωνίας, όταν λήξει η θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2019.

Την Παρασκευή (17/11/2017), η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo επέκρινε τους ηγέτες της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εναντίον της χώρας της για αντιδημοκρατικές ενέργειες, μετά την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα εξετάσει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας σχετικά με αυταρχικές πολιτικές.

Μέσα στις κυρώσεις, που ενδεχομένως τεθούν κατά της Πολωνίας, περιλαμβάνει η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Δημοφιλή