Ζιμπάμπουε: Διορία ως τη Δευτέρα για να παραιτηθεί έδωσε το κυβερνών κόμμα στον Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Διορία ως τη Δευτέρα για να παραιτηθεί έδωσε το κυβερνών κόμμα στον Μουγκάμπε
Zimbabwe President Robert Mugabe attends a university graduation ceremony in Harare, Zimbabwe, November 17, 2017. REUTERS/Philimon Bulawayo
Zimbabwe President Robert Mugabe attends a university graduation ceremony in Harare, Zimbabwe, November 17, 2017. REUTERS/Philimon Bulawayo
Philimon Bulawayo / Reuters

O Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε την Κυριακή να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Ζιμπάμπουε, ώρες μετά την αποπομπή του από τη θέση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF, ύστερα από 37 χρόνια στην ηγεσία του, δήλωσε στο Reuters πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, που πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ετοιμάζουν ανακοίνωση παραίτησής του, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε απέπεμψε τον Μουγκάμπε από τη θέση του αρχηγού του την Κυριακή, και έδωσε στον 93χρονο προθεσμία κάτω των 24 ωρών για να παραιτηθεί από πρόεδρος ή να έρθει αντιμέτωπος με απαγγελία κατηγοριών, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοθεί ειρηνικό τέλος στην 37 ετών παραμονή του στην εξουσία, μετά από ένα de facto πραξικόπημα.

Ο Μουγκάμπε, ο μόνος ηγέτης που έχει γνωρίσει η χώρα της νότιας Αφρικής από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία το 1980, αντικαταστάθηκε από τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον αναπληρωτή που απέπεμψε μέσα στον μήνα, σε μια κίνηση που προκάλεσε την επέμβαση του στρατού την Τρίτη.

Σε σκηνές που θα ήταν αδιανόητες πριν από μόλις μια εβδομάδα, η ανακοίνωση έγινε δεκτή με επευφημίες από τους 200 εκπροσώπους που είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά του ZANU-PF στη Χαράρε, με σκοπό να σφραγίσουν τη μοίρα του Μουγκάμπε, η στήριξη προς τον οποίο έχει καταρρεύσει μέσα στις ημέρες από τότε που ο στρατός πήρε τον έλεγχο.

Στον Μουγκάμπε δόθηκε προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας για να παραιτηθεί, αλλιώς σε βάρος του θα απαγγελθούν κατηγορίες- ένα ατιμωτικό τέλος στην καριέρα του «μεγάλου γέρου» της αφρικανικής πολιτικής, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν στην ήπειρο ως ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία. Ακόμα και στη Δύση, τα πρώτα χρόνια ήταν φημισμένος ως «σκεπτόμενος αντάρτης», ένα ειρωνικό προσωνύμιο για κάποιον που αργότερα θα διακήρυττε περήφανα πως έχει «πτυχίο στη βία».

Δημοφιλή