Η τελική μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά. Ποιες οι θέσεις των υποψηφίων που δεν πέρασαν στο Β΄γύρο

Η τελική μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά. Ποιες οι θέσεις των υποψηφίων που δεν πέρασαν στο Β΄γύρο
SOOC

Η τελική μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά διεξάγεται σήμερα Κυριακή μεταξύ των δύο «μονομάχων» δηλαδή την κ. Φώφη Γεννηματά και τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και σε 22 στο εξωτερικό, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ και ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου.

Επίσης οι ψηφοφόροι σήμερα δεν πρόκειται να συμπληρώσουν αίτηση όπως έκαναν την πρώτη φορά, αλλά ούτε και θα καταβάλουν το ποσό των 3 ευρώ για τη συμμετοχή, ενώ μπορεί κάποιος να ψηφίσει όπου διευκολύνεται, σε διαφορετική πόλη, ή σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο όπου ψήφισε την περασμένη Κυριακή.

Και οι δυο υποψήφιοι πρόκειται να ψηφίσουν στις 11, η μεν κ. Γεννηματά στο Καματερό, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ένα από τα στοιχήματα είναι να υπάρξει η προσέλευση των 210.000 ψηφοφόρων.

«Για να μην θεωρηθεί απλή εκπυρσοκρότηση αλλά νέα αρχή πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο κόσμος δεν ψηφίζει υποχρεωτικά πρόσωπα αλλά ψηφίζει για να αναγεννηθεί η συγκεκριμένη παράταξη. Νομίζω ότι αυτό το νόημα έχει η ψήφος αυτήν την Κυριακή , προπάντων από κει και πέρα φυσικά το ποιος από τους δύο θα είναι ο νικητής των εκλογών αυτών... Δυστυχώς θα ψηφίσουν μόνον αυτοί που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή. Δεν είναι ανοιχτή ψηφοφορία για όλο τον κόσμο»δήλωσε χθες ο ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα, Ν.Αλιβιζάτος.

Ωστόσο όπως σε κάθε μάχη υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας έτσι και σε αυτή την μονομαχία προέκυψε η ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική με θύματα από την κακοκαιρία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη γίνει δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, ενώ έγινε αιτία τριβών μεταξύ του κυρίου Ανδρουλάκη και της κυρίας Γεννηματά.

Χθες Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει τη δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης με τη Φώφη Γεννηματά ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι πρότεινε λόγω της τραγωδίας στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο να μετατεθούν για μια εβδομάδα οι εκλογέςόμως, η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Μετά από αυτό, πρόσθεσε πρότεινε το ντιμπέιτ να γίνει σήμερα Σάββατο το βράδυ αλλά ούτε αυτό έκανε δεκτό η κ. Γεννηματά ενώ σημείωσε ότι το θέμα ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του κ. Νίκου Αλιβιζάτου.

«Ο νέος ενιαίος φορέας δεν θα χτιστεί πάνω στις παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος. Στην μεγάλη προσπάθεια για την Αναγέννηση της παράταξης συναντώνται όλες οι γενιές, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

«Χαίρομαι που έστω και τώρα, έγινε αυτό κατανοητό και αποδεκτό. Είμαι σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της δημιουργίας της μεγάλης Παράταξης, που θα οδηγήσει σε μια νικηφόρα πορεία», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα στη προοδευτική παράταξη.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ακόμη: «Από την εκλογή μου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκα με προτεραιότητες την Ενότητα και την Αναγέννηση της παράταξης. Αυτούς τους στόχους υπηρέτησα και σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποφεύγοντας να απαντήσω σε κάθε είδους προκλήσεις».

Επίσης η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική αλληλογραφία με την Επιτροπή Αλιβιζάτου για την τηλεμαχία απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κύκλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχολιάζοντας την απάντηση συνεργατών της Φώφης Γεννηματά και την ηλεκτρονική αλληλογραφία για την μεταξύ τους τηλεμαχία τόνισαν ότι αποτελεί προσβολή προς τον Νίκο Αλιβιζάτο «να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους». Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε στη σημερινή συνέντευξη του στα ΝΕΑ πως «παρά το κατανοητό αίτημα του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να γίνει το debate η άλλη πλευρά δεν ήθελε».

Όπως και να έχει η τελική μάχη όπως προείπαμε θα δοθεί σήμερα και σίγουρα δεν αφορά μόνο τους δύο, την κ. Γεννηματά και τον κ. Ανδρουλάκής αλλά και τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους που δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Τόσο η στάση τους όσο και η συμμετοχή των πολιτών που τους στήριξε στον πρώτο γύρο θα είναι καθοριστική για την ανάδειξη του νικητή.

Οσον αφορά στις προθέσεις τους:

Ο Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος της Αθήνας βγήκε εκτός μάχης με τελικό ποσοστό 13,66%. Ο κ. Καμίνης συναντήθηκε και με τους δύο υποψηφίους και στις δηλώσεις του κράτησε ισορροπίες χωρίς να πάρει τη θέση υπέρ κανενός, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη συμμετοχή, στην εκλογική διαδικασία, και στην ενότητα της επόμενης ημέρας. Όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής δίνεται μεγάλη μάχη με τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι τον στήριξαν και ήταν η δύναμη πυρός που τον έφερε στην τρίτη θέση. Και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν πως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους υποστηρικτές του δημάρχου.

Όσον αφορά στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Ο ίδιος ο επικεφαλής, που έλαβε τελικό ποσοστό 10,93% και όπως αναφέρει η Καθημερινή δεν έχει πάρει θέση, καθώς διέπεται από τη λογική πως ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος που συνδιαμόρφωσε με τη Φ. Γεννηματά το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάτι άλλο πλην των ίσων αποστάσεων. Στελέχη όμως του Ποταμιού έχουν επιλέξει στρατόπεδο. Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης, οι βουλευτές Γ. Μαυρωτάς, Γρ. Ψαριανός και ο πρώην βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού Κ. Καρκατσούλης εκδηλώθηκαν υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη. Τα ίδιο έπραξε και η πολιτική κίνηση «Μπροστά». Αλλα στελέχη, όπως η συνεργάτιδα του κ. Θεοδωράκη Οντίν Λιναρδάτου κινούνται προς τη Φ. Γεννηματά, με την ίδια λογική να διέπει και τον εκπρόσωπο κ. Τσιόδρα, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος. Η πλειοψηφία πάντως των στελεχών δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης: Μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον κ. Ανδρουλάκη προσέφερε καθαρά την στήριξή του. Ο κ. Μανιάτης με ποσοστό 4,52% στον πρώτο γύρο δήλωσε πως «το εγχείρημα» πρέπει να κοιτάξει «το μέλλον της χώρας» και «επιβάλλεται από τώρα να συμπορευτεί με τη νέα γενιά».

«Το εγχείρημα, όμως, της Νέας Προοδευτικής Παράταξης, ήδη στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Θ' αλλάξει το πολιτικό παρόν κοιτώντας το μέλλον της χώρας. Θ' αναδείξει νέες προοδευτικές ιδέες και νέες δυνάμεις, θα αντιπαλέψει τον λαϊκισμό και τον διχασμό. Επιβάλλεται από τώρα να συμπορευτεί με τη Νέα Γενιά», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης για τον β΄ γύρο των εκλογών της ανάδειξης του αρχηγού στο νέο προοδευτικό φορεά. Η τοποθέτησή του ερμηνεύεται ως στήριξη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης πρόκειται να στηρίξει τη Φώφη Γεννηματά στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκε με τον κ. Ραγκούση και σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για την προοδευτική παράταξη.

«Αυτές τις μέρες, που ξαναγεννιέται η μεγάλη προοδευτική παράταξη, μετά από ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, αποφασίσαμε να συμπορευτούμε, χωρίς καμία καθυστέρηση, για την επόμενη μέρα της παράταξης και για να ανταποδώσουμε την τιμή στους 210.000 προοδευτικούς πολίτες που δήλωσαν ήδη παρόντες στη νέα μας πορεία», τονίζουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Ραγκούσης. Προσθέτουν ότι υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα γίνει ο χώρος ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου, με αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες της εξουσίας.

«Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό. Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική και ενωμένοι θα τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός», υπογραμμίζουν. Όλα ξεκίνησαν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν συναντηθήκαμε για τον κοινό στόχο της ίδρυσης του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Δημοφιλή